En Sıcak Konular

Zirvenin kazananı Esad!

15 Temmuz 2008 10:54 tsi
Zirvenin kazananı Esad! Sarkozy, selefi Chirac’ın Suriye Devlet Başkanı Esad’a karşı Hariri suikastı nedeniyle başlattığı tecridi sona erdirdi. Esad Paris’teki zirvenin en çok dikkat çeken kişisiydi.

2005’te başını eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın çektiği Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı uluslararası arenadan tecrit hareketi, önceki gün ve dün, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy eliyle resmen sona erdirildi.

Jacques Chirac, Şubat 2005’te dostu, Lübnan eski Cumhurbaşkanı Refik Hariri’nin öldürüldüğü suikastın ardından, “cinayetin sonuna kadar takipçisi olacağına” yemin etmişti. Beşar Esad’ı hem 13 Temmuz’daki “Akdeniz İçin Birlik” zirvesine çağıran, hem de ertesi gün milli bayramda düzenlenen askeri geçit töreninde, şeref tribününe konuk eden Sarkozy tecride nokta koydu. Sarkozy, bununla da yetinmeyerek Fransız İhtilali’nin ve insan haklarının simgesi olan bir günde, 43 yasındaki Suriye Cumhurbaşkanı’nı Paris’teaki zirvenin, en çok gündeme gelen lideri haline de getirdi.

Lübnan’ı tanıdı
Esad’in Paris seferi, 12 Temmuz’da Elysee Sarayı’nda, Lübnan’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Michel Süleyman ve Sarkozy ile yaptığı üçlü görüşmeyle başladı. Suriye, bu toplantıda 1945’te kurulan Lübnan’ın egemenliğini tarihte ilk kez tanımaya karar verdiğini duyurdu. Kararın sonucu Şam ve Beyrut’un karşılıklı büyükelçi ataması olacak. Bu gelişme bir tür “devrim” niteliğinde; ancak bazıları Esad’ın Paris’ten ayrılır ayrılmaz fikir değiştirebileceğini düşünüyor.Asıl “devrim”, Esad’ın İsrail Başbakanı Ehud Olmert’le aynı zirveye katılması oldu.

Herkes Olmert’le Esad’ın el sıkışıp sıkışmayacağını merak ediyordu, ancak bu gerçekleşmedi. Böylesi bir jestin simgesel değer taşıyacağını belirten Esad, şimdilik diyalogun “teknik düzeyde” süreceğini vurguladı.

Diplomasi koridorlarında sıkça sözü edilen “Sarkozy’nin Suriye-İsrail diyaloğunda arabuluculuk rolünü Başbakan Erdoğan’dan kapması“ da gerçekleşmedi.

Bu arada, Paris’te gösteri düzenleyen Sınır Tanımayan Gazeteciler, emekli mavi berelileri temsil eden Uluslararası Barış Askerleri Örgütü gibi kuruluşlar ve Fransız Sosyalist Partisi ile Lübnanlı muhalifleri Esad’ın 14 Temmuz şenliklerine katılmasını protesto etti.

Olmert’e sırtını döndü
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad dün Paris’te düzenlenen 14 Temmuz törenlerinde, Akdeniz zirvesine katılan liderlerle birlikte şeref kürsüsündeyken yanı başındaki BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la el sıkışan İsrail Başbakanı Ehud Olmert (sağda) ile karşılaşmamak için sırtını döndü.

milliyet



Bu haber 403 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,316 µs