En Sıcak Konular

Rusya'ya İran rüşveti!

15 Temmuz 2008 20:23 tsi
Rusya'ya İran rüşveti!
Suudi Arabistan, Rusya'ya, İran'la işbirliğini kesmesi halinde çok yüklü miktarda silah alımı önerdi, Rusya teklifi reddetti.

Suudi Arabistan'ın Rusya'ya, İran'la işbirliğini kesmesi halinde yüklü silah alımı anlaşması imzalama önerisinde bulunduğu, ancak Moskova'nın anlaşmaya Tahran şartı konulması nedeniyle karşı çıktığı ileri sürüldü.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta çıkan haberde, Suudi Arabistan Prensi Bender Bin Sultan'ın Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile dün Moskova'da bir araya geldiği kaydedildi.

Kommersant, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal'ın şubatta yaptığı Moskova ziyareti sırasında Rusya'ya İran ile işbirliğini durdurma önerisinde bulunduğu ve bu öneriyi Suudi Arabistan Kralı Abdullah adına yaptığını ileri sürdü.

Haberde, Suudi Arabistan Ulusal Güvenlik Konseyinin başında bulunan ve eski Washington Büyükelçisi olan Bender'in, dün Kremlin'deki temasları sırasında bu öneriyi bir kez daha gündeme getirdiği kaydedildi.

Gazete, Suudi Arabistan'ın 150 T-90 tipi tank, 160 helikopter ve en az 2,2 milyar dolarlık hava savunma sistemleri satın almak istediğini bildirdi ve Rusya'nın İngiltere ile ABD'nin hakim olduğu bu piyasaya girme yolları aradığını kaydetti.

Rus hükümet sözcüsü Dimitriy Peskov, yaptığı açıklamada, "Rusya ile Suudi Arabistan arasındaki askeri-teknik işbirliğinin bağımsız bir boyutu var. Bu işbirliği karşılıklı çıkar esasına dayanıyor. Bu boyutu başka bir şeyle ilişkilendirmek şık değil ve haksız" diye konuştu.

Peskov, Rusya'nın aralarında İran'ın da bulunduğu bölgedeki diğer ülkelerle ilişkilerini geliştirdiğini kaydetti.

ABD'nin yakın bir müttefiki olan Suudi Arabistan, Washington'ın, İran'ın nükleer silah geliştirme peşinde olduğuna dair kaygılarını paylaşıyor. İran ile işbirliğini artıran Rusya ise İran'ın nükleer silah geliştirdiğine dair kanıt bulunmadığını savunuyor.

Bender, dün Putin ile yaptığı görüşmede, Moskova ile ilişkilerin stratejik konuma geldiğini ve Kral Faysal'ın ekonomik ve askeri cepheler ile enerji ve güvenlik cepheleri oluşturulması önerisini iletmek istediğini söylemişti.

Görüşmenin ardından El Arabiya televizyonuna Suudi Arabistan'ın silah alımıyla ilgili açıklama yapan Bender, "Kraliyetin düşüncesi her zaman silah kaynaklarının çeşitlendirilmesi yönünde" ifadesini kullanmıştı.

ajanslar



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,886 µs