En Sıcak Konular

İçerde ne var?

15 Temmuz 2008 11:02 tsi
İçerde ne var? Tansiyonun yükselmesini, Ergenekon soruşturmasının gölgelenmesini umanlar için kötü haber: Ergenekon soruşturması çerçevesinde tutuklanan ya da gözaltına alınan isimler serbest kaldıktan sonra makul açıklamalarıyla kamuoyu önüne çıkıyor.

ATO Başkanı Sinan Ayün  Ergenekon davasında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Kendisinin de belirttiği gibi “sanık” olsa da on dört gün süren tutukluluk halinden sonra özgürlüğün tadını çıkaracak. Bu kendisi ve onu sevenler için mutluluk verici.

Biz Aygün’ü bir kenara bırakıp açıklamalarına dönelim. Çünkü açıklamaları Ergenekon soruşturması üzerinde soru işareti doğurmak isteyenlerin yüreğine su serpmiyor. Tıpkı diğer serbest kalan tutuklular gibi Aygün de serbest kaldıktan sonra yaptığı ilk açıklamada adalete güvendiğini vurguluyor. Kendisinden beklenen “tansiyon yükselten” açıklamaların aksine. Aygün şunları söylüyor: Karşınızda tutuksuz bir sanık olarak bulunuyorum. Ancak yüce yargının doğruyu bulacağına inanıyorum. Hiçbir zaman darbeci olmadım, darbelerin karşısında yer aldım. Türkiye'nin demokratikleşmesi, insan hakları ve sosyal hukuk devleti olması için çalışacağım. On dört gün önce beni alan ve şimdi bırakan yüce yargımıza ve yüce devletimize teşekkür ediyorum.

Bu sözlerde dikkatimizi çeken vurgu şu: Demokrasi ve insan hakları için çalışacağım.

ATO Başkanı’nın, en önemli sivil toplum örgütlerinden birisinin başkanı olarak, demokratlığından kimse şüphe etmemeli. Ancak Ergenekon soruşturması çerçevesinde gözaltına alınan bir ismin ve hala sanık olan bir ismin dışarıya çıkar çıkmaz “demokrasi” vurgusu yapması doldukça önemli.

Tıpkı serbest kalan diğer isimlerin makul açıklamalar yapması gibi… Örneğin araştırmacı Erol Mütercimler. Bugünkü gazetelere bakarsanız Mütercimler “hep darbelerin karşısında oldum” diyor. Demokrasi vurgusu yapıyor.

Şunu da hatırlatalım: Ergenekon davasını gölgelemek isteyenlerin beklentilerine Mustafa Balbay da karşılık vermemişti. Balbay serbest kaldığında kendisinden sert açıklamalar bekleyenleri hayal kırıklığına uğratmış, hukuk vurgusu yapmıştı. Adalete güveninin altını çizmişti.

“İçeri”ye giren isimlerin dışarıya çıktıklarında takındığı olgun tavır hak ettiği övgüye kavuşmalı. Sinan Aygün de Erol Mütercimler de Mustafa Balbay da, Ergenekon soruşturması üzerinde soru işareti doğuracak açıklamalardan kaçındılar. Birileri bundan hoşnut olmayabilir, ancak çıkar çıkmaz demokrasinin önemini ve hukukun üstünlüğünü savundular. Sanıkların bu açıklamalarının savcılarımızı daha da cesaretlendireceği soru işareti götürmüyor.



Bu haber 875 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,242 µs