En Sıcak Konular

DİKKAT! Sıcaklar salgın hastalıkları artırıyor

14 Temmuz 2008 18:05 tsi
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Özgür, salgın hastalıkların yaz aylarında, sıcaklıkların artmasıyla çoğaldığını belirterek, bu durumun özellikle 0-5 yaş arası çocuklarda büyük bir tehlike oluşturduğ

Suların şebekeye verilmeden önce arıtılması ve klorlanması gerektiğini belirten Prof.Dr. Özgür, şöyle konuştu: "Yaz ishaline neden olan mikroplar, bakteriler ve protozoon denilen gözle görülmeyen parazitlerdir. Doğada, özellikle insan ve hayvan dışkılarıyla kirlenmiş sularda yaşayan, ishal nedeni olabilecek çeşitli mikroplar bulunur. Salgın hastalıkların temiz olmayan bu suların tüketiminden kaynaklandığı ortaya konulmuştur. Yaz aylarında bu oran daha da artmaktadır. Özellikle yemeklerden önce ellerin yıkanmadığı, çocukların emzirilmesinin en az bir yıl sürmediği, çocukların uygunsuz biçimde sütten kesildiği, bireysel temizliğin iyi olmadığı ve bebeklere ek besinlerin zamanında başlanmadığı yerlerde ishalli hastalıkların daha yaygın olduğu gözlemlenmiştir."

 
Salgın hastalıkların başında ishalin geldiğine dikkat çeken Özgür, diğer salgın hastalıklarında, tifo, kolera ve dizanteri olduğunu dile getirdi.

Çocuklarda günde 3 defadan fazla ve sulu dışkılamanın ishal olarak kabul edildiğine dikkat çeken Özgür, yalnızca sık dışkılamanın ishal olarak kabul edilmediğini kaydetti.

Dengesiz ve yetersiz beslenmenin vücudun direncini azalttığını ve hastalığa yakalanma riskini arttırdığını belirten Özgür, "Sıcaklıkların artmasıyla şebeke sularında artan mikroorganizmalar ve besinlerin iyi şekilde yıkanmaması ve dışarıda bırakılan besinlerin üzerinde üreyen mikroorganizmalar salgın hastalıklara sebebiyet vermektedir" ifadesinde bulundu.

Özgür, ishalli hastalıklarla savaşta; beslenmenin düzeltilmesi, temiz su sağlanması, bireysel ve evsel temizliğin geliştirilmesi, kızamık ve polio aşılarının yaptırılması ve gelişigüzel ilaç kullanılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

cihan



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,333 µs