En Sıcak Konular

Sağlı sollu Ergenekon yorumları

14 Temmuz 2008 13:29 tsi
Sağlı sollu Ergenekon yorumları Ergenekon terör örgütü iddianamesi açıklandıktan sonra gözler iktidar ve muhalefete çevrildi. AK Parti "müdahale etmedik" derken MHP iddianamedeki eksikliği eleştirdi. CHP ise “dağ fare doğurdu” iddiasında. İşte iktidarve muhalefetten sağlı

Başsavcı Aykut Cengiz Engin tarafından Ergenekon iddianamesiyle ilgili beklenen açıklama yapılınca gözler iddianameye gelecek eleştirilere çevrildi.

Müdahale etmedik

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Ergenekon iddianamesini değerlendirirken, ''Hükümetin bu sürece herhangi bir müdahalesi söz konusu değildir. Bunu söyleyenler, süreci mecrasından saptırmak isteyenlerdir'' dedi.

''Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüklerin iddianamede yer almadığının'' hatırlatılması üzerine Bozdağ, ''Soruşturmayı yürütenlerin takdir edeceği bir konu. Bizim nedenini, niçinini bilmediğimiz bir konuda fikir yürütmemiz doğru değil'' diye konuştu.

''Günlüklerin yer alması durumunda gözaltına alınan emekli ordu mensuplarının askeri mahkemede yargılanacakları, bu durumun önlenmesi için de iddianamede buna yer verilmediği'' yolundaki görüşlerin hatırlatılması üzerine Bozdağ, ''Bu bir yorum. Bizim ceza muhakemesi mevzuatımız bu konuda açık; kimlerin nerede yargılanacağı hem Askeri Ceza Yasasında hem de Ceza Muhakemesi Kanununda bellidir. Günlükler neden iddianamenin içinde yer almadı? Onu bilmemiz mümkün değil. Bilmediğimiz bir konuda yorum yapmak da doğru değildir'' dedi.

Darbe çabaları ortaya çıkarılsın

Söz konusu iddiaya muhalefetin iki partisinden iki farklı yaklaşım geldi. MHP Grup Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır “İddianamede sözde günlüğün yer almamasına sevindim” dedi. Türk milletine darbe iddialarının yakışmadığını vurgulayan Şandır “Ama hiçbir hadise de gizli kalmamalıdır. Eski Genelkurmay Başkanı'nın açıklamaları toplumun kafasını karıştırmıştır, faydalı olmamıştır, doğru olmamıştır. Bu kadar üzerinde konuşulduktan sonra bir ayrı düzlemde o konuların da sonuna kadar araştırılmasını ve varsa da bir suç ve suçlu ortaya çıkartılmasını” istedi.

Detay yok ama dağ fare doğurmuş!

Anamuhalefet partisi CHP ise iddianamenin ayrıntıları açıklanmasa da “dağ fare doğurdu” anlayışında. Darbe günlükleri etrafından bir darbe girişiminden bahsedildiğine dikkat çeken CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, “Oysa iddianamede darbe günlükleri ve orada geçen olaylar iddianamenin konusunu oluşturmamış. Onun etrafındaki komutanlara dönük suçlamalar şimdi ne olacak?” diye konuştu.

İddianamede Danıştay saldırısının da yer aldığını belirten Özyürek, şunları söyledi:
“Diğer önemli nokta ilgili mahkeme Danıştay saldırısını karara bağladı şimdi konu Yargıtay’da. Oradaki sanık ve sanıklar Danıştay’ın aldığı karar nedeniyle böyle bir saldırıyı gerçekleştirdiklerini söylemişlerdi. Bu ilgili mahkeme tarafından karara bağlanmıştı. Bu soruşturmanın kapsamına almak bir yargı kararına rağmen o saldırıyı örgütlü saldırı gibi göstermek çok tartışmalı bir konu. Yargıtay tarafından da mahkeme karar onaylanırsa bu iddia havada kalır.”



Bu haber 1,998 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,405 µs