Kafkaslar’da gerilim | " /> Kafkaslar’da gerilim | "/>

En Sıcak Konular

Kafkaslar’da gerilim

12 Temmuz 2008 12:02 tsi
Kafkaslar’da gerilim Rice’ın Tiflis ziyaretinden bir gün önce Rus savaş uçaklarının Gürcü hava sahasını ihlal etmesini, Moskova’nın ‘Tiflis’te ısınan kafaları soğutmak istedik’ açıklaması izleyince Gürcistan elçisini çekti

Gürcistan, Rusya’nın gözdağı vermek amacıyla savaş uçaklarıyla hava sahasını ihlal etmesi üzerine diplomatik üslubu bir yana bırakarak Moskova’yı “utanmazlık”la suçladı ve tepki olarak Moskova’daki büyükelçisini çekti.
Gürcistan’ın Moskova’nın yörüngesinden çıkarak hızla Batı’ya yanaşmaya çalışması, buna karşılık “arka bahçesi”nde NATO’yu görmek istemeyen Rusya’nın misilleme olarak ayrılıkçı Gürcü cumhuriyetleri Abhazya ve Güney Osetya’yı desteklemesi Kuzey Kafkasya’da gerilimi doruğa çıkardı.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın gergin bir dönemde Tiflis’i ziyaret etmesi ve örtülü uyarılar göndermesi de Moskova’yı iyice kızdırdı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, alışılmadık bir açıklamayla Rus savaş uçaklarının isyancı Güney Osetya üzerinde uçtuğunu, dolayısıyla Gürcü hava sahasını ihlal ettiğini kabul etti. Açıklamada, “Tiflis’te fazla ısınan bazı kafaları soğutmak amacıyla savaş uçaklarımız kısa süre Güney Osetya üzerinde uçtu” denildi. Rusya’nın ilk kez kabul ettiği ihlal olayı Rice’ın Tiflis ziyaretinden 24 saat önce meydana geldi ve bir anlamda ABD’ye de uyarı mesajı verilmiş oldu.
Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Güney Osetya üzerindeki uçuşu “son derece tehlikeli bir saldırganlık” ve Gürcü topraklarına yönelik “utanmazca bir ilhak girişimi” olarak niteledi ve Moskova’daki Büyükelçisi Erosi Kitsmarişvili’nin danışmalarda bulunmak amacıyla Tiflis’e çağrıldığını açıkladı. Bakanlık, Rus eylemlerinin Kafkasya’da barış ve güvenliği tehdit ettiğini bildirdi.
Rus basını, diğer isyancı cumhuriyet olan Abhazya’nın lideri Sergey Bagapş’ın Gürcülerin elindeki Yukarı Abhazya bölgesine düzenlenecek ortak Rus-Abhaz saldırısı için Moskova’da görüşmeler yaptığını ileri sürdü. Savaş senaryolarına değinen basın, Gürcistan’a yardım edebilecek tek NATO üyesinin Türkiye olduğunu yazdı.

milliyet



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs