En Sıcak Konular

Petkim'den 5 milyar dolarlık yatırım

14 Temmuz 2008 17:17 tsi
Miktarın 3 milyar dolarını rafineri yatırımları oluşturacak

Petkim'in yeni sahipleri Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu, 5 milyar dolarlık yatırım kararı aldı. Kısa, orta ve uzun vadede yapılacak yatırımların 2 milyar doları yeni petrokimya ürünlerinin üretimi, 3 milyar doları da rafineri yatırımları oluşturacak. 
 
 
 
Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu, Petkim'in yüzde 51'lik kamu hissesini 1 milyar 660 milyon dolara almıştı. Grup, mayıs ayında devraldığı Petkim'in parasını peşin ödemişti.

Socar-Turcas-Injiaz ortak girişim grubunda Petkim'in de Yönetim Kurulu Başkanı olan Socar Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, Turcas Yönetim Kurulu Başkanı ve Petkim Başkan Vekili Erdal Aksoy, Socar Genel Müdürü Vagif Aliyev, Turcas Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yılmaz Tecmen, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın'ı ziyaret etti. Petkim'in yeni dönemi hakkında bilgi veren Abdullayev, Türkiye'deki siyasi çalkantıların yatırım kararlarını etkilemediğini söyledi. Petkim'i alan sermayenin yabancı olarak görülmemesini isteyen Abdullayev, "Biz iki devlet bir milletiz. Bizi yabancı sermaye olarak görmeyin. Siyasi çalkantılardan endişe duymuyoruz." diye konuştu.

Petkim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdal Aksoy, yeni petro kimya ürünlerinin üretimi için minimum 2 milyar dolar, rafineriler için de minimum 3 milyar dolarlık yatırım yapılacağını belirtti. Bu yatırımlarla Petkim'in kapasitesini en az iki katına çıkaracaklarını anlatan Aksoy, Petkim sahası içerisinde de Kimya Parkı projesini hayata geçireceklerini ifade etti. Aksoy, bütün projelerinde Egeli sanayicilerin de görüşlerini alacaklarını dile getirdi. Petkim'de çalışan sayısını da yatırımlarla birlikte en az iki katına çıkarmayı hedeflediklerini belirten Aksoy, Petkim'i dünyanın sayılı tesisleri arasında görmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Bugün (salı) yapacakları yönetim kurulu toplantısında Petkim'in acil, orta ve uzun vadeli yatırım planlarını kararlaştıracaklarını ifade eden Aksoy, "Petkim mükemmel bir tesis. Türkiye bu tesise çok önem vermiş. Çalışanlar da tesisi benimsemişler, kendi müesseseleri olarak görmüşler. 20 yıllık özelleştirme sürecinde Petkim ayakta kaldıysa bu çalışanlar sayesinde oldu. Çalışan çıkarılmayacak, tam tersine yapılacak yatırımlarla çalışan sayısı iki katına çıkarılacak" diye konuştu.

EBSO Başkanı Tamer Taşkın ise, Petkim'in Ege Bölgesi'nde ilk dörde giren önemli bir sanayi kuruluşu olduğuna dikkat çekerek Petkim'i alan Turcas şirketini kutladığını ve başarılar dilediğini söyledi. 5 bin üyelerinin en az bin tanesinin Petkim'le iş yaptığına işaret eden Taşkın, Petkim'in gelecekte yapılacak petro kimya tesisleri ve limanıyla öneminin daha da artacağını kaydetti. Taşkın, ilerde yapılacak yatırımları sanayicinin dört gözle beklediğini vurgulayarak "Petkim'in özel sektör dinamizmiyle bölgemize çok faydalı olacağını düşünüyorum. Aynı zamanda katı atık yakma tesisiyle sanayicilere de büyük hizmet veriyor. Bundan sonra da yapılacak yatırımlarla da sanayicinin istediği nitelikteki ürünleri sağlayacaktır. Biz kısa sürede bu yatırımların hayata geçirilmesini istiyoruz." dedi.
 
internethaber



Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,761 µs