En Sıcak Konular

Pakistan hükümetinden 'nükleer' geri adım

15 Temmuz 2008 18:29 tsi
Abdülkadir Han'a uygulanan kısıtlamaları hafifleten yeni koalisyon hükümeti, Han'ın Pakistan'ı zor durumda bırakacak bazı açıklamaları üzerine geri adım attı.

Pakistan hükümeti, nükleer sırları başka ülkelere verdiği iddiası ile göz hapsinde tutulan ulusal kahraman nükleer fizikçi Abdulkadir Han hakkındaki kısıtlamaların hafifletilmemesi için mahkemeye başvurdu.

Abdulkadir Han, Pakistan'ın nükleer babası olarak biliniyor. 2004'te nükleer sırları İran, Kuzey Kore ve Libya'ya sattığını televizyonda "itiraf" etmesi ardından devlet başkanı Pervez Müşerref tarafından af edilmiş ve ev hapsine alınmıştı.

Pakistan'da yeni hükümetin kurulması ardından Abdülkadir Han, baskılar sonucu Pakistan'ın iyiliği için söz konusu konuşmayı yapmak zorunda kaldığını aslında nükleer sırları yabancı ülkelere vermediğini söyledi. Han, ayrıca ev hapsine alınırken kendisine söz verildiği gibi zamanla kısıtlamaların hafifletileceği ve serbestçe ülke için dolaşmasına izin verileceği vaadlerinin yerine getirilmediğini belirtti.

Abdülkadir Han'ın eşi İslamabad'ta yüksek mahkemeye başvurarak eşinin serbest bırakılmasını istedi. Ancak hükümet bugün, nükleer bilim adamı hakkındaki kısıtlamaların artırılması çağrısı yapması şaşkınlıkla karşılandı. Hükümet avukatı yaptığı açıklamada, Abdülkadir Han'ın son günlerde medyaya yaptığı açıklamaların devlete zarar verdiğini iddia etti.

Yabancı basına konuşan hükümet avukatı Ahmer Bilal Sufi, "Serbestçe insanlarla görüşmemeli. Sadece akrabaları ile görüşebilir. Çünkü bu görüşmeler sırasında yaptığı konuşmalar yasal olarak Pakistan'a zarar veriyor. Bu açıklamalar bir devlet kurumu aleyhinde. Özellikle 5 Temmuz'da yaptığı açıklamanın Pakistan'a özel bir rol veriyor. Aslında bu açıklama doğru değil." dedi.

Bu ay başlarında medyaya yansıyan bir haberde, Abdülkadir Han'ın ordu, Müşerref ve ülkenin istihbarat ajansının 8 yıl önce santrifüjlerin Kuzey Kore'ye satılmasından "tamamen haberdar" olduklarını söylediği bildirildi. Bu açıklamaya tepki gösteren Pakistan ordusu, Han'ın Müşerref, İç İstihbarat Servisleri (ISI) ve Pakistan'ın nükleer silahlarını gözetleyen Stratejik Planlama Bölümü'nü yanlışlıkla suça bulaştırdığını ileri sürdü.

Pakistan'da yeni koalisyon hükümeti Han'a gözaltında uygulanan bazı kısıtlamaları kaldırdı, telefonla medyaya konuşabiliyordu. Ancak hükümet, 2006'dan beri prostat kanseri tedavisi gören 72 yaşındaki bilim adamının serbest bırakılacağını söylemediğini savundu.

Nükleer silahlarına dünyada yayılmasını soruşturan Amerika Birleşik Devletleri ve Uluslararası Atom Enerji Ajansı, Abdülkadir Han'ı sorgulamak istiyor fakat Müşerref dahil Pakistan devleti buna kararlılıkla karşı çıkıyor.

Reuters



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,780 µs