En Sıcak Konular

Hürriyet yine yanlış sevindi !

12 Temmuz 2008 11:58 tsi
Bir CHP milletvekiline dayanarak manşet atan Hürriyet bakın nasıl çuvalladı...

Hürriyet gazetesi önceki gün manşetten verdiği haberinde “Bilgisayar veri kopyaları sanıkları verilmeliydi, verilmemiş, delil sayılmaz” dedi. Oysa yasa veri kopyalarının sanık ve sanık vekillerine “istenirse” verilmesini öngörüyor. Nitekim bazı Ergenekon sanıklarının avukatları istemiş, almış.

Hürriyet gazetesi ilgili yasa maddesini incelemeden CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan’ın, “Ergenekon soruşturması kapsamında el konulan bilgisayarlardaki veriler kopyalanmadığı ve ilgilisine verilmediği için veriler delil olmaktan çıkmıştır” sözlerini manşetine taşıdı. Taraf'ın haberine göre avukat ve uzmanlardan Hürriyet ve Seyhan’a kötü haber geldi: “Polis kayıtların kopyasını vermek zorunda değil ancak zanlı ya da avukatı talep ettiğinde alabilir.”

ZORUNLULUK YOK

CHP’li Seyhan’ın iddiası Ankara Barosu’nun düzenlediği “Bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama, kopyalama ve el koyma” panelinde masaya yatırıldı. Panelde konuşan Bilgi Üniversitesi Bilişim Teknolojisi Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yard. Doç. Leyla Keser, “Madde 134’e göre bütün verilerin yedeklenmesi gerekiyor. Bu şu demek vasat bir hard diski yedeklemek 4-6 saat, daha kapsamlı bir hard diski yedeklemek için 12-13 saat polisi misafir etmeniz demek. Dolayısıyla hard disk adli bilişim laboratuarına götürülerek orada inceleme yapılıyor, yedekleniyor. Talep edilmesi halinde bir örneğinin size verilmesi gerekiyor. CMK, şüphelinin veya avukatının talebi halinde bu kopya verilir diyor. Dolayısıyla polis bunu vermek zorunda değil” dedi.

TUTANAKLAR

Ankara Barosu Bilgi İşlem Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Çağatay Cengiz ise şöyle konuştu: “Gözaltı sırasında verilere el konulduğuna dair kabul tutanağını zanlıya imzalatılıyor. Tutanakta, ‘aldık verileri ne diyorsun’ denir. Zanlı buna imza atar. Mahkemede bu konuda şüphelinin iddiası dinlenmez. Delillere ekleme yapıldığı iddiası bir karinedir. Karinelerde, aksi ispat edilmediği müddetçe elde edilen verilerin kesin olduğu kabul edilir. Polisin kopya verme zorunluluğu yok kişi ya da avukatı isterse verilir.”

MİLLETVEKİLİNİN ÇIKARI MI?

Ankara Barosu Bilgi İşlem Merkezi Başkanı Avukat Özgür Eralp da, Ergenekon soruşturmasındaki delillerin geçerli olup olmayacağı sorusuna şu yanıtı verdi: “Sayın milletvekilimizin orada söylediği, delillerin bir kopyasının alınmadığı. Alınmadığı içinde hukuka aykırı gibi kendi çıkarı mı var? Biz burada çok açık CMK’nın 134. maddesinin 3. ve 4. fıkralarını söyledik. Siz bunu Türkiye’deki tüm olaylara uygulayabilirisiniz. Kanunlar açık. 3. fıkra ‘yedekleme yapılır’ diyor. 4. fıkra ise ‘talep olursa kopyası zanlıya verilir’ diyor.”

KOPYA ALAN ZANLILAR VARMIŞ

Hürriyet ve Milletvekili Tacihar Seyhan’ın iddialarının aksine ev ve işyerlerindeki elektronik delillere el konulan Ergenekon zanlılarından bazılarının, bu delilerin bir kopyasını aldıkları öğrenildi.

CMK 134 NE DİYOR?

134(3) • Bilgisayar veya bilgisayar kütüklerine elkoyma işlemi sırasında, sistemdeki tüm verilerin yedeklemesi yapılır.

134(4) • İstemesi halinde, bu yedekten bir kopyası şüpheliye veya vekiline verilir ve bu tutanağa geçirilerek imza altına alınır.

134 (5) • Bilgisayar veya bilgisayar kütüklerine elkoymaksızın da, sistemdeki verilerin tamamının veya bir kısmının kopyası alınabilir. Kopyası alınan veriler kâğıda yazdırılarak, bu husus tutanağa kaydedilir ve ilgililer tarafından imza altına alınır.

samanyoluhaber.com



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,624 µs