En Sıcak Konular

Anlaşmanın imzalandığı gün Irak için bayram oldu

12 Temmuz 2008 12:21 tsi
Başbakan Erdoğan tarihte ilk defa Irak’la Stratejik İşbirliği anlaşması yapıldığını söyledi. Iraklılar’ın bu anlaşma gününü ‘Bayram’ olarak nitelendirdiğini belirten Erdoğan ‘Ortadoğu’ya örnek olacağız’ dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarihi Irak ziyareti dönüşünde uçakta iki ülke ilişkileri hakkında önemli açıklamalar yaptı. 18 yıl aradan sonra ülkeyi ilk ziyaret eden Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olan Erdoğan, üst düzey karşılamayla ağırlandı. Ziyarette iki ülke arasında Stratejik İşbirliği konseyi kurulmasına ilişkin anlaşma da imzalanarak, ilişkilerde yeni bir döneme adım atıldı. Bağdat gezisinin ardından Başbakan Erdoğan şu açıklamaları yaptı:

ANAYASA’NI TANIMIYORUM DİYEMEZSİN

YEREL yönetim ile (K. Irak) alt düzeyde çalışmalarımız ve görüşmelerimiz devam ediyor. Yerel yönetim bölgesinde birçok ülkenin konsolosluğu açıldı. Ama kamuoyumuzda yerel yönetime karşı bir hassasiyet var. İster tanı ister tanıma ama Irak Anayasası’nda bu var. Bu eyalet sistemini getirmişler. Ben senin anayasanı tanımıyorum deme hakkımız yok. PKK’ya karşı ortak bir tavır oluşmaya başladı. Şimdi durum bu noktaya gelmişken, bizim hala üstüne üstüne gitmemiz doğru olmasa gerek. Yaklaşımımız, düşman kazanmak değil dost üretmektir.

TÜRKİYE’NİN İLK STRATEJİK BELGESİ

BİZ şimdi bu stratejik belgeyi imzaladık. Bu Türkiye için bir ilk. Şu anda hiçbir ülke ile böyle bir anlaşmamız yok. Benzer bir anlaşmayı Almanya-Fransa yapmış. Bu belgenin bize sağlayacağı faydalar var. Ortak bir siyasi irade oluşacak.

ORTADOĞU’YA ÖRNEK OLACAK

BİR de bürokrasi ve kurumlar çok sıkı bir diyalog içinde çalışacaklar. Sivil toplum kuruluşlarımız bu vesile ile bu işin içine girecek. Bölgede Türkiye ile Irak’ın anlaşması diğer ülkeler için bir denge unsuru olacak. Bu antlaşma Ortadoğu’nun diğer ülkelerine de örnek olacak.

BUGÜN BİZİM İÇİN BAYRAM

MEVCUT yönetimin aktörlerinin tamamı imzaladığımız anlaşmayı destekliyor ve ‘Bugün bizim için bayram’ diyorlar. ABD Irak’tan çekilme sinyalleri veriyor. Irak’ı kendi kaderi ile baş başa bırakacak. Sorunlarımızı kiminle çözeriz, kime güvenebiliriz diye düşünecekler. Bu sorunları ortak çözebilecekleri ülke Türkiye’dir. Çünkü Irak’ın dünya ile entegrasyonunu sağlayabilecek ve çevresiyle barışık tek ülke Türkiye’dir.


Petrol arama imtiyazını aldık


AKŞAM (10 Temmuz, Talabani’nin akşam yemeği) ellerinden TPAO ile ilgili taahhüt yazısını da aldık. ‘Herkes söz verdi, ama kimse ortaya bir şey koymadı’ Ben buradan yazıyı almadan gitmem’ dedim. Petrol Bakanı Şehristani’ye talimatı verdiler. Yazı hazırlanıp geldi. Başbakan imzaladı. TPAO’nun Irak’ta petrol arama, çıkarma ve pazarlamasına imkan veren imtiyaz tamamlandı. TPAO, bize verimli bir bölge verilirse biz de bir milyon varili çıkartırız, diyor. TPAO’nun uluslararası şirketlerle konsorsiyum yapabileceğini söylüyor. Mesela Japonlar’la konsorsiyum yapmak TPAO’yu da büyütür.


