FBI usulü koruma! | " /> FBI usulü koruma! | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon tanıklarına FBI usulü koruma!

14 Temmuz 2008 08:49 tsi
Ergenekon tanıklarına FBI usulü koruma! Bugün açıklanacak Ergenekon iddianamesinde ifadeleri bulunan gizli tanıklar, bu yıl başında yürürlüğe giren ’Tanık Koruma Kanunu’ kapsamında korunuyor.

Ergenekon tanıklarına estetik bile yapılabilir 
 
Bugün açıklanacak Ergenekon iddianamesinde ifadeleri bulunan gizli tanıklar, bu yıl başında yürürlüğe giren ’Tanık Koruma Kanunu’ kapsamında korunuyor. FBI tarzı tüm önlemleri içeren kanuna göre gerekli durumlarda estetik ve ses değiştirme gibi cerrahi müdahale de yapılıyor

Yazımı 1 yıl 1 ayda tamamlanan Ergenekon iddianamesi nihayet bugün açıklanıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin tarafından açıklanacak 2.455 sayfalık iddianamede 20 gizli tanığın ifadeleri de yer alıyor. Bu 20 tanık bu yıl Ocak ayında yürürlüğe giren Tanık Koruma Kanunu’nu da yeniden gündeme getirdi. Tanık Koruma Kanunu’na göre, örgütlü suçlar ile en az 10 yıl hapis öngören suçlarda tanık koruma programı uygulanabiliyor.

 Uzman ekipler koruyor

Kanun kapsamında Tanık Koruma Yüksek Kurulu’nun operasyonel birimi bir süre önce oluşturuldu. Bu amaçla Emniyet Genel Müdürlüğü’nde 21 Haziran’da Tanık Koruma Daire Başkanlığı kuruldu. Bakanlar Kurulu kararı, Cumhurbaşkanı Gül’ün onayıyla kurulan Daire’ye, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’ndan uzman bir ekip kaydırıldı. Daireye ayrıca Terörle Mücadele ve İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan da personel takviyesi yapıldı.

 Daire’nin işlevi, Tanık Koruma Kurulu’nun belirlediği itirafçıyı, FBI yöntemlerini kullanarak korumak. Koruma altına alınanların kimliklerini de sadece bu dairede çalışanlar biliyor. Emniyet bünyesindeki Tanık Koruma Daire Başkanlığı’nın bir benzeri yakın zamanda Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde de oluşturulacak. Hemen akabinde de Tanık Koruma Kanunu’nda yer alan Tanık Koruma Kurulu kurularak, çalışmalarına başlayacak.

Koruma ne zaman kalkıyor? 

Tanık koruma tedbirleri şu durumlarda kaldırılabilecek:

* Koruma kararı verilmesine neden olan olay hakkında yanlış bilgi vermesi veya bildiği hususları açıklamaması

* Koruma kararı verilmesine neden olan olay hakkında yalan tanıklık veya iftiradan mahkum olması

* Önceki kimlik bilgileriyle ilgili kendisinden talep edilen bilgiler hakkında yanlış beyanda bulunması

* Koruma kararında belirtilen tedbirlere aykırı bir davranış içine girmesi

* Koruma sebeplerinin ortadan kalkması.

Giderler İçişleri bütçesinden...

Koruma tedbirlerinin yerine getirilmesine ilişkin giderler, İçişleri Bakanlığı bütçesine konulacak örtülü ödenekten karşılanacak. Korunanın tehlike sebebiyle ölümü, sakatlanması veya mal varlığını kısmen veya tamamen yitirmesi halinde oluşacak zararlar devlet tarafından tazmin edilecek.

Tüm kimlikleri değişiyor 

Kanuna göre korunmasına karar verilen tanık için şu tedbirler alınabiliyor:

* Kimlik ve adres bilgileri gizleniyor.

* Taraflar olmadan tanık olarak mahkemede ifade verebiliyorlar veya ses veya görüntüleri değiştirilerek özel ortamda dinlenebiliyorlar.

* Fiziki koruma sağlanıyor.

* Adli sicil, askerlik, vergi, nüfus, sosyal güvenlik ve benzeri bilgi ve kayıtları ile nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı, diploma ve her türlü ruhsat gibi resmi belgeleri değiştiriliyor.

* Geçici olarak geçimini sağlama amacıyla maddî yardımda bulunuluyor.

* Tanığın ve yakınlarının işyeri ve okulları değiştirilebiliyor.

* Gerektiğinde geçici olarak yurt içinde gizli bir adrese veya başka bir ülkeye yerleştirilmesi sağlanıyor.

* Gerektiği hallerde fizyolojik görünümü estetik cerrahi yoluyla değiştirilebiliyor.

FBI 9.500 tanık korudu 

ABD’de 1970 yılında yürürlüğe giren Organize Suçlarla Mücadele yasası “Tanık Koruma Programını” yarattı. Programda bugüne kadar 7.500 tanık ve 2.000 yakını korumaya alındı. Tanıkların kimlik bilgileri ve adresleri değiştirildi. Devlet tarafından işe yerleştirildiler. 38 yıllık program kapsamında 10 bin suçlu, gizli tanıkların verdiği ifade çerçevesinde suçlu bulunarak cezaevine konuldu.

Maskeyle geliyorlar

Programda prosedür şöyle işliyor: Tanığın koruma programına dahil olması konusunda davaya bakan savcının önerisi üzerine nihai kararı başsavcı veriyor. Ardından, tanık ve ailesi önceden belirlenmiş gizli bir yere götürülüyor. Değişen kimlikleriyle yaşamaya başlayan ailenin geçici bir süre için bütün masrafları karşılanıyor, ücretsiz sağlık hizmeti veriliyor. Tanık ve ailesi davanın her aşamasında (ön çalışmalar dahil) federal görevliler tarafından korunuyor. Estetik ameliyatla vücutları değiştirilmiş olsa dahi mahkemeye maske ile getiriliyor ve FBI ajanları tarafından korunuyor.

vatan



Bu haber 349 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,393 µs