En Sıcak Konular

Bask'taki referandum kararı yüksek yargıda

15 Temmuz 2008 21:09 tsi
Bask yönetiminin referandum kararına karşı çıkan İspanya hükümeti, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

İspanya'da sosyalist hükümet, Bask özerk yönetimi hükümetinin aldığı, ''Bask'ın geleceğine karar verilmesi'' anlamına gelen iki sorunun 25 Ekim'de referandumda yöneltilmesiyle ilgili kararına karşı çıkarak, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Bask özerk yönetimi parlamentosunda 27 Haziran'da alınan referandum kararının bugün Bask resmi gazetesinde yayımlanmasının ardından İspanyol hükümeti Anayasaya Mahkemesi'ne itiraz başvurusunda bulundu.

Anayasa Mahkemesi'nin itiraz başvurusunu kabul etmesi halinde süreç 5 ay süreceğinden referandumun 25 Ekim'de yapılması mümkün olmayacak.

Hükümet sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Maria Teresa Fernandez de la Vega, "bölücü ve yasa dışı" olarak nitelediği referandumun önlenmesi için Anayasa Mahkemesi'ne giderek görevlerini yerine getirdiklerini belirtti.

Vega, "Vatandaşlar rahat olsunlar çünkü bu yasa dışı referandumun yapılması engellenecek" dedi.

Adalet Bakanı Mariano Fernandez Bermejo da bundan sonrası için "ortak duyarlılık" çağrısında bulunurken, referandumun fikir babası olan Bask özerk yönetimi Başkanı Juan Jose İbarretxe için, "Umarım bundan sonra saçmalamayı bırakır" şeklinde konuştu.

Ancak İbarretxe, hükümetin Anayasa Mahkemesi'ne itirazının ardından basına yaptığı açıklamada, referandumun yapılmasına izin verilmemesi halinde Bask bölgesinde "siyasi, sosyal, yasal girişimler yapacakları" tehdidinde bulundu.

İbarretxe, "Bu bizim özerkliğimize doğrudan saldırıdır. Bask kurumlarını savunmasız bırakarak, özerk hükümet siyasetimizin durdurulması anlamına gelmektedir" dedi.

Bu arada ana muhalefette olan sağ görüşlü Halk Partisi (PP) de Bask özerk yönetiminin referandum kararına karşı bugün Anayasa Mahkemesi'ne itiraz başvurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Bask halkına "ETA'nın şüphe götürmeyecek şekilde ve daimi olarak şiddeti sona erdirmesini sağlayacak diyalog sürecini destekliyor musunuz?" ve "Kimse ihraç edilmeden tüm Bask siyasi partilerinin, 2010 yılının sonundan önce bir referanduma giderek, Bask halkının geleceğine karar vermesine ilişkin demokratik bir anlaşma elde etmeleri için müzakere sürecine başlamalarından yana mısınız?" sorularının yöneltilmesi öngörülen referandum kararı, Bask özerk yönetiminin parlamentosundan sadece 1 oyluk avantajla onay alsa da İspanya merkez parlamentosundan hiçbir onay almadığı için anayasaya aykırı olarak görülüyor.

ajanslar



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,041 µs