En Sıcak Konular

Obama'nın Türkiye'ye ihtiyacı var!

15 Temmuz 2008 09:25 tsi
Obama'nın Türkiye'ye ihtiyacı var! Barack Obama'nın Irak'tan güvenli bir şekilde asker çekmek için Türkiye ile işbirliğine ihtiyaç duyacak.

ABD'de Demokrat Parti Florida Milletvekili Robert Wexler, Demokrat Parti'nin başkan adaylığını garantileyen Barack Obama'nın ABD Başkanı olduğu takdirde ilk hedefinin Irak'tan güvenli bir şekilde asker çekmek olacağını ve bunun için de Türkiye ile işbirliğine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Türk dostluk grubunun kurucularından olan Wexler, piyasaya yeni çıkan "Fire Breathing Liberal" adlı kitabını, Türk asıllı Amerikalıların katıldığı bir toplantıyla tanıttı ve imzaladı.

Toplantıda konuşan Wexler, ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin, Irak Savaşı'nda tek yanlı bir tutum alarak Türkiye'nin tepkisini topladığını ve Türk-Amerikan ilişkilerine zarar verildiğini savunurken, Obama döneminde bunun değişeceğini ve Türk-Amerikan ilişkilerinin olumlu yönde ilerleyeceğini söyledi.

Yıllardır kendisini Türk-Amerikan ilişkilerinin ilerlemesine adadığını söyleyen Wexler, Obama'nın ilk dış politika önceliğinin, Irak'tan güvenli bir şekilde Amerikan askerlerinin çekilmesi olduğuna işaret etti.

Wexler, "150 bin Amerikan askerini Irak'tan güvenli bir şekilde çıkarmak için Türkiye ile işbirliği yapmamız gerekecek" dedi. Wexler, Obama döneminde Türk-Amerikan ilişkilerinin sadece iyi gitmekle kalmayacağını, çok ilerleyeceğini kaydetti. Wexler Obama'nın, Bush yönetimi gibi "tek taraflı" kararlar almayacağını, BM ve NATO'nun rolüne saygı göstereceğini belirtti ve "Bence Obama dönemi, Türk-Amerikan ilişkilerinde çok olumlu bir dönem olacak" dedi.

"MUSEVİLER KADAR ETKİLİ OLABİLİR"

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Türk dostluk grubu üyelerinin saysının her geçen gün arttığına dikkat çeken Wexler, "On yıl sonra bu rakam 78 değil 178 olur" dedi.

ABD Temsilciler Meclisi'nin 435 sandalyesi bulunuyor. Robert Wexler, herkesin, Musevi lobisinin ABD'de çok iyi organize olmasıyla ilgili yorum yaptığını belirterek, bir gün Türk Amerikalıların da bunu başarmasının mümkün olduğunu kaydetti.

Wexler'ın yeni çıkan kitabında, Irak Savaşı öncesinde ABD Savunma Bakan yardımcılarından Paul Wolfowitz'in Türkiye'ye, "ya bizdensiniz ya da bize karşı" sözleriyle Türkiye'ye ültimatom verdiği savunuluyor. Wexler, zamanın Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal'in, savaştan önce, Irak'ta mezhep kavgasına karşı uyardığını da söyledi.

AA



Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,183 µs