çökerten isimler! | " /> çökerten isimler! | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon’u çökerten isimler!

14 Temmuz 2008 09:06 tsi
Ergenekon’u çökerten isimler! Medyaya yansıyan bilgilere göre, bu isimlerin 20 civarında olacağı söyleniyor... Onlar arasında üçü var ki, Ergenekon’un kodlarını çözmede savcılara büyük katkı sağlamıştır... İsimleri duysanız şok geçirirsiniz... Şamil Tayyar yazıyor...

Şamil Tayyar / Star

Yaklaşık 13 aylık bir hazırlık döneminden sonra tamamlanan Ergenekon İddianamesi bugün açıklanıyor. Neyle karşılaşacağımızı hep birlikte göreceğiz.

 İddianameyi delilleriyle birlikte açıklama iradesi, Ergenekon’u küçültme, önemsizleştirme ve aşağılama iradesine karşı aslında bir meydan okumadır.

Demek ki, iddianameyi hazırlayanlar kendilerine güveniyorlar. Bundan sonra iş, davanın görüleceği mahkemeye düşüyor. Aynı duyarlılık orada ortaya çıkar mı, nasıl bir son olur, hepsini zaman gösterecek.

Ama bu dava yakın geleceği kökten etkileyecek ve sadece hukuki sonuçları değil siyasal yansımaları olacak. Derin yapıların kodları değişecek, modernleşme yönünde önemli girişimleri tetikleyecektir. Artık hiçbir şey, eski gibi olmayacaktır.

Bu algıya yol açan iki önemli gelişme var. 1-Türkiye, artık darbelerle yüzleşiyor. 2-Derin cinayetlerin üzerine gidiliyor. Toplumun tamamı olmasa bile önemli kesimi, faili meçhul cinayetlere artık, ‘Solcuyu öldür sağcıları tahrik et, sağcıyı öldür solcuları tahrik et’ kolaycılığı etrafında yorum getirmiyor, devleti kendi ideolojik ön yargılarına göre şekillendirmek isteyen cuntacılara prim verilmediğini görüyor.

Bu toplumsal umudun dalga boyu, dava sonucuna göre kısalabilir veya artabilir. Ama umut ateşi, sıcaklığını korumaya devam eder. ‘Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ derken söylemeye çalıştığım budur.

Dört doğrulama

Kuşku yok ki, bu süreci doğuran ana unsur Ergenekon soruşturmasıdır. Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu iddia edilen günlüklerdeki darbe senaryoları, bu soruşturma sürecinde teyit edilmeye başlandı. Ergenekon, basit bir çete operasyonu düzeyinde bırakılsaydı bu günlükler fırında kül olarak kalacaktı.

Şu ana kadar günlüklerdeki iddiaları kesmen de olsa teyit eden dört isim çıktı: Hilmi Özkök, Hurşit Tolon, Özden Örnek ve Murat Yetkin.

Özkök, günlüklerde kendi isminin geçtiği toplantı tarihlerinin tuttuğunu söyledi. Tolon, ifadesinde günlüklerdeki kendiyle ilgili bölümler doğru olduğu için itiraz etmediğini söyledi. Yetkin, paşalarla görüşmesinin doğru olduğunu ama günlükteki konuşmaların geçmediğini yazdı. Örnek ise günlükler ilk ortaya çıktığında bana yaptığı açıklamada, günlüklerdeki görüşme tarihlerinin doğru olduğunu anlatırken, ‘Tuttuğum notları birileri ele geçirip eklemeler yaparak sızdırmış olabilir’ dedi.

Biraz daha cesur olabilirsek, Türkiye bu kara dönemle tüm boyutlarıyla yüzleşebilir. Burada en kritik görev Özkök ve Örnek’e düşüyor. Özellikle Özkök’ün ‘No Comment’ boyutundan çıkması lazım.

Üç gizli tanık

Buradaki bir önemli gelişme ise derin cinayetlerle ilgilidir. Tetikçilerin yakalanmasını bile yeterli bulmayan ve gerisindeki gizli gücü arayan yargı anlayışı, şeffaf ve demokratik yönetim açısından çok önemli merhaledir.

Ergenekon iddianamesinde yer alacak kodlu tanık ifadeleri, çok önemlidir. Medyaya yansıyan bilgilere göre, bu isimlerin 20 civarında olacağı söyleniyor. Tanık koruma kapsamında olduğu için bu isimlerin yayınlanması, Terörle Mücadele Kanunu’na göre ‘hedef gösterildiği’ gerekçesiyle suç teşkil edebilir. O nedenle isimlere girmeyeceğim.

Onlar arasında üçü var ki, Ergenekon’un kodlarını çözmede savcılara büyük katkı sağlamıştır. Biri akademisyen, biri emekli asker, biri serbest meslek sahibidir. Danıştay cinayeti ve Cumhuriyet Gazetesi’ne atılan bombalarla ilgili Ergenekon bağlantısının kurulmasında, bu ifadelerin rolünün büyük olduğu söylenebilir. Bir de isimleri duysanız şok geçirirsiniz.

Neyse, yazılacak çok konu var ama iddianamenin açıklanacağı güne sıkıştırmak doğru olmaz. Onun için bugün yazıyı kısa keseceğim. İddianameyi gördükten sonra daha sağlıklı değerlendirmeler yapabiliriz.

 



Bu haber 1,604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,230 µs