İddianameki FLAŞ ayrıntılar! | " /> İddianameki FLAŞ ayrıntılar! | "/>

En Sıcak Konular

İddianameki FLAŞ ayrıntılar!

14 Temmuz 2008 15:39 tsi
İddianameki FLAŞ ayrıntılar! İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Savcı Aykut Cengiz Engin Ergenekon iddianamesini açıkladı. Darbe günlükleri iddianamede mi? Soruşturmayı kaç savcı yürüttü? Ergenekon üyeleri halkı isyana tahrik mi etti? İşte İstanbul Cumhuriyet Başsavcısının ağzından bu so

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Aykut Cengiz Engin aylardır beklenen Ergenekon terör örgütü iddianamesini Beşiktaş’taki adliye sarayı binasında basın mensuplarına açıkladı. Engin iddianamede Ergenekon üyelerinin devletin birliğini bozmaya çalışmakla suçlandığını belirtti. İşte Engin’in açıklamasından öne çıkan bölümler:
 
Soruşturmayı 3 savcı yürüttü

Ergenekon soruşturmasının önemli bir bölümü tamamlanmıştır. Üç cumhuriyet savcısı tarafından yürütülen soruşturmanın tamamlanan bölümüne ilişkin iddianame tarafımızca onaylandı.

Uzun sürdü eleştirilerine yanıt

İddianamenin bir yılı aşması eleştiri konusu oldu. Savcılarımızdan aldığımız bilgilere göre soruşturmanın kapsamı ve şüpheli sayısının fazlalığı; belge ve dökümanın yeni operasyonları gerektirmesi; bunların tasnifi; yazışma yapılan kurumlardan cevapların beklenmesi; iddianamenin düzenlenmesi için tüm delillerin toplanmasının gibi sebeplerle iddianamenin hazırlanması uzun sürdü. İddianame 41 ek klasör ve 2455 sayfadan oluşuyor.

Açıklamanın amacı

Spekülasyonlara nende olmamak için açıklamayı yapıyoruz. Amaç davanın açıldığı ve mahkemeye tevzi edildiğini resmi olarak duyurmaktır. Detaylar ancak mahkeme iddianameyi kabul ederse açıklanabilir.

Suçları terör örgütü kurmak ve yönetmek

Toplam 86 şüpheli hakkında; silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, cebir ve şiddet kullanarak TC hükümetini ortadan kaldırmak, halkı isyana tahrik, Danıştay saldırısına ve cumhuriyet gazetesine saldırıları azmettirmek, devletin güvenliğine ait belgeleri sızdırmak suçları isnadıyla kamu davasının açıldığı, şüpheli olarak ifadeleri alınan 36 kişi hakkında da kamu adına kovuşturmaya yer olmadığı anlaşılmıştır. Şüphelilerden her birine suçların hepsi isnad edilmedi. Ancak örgüt yöneticileri örgütün faaliyetlerinden ayrıca cezalandırılır hükmü gereği yöneticilerin tüm bu suçlardan yargılanmasına diğerlerinin ise eylemlerine göre cezalandırılmalarının talep edildiği iddianamede yer almıştır. Buradaki terör örgütü klasik anlamda bölücü terör örgütü değildir. Terör tanımı 3713 sayılı TMK’nın birinci maddesinde bölücü ya da ideolojik terör örgütlerinin yanında devlet otoritesini yıkmak zaafa uğratmak devletin iç dış güvenliğini bozmak amacıyla her türlü suç terör olarak tanımlanmıştır. Bu bağlamda dikkate alın.

İddianamede darbe günlükleri yok

Soruşturmanın tamamlanan bu bölümünde darbe günlükleri iddiaların kapsamı dışında kalmaktadır.



Bu haber 2,160 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,167 µs