En Sıcak Konular

Fransa'da Türkiye'yi ilgilendiren önerge

15 Temmuz 2008 21:00 tsi
Fransa'da, 10 Temmuz'da kabul edilen Anayasa değişikliği paketi yarın Senato oylamasına sunuluyor

Fransa senatosu genel kurulu, Türkiye'yi de doğrudan ilgilendiren anayasa değişikliği paketini yarın oylayacak.

"Kurumların reformuna" ilişkin anayasa değişikliği paketi, cumhurbaşkanının parlamentoyla ilişkilerine yeni düzenlemeler getiriyor.

Anayasa değişikliği paketinin, meclis genel kurul oturumunda 10 Temmuzda yapılan oylamada kabul edildiği şekilde geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Paket, senatodan sonra 21 Temmuzda meclis ve senatoyu bir araya getiren parlamentonun onayına sokulacak.

Anayasa değişikliği paketinin onaylanması için parlamento üyelerinin beşte üçünün oyu gerekiyor.

Sosyalist Partinin meclis ve senatodaki üyeleri, bugün yaptıkları açıklamada, parlamentodaki oylamada pakete "hayır" oyu vereceklerini belirtti.

TÜRKİYE'Yİ İLGİLENDİREN ÖNERGE

Meclis genel kurulunda geçen hafta kabul edilen bir değişiklik önergesiyle, AB'ye yeni üye olacak ülkeler için doğrudan referandum yapılması şartı korundu. Ancak meclis ve senato üyelerinin beşte üçünün talep etmesi halinde cumhurbaşkanının, söz konusu ülkenin üyeliğinin onaylanmasına parlamentonun onay verip vermeyeceğine karar vermesi koşulu getirildi.

Cumhurbaşkanının parlamentoyla ilişkilerini belirleyecek "kurumların reformuna" ilişkin anayasa değişikliği paketinde Türkiye'yi ilgilendiren madde, uzun zamandır meclis ile senato arasında tartışmalara yol açmıştı.

Mecliste daha önce kabul edilen maddede, "AB nüfusunun yüzde 5'inden fazla nüfusu olan ülkeler için doğrudan referandum şartının" korunması istenmiş, ancak Senato bu maddeyi "Türkiye gibi müttefik bir ülkeyle ilişkileri yaralayacağı" gerekçesiyle reddetmişti.

Mecliste geçen hafta kabul edilen bu son değişikliğe, artık senatonun da sıcak baktığı ifade ediliyor.

Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, AB'nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlanmasına onay vermesinin ardından, üzerindeki yoğun siyasi baskıyı giderebilmek amacıyla, 2005 yılında AB'ye yeni üyeler için doğrudan referandum yapılmasına olanak sağlayan bir anayasa değişikliği yapmıştı.

Sarkozy, özellikle küçük Balkan ülkeliklerinin AB üyeliklerinin referandumla engellenmemesi için, referanduma ya da parlamentonun onayına başvurma kararının cumhurbaşkanına verilmesini istemişti.

Senatoda yarın oylanacak anayasa paketi, cumhurbaşkanının parlamento genel kurulunda da konuşma hakkına sahip olmasını öngörüyor. Yeni değişikliğe göre, cumhurbaşkanı üst üste en fazla iki dönem seçilebilecek. Bakanların, aynı zamanda büyük kentlerde belediye başkanı veya bölge konseyi başkanı olmasına da sınırlama getirilecek. Parlamentoya, Anayasa Mahkemesi veya önemli kamu kuruluşlarına yönetici olarak aday gösterilecekleri veto etme hakkı tanınıyor.

ajanslar



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,689 µs