En Sıcak Konular

ABD sonrası bir dünyaya hazır olun

14 Temmuz 2008 15:37 tsi
ABD sonrası bir dünyaya hazır olun Son zamanlarda dünya başkentlerinde kulaktan kulağa fısıldanan bir gerçek var: ABD sonrası dünyaya hazır olmalıyız. Başkentler bunu fısıltıyla konuşadursun, bir ülke lideri kulaktan kulağa yayılan bu gerçeği açığa çıkarıyor. İşte “kral çıplak”

“ABD'nin baskı ve tehditlerinin Körfez ülkeleriyle aramızı bozmasına izin verilmemeli. Dünya şartları süratle değişiyor. ABD sonrası bir dünya için hazırlıklı olmalıyız.”

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın mimikleri ve konuşmaları çoğu zaman gazetelerin dış haberler sayfalarında magazinel bir üslupla yansıtılıyor. Ahmedinecad’ın bir devlet başkanından görmeye pek alışık olmadığımız üslubu haberini okutmak isteyen bir muhabir için ilgi çekici gelebilir. Ancak Ahmedinecad’ın kimi sözleri üzerinde yoğun bir fikir cimnastiğini hak ediyor.

Analizin girişindeki sözler Ahmedinecad’a ait. İran lideri ülkesinin Basra bölgesindeki elçilerini kabulünde yaptığı konuşmada –elbette magazinel ve sansasyonel pek çok sözle birlikte- gittikçe gün yüzüne çıkan ve Washington’da da gizliden gizliye konuşulan bir gerçeği dile getirdi: Dünya şartları süratle değişiyor. ABD sonrası bir dünya için hazırlıklı olmalıyız.

Şüphesiz bu iddia Soğuk Savaş’la büyümüş, ya da ABD’nin Soğuk Savaş zaferiyle büyütülmüş jenerasonlar için garip, hatta irkiltici. Ancak Soğuk Savaş sonrasında ABD’nin hegemonyasını sağladığı tek kutuplu dünyanın artık sonuna gelindiğinin Amerikalılar da farkında. Yükselen güçler BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ve küreselleşmeyle birlikte etkisi artan irili ufaklı devletlerin varlığı dünyanın pek çok yerinde uluslar arası dengeleri derinden sarsıyor. İran örneği bunu çok güzel açıklıyor. İran bir küresel güç değil, ancak ABD’nin hataları ve Ortadoğu’da oluşan boşluk nedeniyle bölgesel bir güç olarak küresel bir rol oynuyor.

Söylediğimi gibi ABD’de değişen dengelerin farkında. ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice’ın uluslar arası ilişkiler alanında başat kaynaklardan birisi olan Foreign Affairs dergisinin son sayısında kaleme aldığı “Yeni Amerikan Realizmi” başlıklı yazı Washington’daki zihinsel dönüşümün en önemli göstergesi. Tek kutuplu dünyanın çözüldüğünü gören ABD Bush döneminin idealizminden sıyrılarak kendisine yeni ve pragmatik bir realizm rehber ediniyor. Bu realizmin hayata geçmesi içinse Washington’un Obama’yı beklemediğini belirtelim.

İşte bu yüzden Ahmedinecad’ın “ABD sonrası bir dünya” şeklindeki sözleri hafife alınmamalı. Çünkü Washington’dan Tel Aviv’e, Ankara’dan Pekin’e ve elbette Moskova’dan Brüksel’e… Artık tüm hesaplar bunun üzerine yapılıyor.

iyibilgi.com



Bu haber 1,438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,315 µs