En Sıcak Konular

Bu detaylar Türkiye'yi sarsacak

14 Temmuz 2008 17:34 tsi
Bu detaylar Türkiye'yi sarsacak Ergenekon iddianamesiyle ilgili genel ayrıntıların Başsavcı tarafından açıklanmasından sonra iddianameyle ilgili ilginç detaylar gelmeye başladı. Bu detaylardan bazıları: Hablemitoğlu cinayeti iddianamede... Sedat Peker de sanık... Tuncay Güney Türkiye'y

İddianame ile ilgili bu sabah yapılan kısa açıklamadan sonra Ergenekon soruşturmasıyla ilgili detaylar yavş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

Ergenekon soruşturmasıyla ilgili ilk iddianamede yer almayan darbe günlüklerinin soruşturmanın sonraki aşamasında inceleneceği öğrenildi. Öte yandan, Ergenekon soruşturmasında ismi tartışma konusu olan Tuncay Güney'in de zanlı olduğu iddia edildi.

Ergenekon soruşturmasıyla ilgili iddianame bugün İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin tarafından açıklandı. Başsavcı Engin darbe günlüklerinin iddianamede yer almadığını belirtti. Edinilen bilgilere göre, darbe günlükleriyle ilgili delillere sonraki aşamada bakılacağı öğrenildi. Ergenekon soruşturmasının sonraki aşamasında şu ana kadar adları darbe planlarında geçen emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un da bulunduğu 10 tutuklu sanık ve 9 tutuksuz sanık yer alacak.

Soruşturmada ismi tartışma konusu olan ve yurt dışında bulunduğu iddia edilen Tuncay Güney hakkında sığınma talebinde bulunmaması için yakalama kararı çıkarılmadığı belirtildi. Güney'in ifadesinin alınabilmesi için Türkiye'ye getirilmeye çalışıldığı öğrenildi. Güney'in Kanada'dan gelmek için savcılardan tutuklanmaması için garanti istediği, ancak bu isteğe sıcak bakmadığı öne sürüldü.

Ergenekon soruşturmasının Güney'in ifadeleri olmadan yapıldığı ve ardından Güney'in ifadeleri incelendikten sonra soruşturma kapsamında ele geçirilen belgeler ve ifadelerle Güney'in ifadelerinin örtüştüğü ortaya çıktı.

Gizli tanıklar

Bugün açıklanan iddianamede çok sayıda gizli tanığın ifadelerinin yer aldığı öğrenildi. Bu tanıklardan bazılarına numara bazılarına da isim takıldığı kaydedildi. İki gizli tanığa "Tanık İsmet" ve "Tanık Dilovası" kod adı verildi. Bu tanıkların ifadelerinin Türkiye'yi sarsacak bilgiler içerdiği ileri sürüldü. "Dilovası" kodlu tanığa bu ismin Gebze'deki olaylarla ilgili aktardığı bilgiler nedeniyle verildiği belirtildi. Tanık Dilovası'nın Veli Küçük'ün bir dönem çalıştığı Kocaeli bölgesindeki faaliyetleri ile ilgili bilgiler verdiği ileri sürülüyor.

Sedat Peker de sanık

Sedat Peker'in de iddianamede sanık olarak yer aldığı öğrenildi. Ergenekon terör örgütünün yöneticisi olduğu iddia edilen emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün, Peker'den avukat giderleri için havuz oluşturmasını istediği öne sürüldü.

İddianamenn hazırlanması süresince Genekurmay'a bilgi verildiği bilgisine ulaşıldı.

Önemli bir detay faili meçhullerle ilgili. Hablemitoğlu suikastı ve Gazi mahallesi olayları da iddianamede yer alıyor. Faili meçhullerle ilgili Veli Küçük hakkında iddianamede önemli bilgilerin bulunduğu, ölüm orucu eylemlerinin Veli Küçük tarafından yölendirildiği iddianamede ileri sürülüyor.

Bir ayrıntı da Ergenekon operasyonu çerçevesinde aranan ancak yurtdışında bulunan Turan Çömez ve Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile ilgili. Çömez'in operasyon başlamadan bir ay önce ülkeden çıkış yaptığı, Ersöz'ün ise yakalama emri çıkarıldıktan sonra yurtdışına kaçtığı iddianamede yer alıyor.



Bu haber 1,322 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,133 µs