En Sıcak Konular

Soykırımla suçlanıyor !

15 Temmuz 2008 10:34 tsi
Soykırımla suçlanıyor ! Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Gül'ün davetlisi olarak ülkemize gelen Sudan Devlet Başkanı iyice köşeye sıkıştı. İşte Beşir'e yöneltilen suçlamalar:

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı, 300 bin kişinin öldüğü Darfur’daki katliam nedeniyle Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’i “soykırım” yapmakla suçladı. Beşir için uluslararası tutuklama emri de istendi. Beşir’e üç suçlama yöneltildi:

Üç Hristiyan kabileye, silahlı güçler ve milisleri aracılığıyla soykırım yaptı

Cinayet, işkence, tecavüz ve zorla göç gibi insanlığa karşı suçlara imza attı

Köy ve kasabaları yakıp masum sivilleri öldürerek savaş suçu işledi

AFRİKA’NIN doğusunda, kıtanın en geniş topraklarına sahip ülkesi olan Sudan, dünyanın gündemine beş yıl önce başlayan isyanla geldi. Darfur bölgesindeki Hristiyan gruplar yıllardır Müslüman Araplarla çatışmalarına neden olan su kaynaklarının paylaşımı nedeniyle hükümete karşı ayaklandı. Hartum yönetimi ise bu isyana Cancavid olarak bilinen Arap milisleri destekleyerek yanıt verdi. Cancavid’ler bölgedeki gruplara karşı büyük bir saldırı başlattı. Yüzlerce köy ve ev yakılıp yıkıldı. Yaklaşık 2 milyon kişi evlerinden sürüldü. Açlık ve hastalıklardan dolayı en az 300 bin kişi hayatını kaybetti. Tüm uluslararası baskılara karşın Hartum yönetimi Cancavid milisleriyle bağlantısı olduğunu kesinlikle reddediyor.

Ancak Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne dün sunulan bir iddianameyle bu sorun yeni bir aşamaya girdi. Mahkeme savcısı Luis Moreno Ocampo, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekten tutuklanmasını istedi. İddianamede, Beşir’in kontrolündeki güçler ve ajanların en az 35 bin sivili öldürdüğü, evlerini terk edenlerden 80 bin ile 265 bininin yavaş yavaş ölümüne neden olduğu ileri sürüldü.

Barışı zedeler korkusu

Beşir, Darfur’daki Fur, Masalit ve Zağava kabilelerine devlet aygıtları ve milis güçlerini kullanarak soykırım yapmak, cinayet, işkence, tecavüz ve zorla göçe mecbur bırakarak insanlığa karşı suç işlemek ve sivillere saldırıp yerleşimleri yakarak savaş suçu işlemekle itham edildi. “Uluslararası toplum Ruanda’da soykırımı durduramadı. Balkanlar’da durduramadı. Bu kez bunu yapabilecek bir mahkeme var” diyen Savcı, Beşir için uluslararası tutuklama emri çıkarılmasını da istedi. Mahkeme iddianameyle ilgili kararını altı hafta içinde verecek. İddianame kabul edilirse, Uluslararası Ceza Mahkemesi ilk kez görevde olan bir lideri yargılamış olacak. Sudan ise mahkemeyi tanımadığını belirterek, bu iddiaların barış sürecine zarar vereceğini öne sürdü.

2 MİLYON İNSAN YAŞAM SAVAŞI VERİYOR

Hâlâ Darfur’da ve komşu ülke Çad’da kurulan mülteci kamplarında 2 milyondan fazla insan yaşam savaşı veriyor. Bu kampların çevresinde Cancavid milisleri devriye geziyor. Yiyecek ve yakacak bulmak amacıyla kamplardan uzaklaşanlar öldürülüyor ya da tecavüze uğruyor.

vatan



Bu haber 372 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,683 µs