Eylem doğrudan polise yönelik | " /> Eylem doğrudan polise yönelik | "/>

En Sıcak Konular

Vali Güler: Eylem doğrudan polise yönelik

15 Temmuz 2008 19:14 tsi
Vali Güler: Eylem doğrudan polise yönelik İstanbul Valisi Muammer Güler, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu önündeki saldırıyı doğrudan polise yapılmış bir eylem şeklinde algıladıklarını belirtti. Güler, gazetecilerin soruşturmaya ilişkin sorularını yanıtladı...

Vali Güler, "O noktadan sonra ABD Başkonsolosluğu'na yapılabilecek o koruma önlemleri karşısında pek fazla bir şey olmadığı ortada" dedi.
 
ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Sharon Wiener, Vali Güler'e başsağlığı ziyaretinde bulundu.
 
İstanbul Valiliği'ndeki ziyaret öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Güler, olayın acısının henüz yüreklerde olduğunu ifade ederek, şehitleri rahmetle andıklarını söyledi.
 
Soruşturmanın bitirilmediğini, olayı tüm boyutlarıyla izlediklerini belirten Güler, böyle bir olayın bir daha yaşanmamasını istediklerini kaydetti.
 
Wiener: "Türk polisini takdir ediyoruz"
 
Wiener ise, "Türk polisi ve emniyet mensuplarının konsolosluğumuzu korumakta göstermiş oldukları çabayı takdirle karşılıyoruz ve 3 polisin hayatını kaybetmesinden ve bir polisin yaralanmasından çok büyük üzüntü duyuyoruz" dedi.
 
Türk emniyet güçleri ve ABD'li güvenlik görevlilerinin işbirliğinin her zaman başarıyla yürütüldüğünü, bugün de bu işbirliğinin başarıyla gerçekleşmiş olmasından çok mutlu olduğunu dile getiren Wiener, saldırıdan sonra Türk devletinin her kademesinden gördükleri tepkilerden dolayı mutlu olduklarını söyledi.
 
Wiener, "Özellikle sayın Cumhurbaşkanı Gül'ün bu terör saldırısını kınamasını takdirle karşılıyorum. Göstermiş olduğunuz tepki, teröristlere yaptığımız işin engellenmesine izin vermeyeceğimizi, terörle mücadele alanında ve diğer tüm alanlarda da işbirliğimizi devam ettireceğimizi göstermektedir" diye konuştu.
 
"Şu ana kadar 12 kişi gözaltında"
 
İstanbul Valisi Güler, açıklamaların ardından gazetecilerin soruşturmaya ilişkin sorularını yanıtladı:
 
"Şu anda kaç kişi gözaltında?"
* "Bugüne kadar 12 kişi gözaltına alındı. Bunlardan bir tanesi tutuklandı, 2 kişinin sorgusu devam ediyor. Önümüzdeki günlerde ifadelere göre yeni gözaltılar gerekirse onları da gerçekleştireceğiz."
 
"Olayın terör örgütü El-Kaide ile bağlantısı kesinleşti mi?"
* "Olayın başından itibaren çalışmalarının o tür radikal örgütler üzerinde yoğunlaşıyor. Çalışmalar o istikamette sürüyor. Saldırganlardan biri yurtdışında radikal örgütlerden birinin kampında eğitim görmüş. Benzeri eğitim çalışmalarına katılan bir kişi daha tespit edildi. O da şu anda gözaltında sorgulanıyor. Tabii ki başka bağlantılar da varsa onları da meydana çıkaracağız."
 
"Olaya karışan taksi şoförü serbest bırakıldı. İfadesinde ne söylediği konusunda bilgi verebilir misiniz?"
* "O silah zoruyla olay yerine götürüldüğünü ifade etmiş ısrarla. Hakim tutuklamaya gerek görmedi. Yargı kararıdır, saygı duyarız."
 
"Olaydan önce bazı devlet görevlilerinin saldırganlardan Erhan Kargın'ı ziyaret ettiği yönünde iddialar var."
* "Bu konuda bilgim yok. Bu konuyu hemen araştırırız, herhangi bir kamu görevlisinin böyle ziyareti üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. Bu iddialar nazara alınması gereken iddialardır."
 
"Ergenekon ile bağlantılı olduğunu iddia edenler var?"
* "Oradaki fiziki güvenlik önlemleri düşünülmeden böyle bir saldırı gerçekleştirildi ve doğrudan polise yöneltilmiş olması karşısında Türk polisine yapılan bir saldırı olarak da değerlendiriyoruz. O noktayı aştıktan sonra yapabilecekleri eylemleri de nazara aldığınızda o fiziki önlemler, koruma önlemleri karşısında neler yapılabileceğini tahmin etmek çok zor değil.
 
Biz bunu doğrudan polise yapılmış bir eylem şeklinde algılıyoruz. O noktadan sonra ABD Başkonsolosluğu'na yapılabilecek o koruma önlemleri karşısında pek fazla bir şey olmadığı ortada."
 
"El-Kaide olduğunu değerlendiriyorsunuz ama diğer iddiaları da göz önünde bulunduracak mısınız?"
* "O örgütü hesaba katmıyor değilim ama bu eylemin hazırlanışı, kullanılan silahlar ve eylemin cereyanına bakıldığında sizin öngördüğünüz ihtimalleri de akla getiriyor."
 
Wiener: "Uluslararası kuralları uyguladık"
 
ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Wiener da, güvenlik kuralları ile ilgili bir soru üzerine, "Güvenlik önlemlerimizin ayrıntısına girmek istemiyorum, ancak bu alanda uluslararası alanda kabul edilen birtakım güvenlik tedbirleri vardır. Biz de bunları uyguladık. Bunlardan bir tanesi de kapıların otomatik olarak kapanmasıdır" dedi.
 
"Bunu yapan tek biz de değiliz" diyen Wiener, "Bu içerideki çok sayıdaki insanı en büyük güvenliği sağlamak için alınan bir önlemdir. İçerideki insanların çoğu zaten ABD'li değil, Türk... Hem Türk çalışanlar hem de vize müracaatında bulunan kişiler var" diye konuştu.
 
Wiener, "Bunun yanı sıra dışarıda kalan konsolos mensubu güvenik görevlileri de vardı. Bunlar için de kapılar açılmadı. Güvenlik önlemleri Türk güvenlik birimleriyle koordinasyon halinde işletilen yöntemlerdir. Türk emniyet birimleri de bizim güvenlik önlemlerimizin bilincindedir ve bu konuda bilgileri vardır" ifadesini kullandı.
 
Saldırı
 
9 Temmuz'da ABD Başkonsolosluğu önünde düzenlenen silahlı saldırı ve çıkan çatışmada, Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü Koruma Büro Amirliği'nde görevli Nedim Çalık ile trafik polisleri Erdal Öztaş ve Mehmet Önder Saçmalıoğlu şehit olmuş; trafik polisi Osman Dağlı ile bir otomobil çekicisi sürücüsü Ferit Özcan yaralanmıştı.
 
Olayda, saldırganlardan, Bitlis-Ahlat nüfusuna kayıtlı Erhan Kargın (26), Iğdır merkez nüfusuna kayıtlı Bülent Çınar (23) ile açık kimliği henüz tespit edilemeyen Raif Topcıl ölü olarak ele geçirilmişti.
 
Olay yerinden kaçan 4'üncü saldırgan ise, 10 Temmuz'da yakalandı.

cnnturk



Bu haber 400 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,189 µs