En Sıcak Konular

İddianameyi okuma kılavuzu

14 Temmuz 2008 18:18 tsi
İddianameyi okuma kılavuzu Ergenekon iddianamesi yayınlandı. Şimdi sıra tepkilerde… İddianame güçlü mü yoksa dağ fare mi doğurdu? İddianamenin ne menem bir şey olduğunu anlamak için okuyucularımıza sekiz maddede iddianame kılavuzu…

Taraf gazetesinden Emre Uslu bugünkü yazısında sekiz maddelik iddianameyi anlama kılavuzu yayınladı. İddianamenin ne menem bir şey olduğunu anlamak için şunlara dikkat etmekte yarar var:

1. Ulusalcılar ile Ergenekon konusunda onlarla aynı paralelde yayın yapan merkez medyanın bir kısmının “niyet haritaları” iddianameden “kuş çıkarmak” üzerine kurulu olduğundan, eğer ulusalcıları ve merkez medyanın bildiğiniz şahsiyetlerini aşırı sevinçli görürseniz, iddianameye “ölçülü bir kuşkuculuk” ile bakın. Zira onların sevinci iddianamede gördüklerinden öte, görmediklerinden kaynaklanıyor olacak.

2. İddianameye çok umut bağlamış liberallerde hayal kırıklığı görürseniz iddianameden bir şey çıkmayacağını düşünebilirsiniz. Bu iddianamenin kötü bir iddianame olmasından dolayı olacağı gibi, iddianamenin liberalleri tatmin etmeyecek şekilde “yukarıları” işaret etmemesinden de kaynaklanıyor olabilecek.

3. Eğer Hürriyet’ten Ertuğrul Özkök yazısını iddianameye ayırmışsa, yazıyı dikkatlice okuyun, yazısında “ama”ların sayısı, özellikle ‘ama’ ile başlayan cümlelerin sayısı, olağan sınırından fazlaysa --ki Özkök bu tip “köşeli zamanlarda” yazılarında ortalama ama ile başlayan üç-dört cümle kullanır- dava Hürriyet’in abuk/sabuk manşetleriyle küçük göstermeye çalıştığından daha büyük olacak.

4. Eğer AKP kanadında “sevinçli bir endişe hali” varsa --ki bu durumlarda AKP’nin Milli Görüş geleneğinden gelenler sevincini saklayamayıp bir kaç “şehvet kokan cümle” kurarlarken, AKP’nin merkez sağ kanadı, “hukuka saygılı olmak lazım” gibi cümlelerle olayı geçiştirmeye çalışır- dava büyük savcının delilleri sağlam ve AKP’nin denge politikalarını kaygılandırıcı içerikte sayılacak.

5. Eper AKP’de bir “panikli reddetme” hali varsa, --Şemdinli davası sırasındaki AKP’nin hallerini hatırlayınız- ya davada el yakan kişiler vardır ya da iddianame boş çıkmış kabul edilecek.

6. Bu her zaman mümkündür ama eğer CHP’de “hırçın bir saldırı ile karışık sevinç hali” varsa iddianame zayıf; “hırçın saldırılı endişe hali” varsa iddianame güçlü sayılacak.

7. Askerden bir açıklama beklemiyoruz ama “embedded”/‘iliştirilmiş’ sözcülerden; “asker yanlış yapanı temizliyor” gibi cümleler okursanız, iddianame güçlü, “asker yıpratılmaktan rahatsız” gibi cümleler okursanız, iddianame “tırtıklanabilecek” derecede zayıf sayılacak.

8. Her ne olursa olsun yarının Türkiye’si, bugünlerden ve geçmişten çok daha berrak, temiz, şeffaf, hukukun üstünlüğüne inanmış ve hesap verebilir olacak. Halka halka bu temizlik de devam edecek. Yani ‘to be contioned’



Bu haber 1,099 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,676 µs