Yumurtalık’a ilave boru hattı gerekiyor


MEVCUT Yumurtalık hattının petrol akışı 300-400 bin varildi. Yakın bir tarihte bu hatta verilen petrolü 800 bin varile çıkardılar. Kapasitesi zaten bir milyon varil. Artık bu da yetmiyor. Bu hattın ele alınıp geliştirilmesi lazım. Ya ilave bir hatla, ya geliştirilmesi ile olur. Risk payı en az yer burası. İlgili arkadaşlar çalışacaklar. Biz diyoruz ki, Yumurtalık’a paralel bir doğalgaz hattı çekilsin. Doğalgaz oradan Türkiye’ye gelecek o andan itibaren bizim doğal gaz hattına nakil yapılacak oradan da Nabucco’ya bağlanacak.


Yakıt kaçakçılığına karşı işbirliğindeyiz


BİZ istiyoruz ki bu akaryakıt kaçaklığını engelleyelim. Buna yönelik kendilerine bir teklifimiz oldu. Orada ciddi manada kaçakçılık oluyor. Onunla ilgili bir çalışma yapacaklar. Irak’la ayrıca Basra’da sanayi üretim tesisleri kurmak içinde antlaşma yaptık. Parlamentodan kaynaklı bazı sorunlar var. 3 ay içinde Parlamentolarından gerekli kararları çıkartıp sorunu çözme sözü verdiler.


Irak askerini ve polisini eğiteceğiz


BİZ artık ekonomik ilişkiler demiyoruz aslında biz Irak’la ekonomik entegrasyona giriyoruz. 21 milyar dolar bütçe fazlaları var. Ama okula hastaneye ihtiyaçları var. Bir diğer konu ortak güvenlik konusu. Bu konuda ortak çalışmalarımız başladı. Yani polisin-askerin eğitimi konusunda. Bunun yanı sıra karşılıklı diplomatik destek konusu var. Kültürel destek de olacak.


Koruma timinin Bağdat hatırası


BaŞbakan Erdoğan’ı Irak’a yaptığı ziyaret boyunca Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği’nde görev yapan özel harekat polis timi korudu. Son derece sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı Bağdat’taki Yeşil Bölgede temaslarda bulunan Başbakan Erdoğan’ın yanından bir an için ayrılmayan özel tim polisleri Irak’tan ayrılmadan önce Erdoğan’la hatıra fotoğrafı çektirdi. Erdoğan, Bağdat Havaalanı’nda kendisini koruyan koruma polislerine teşekkür etti.


Ne Şiiyim ne Sünni... Müslümanım


SURİYE İsrail görüşmeleri devam ediyor. Ancak önümüzdeki süreçte İran’la gerginliğin artması halinde Türkiye’ye buna benzer bir görev düşebilir. Mesela İran’la kritik noktalara gelindiğinde Merkel ve Chirac beni arıyordu. Biz de devreye girip, İran’la görüşüp krizin tırmanmasını engelliyorduk. Biz şu anda Suriye İsrail görüşmeleri nedeniyle dünyada önemseniyoruz. Bu görüşmeler başarı ile sonuçlanırsa Ortadoğu ve dünyada ciddi yansımaları olacak. İslam dünyası çok lüzumsuz şeylerle güç kaybediyor, zaman kaybediyor. Mezhepler arası kavgalar gibi. Bugün de söyledim ben ne Sünniyim ne Şiiyim ben müslümanım, dedim Adil Aldülmehdi’ye ile olan toplantıda dedim ki bu mezhep çatışmaları nedeniyle İslam dünyası kan kaybediyor, yazıktır günahtır. Hepimizin dini aynı dedim. Benim ülkemde belki bunu söyledim diye tu kaka diyenler de olabilir. Ama birisi bunun deliliğini yapacak, başka çaresi yok. Mezhep çatışmasından dolayı insanlar öldürülüyor.


‘Doktor, hayallerimiz artık gerçek oldu’


İŞGALİN başında siyasi altyapıyı oluşturmak için Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun görevlendirildiği Irak’ta tarihi bir dönemeçten geçildi. Davutoğlu ve Talabani’nin gelecek hayallerinin en büyüğü Türkiye stratejik işbirliği antlaşması yapmaktı. Bu yüzden Talabani Erdoğan’ın yanındaki Davutoğlu’na ‘Doktor rüyalarımız gerçek oldu’ diye seslendi.

BAŞBAKAN Erdoğan’ın Irak gezisi ABD Başkanı Bush’un Cumhurbaşkanı Gül’e açtığı taziye telefonu görüşmesinde de gündeme geldi. Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino yaptığı açıklamada ‘İki lider, Başbakan (Recep Tayyip) Erdoğan’ın dün Bağdat’a yaptığı başarılı ziyareti ve Türkiye’nin istikrarlı ve güvenli bir Irak’a ilişkin kararlılığını da görüştü’ dedi.


Star/Mustafa Karaalioğlu



Bu haber 809 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,698 µs