Çetenin transferi Anafora takıldı | " /> Çetenin transferi Anafora takıldı | "/>

En Sıcak Konular

Çetenin transferi Anafora takıldı

12 Temmuz 2008 10:25 tsi
Çetenin transferi Anafora takıldı Çiftliğine düzenlenen Skorsky'li operasyonla yakalanan Ahmet Tekin Baykal'ın ele başılığını yaptığı çetenin, cezaevinden çıkan diğer suç örgütü üyelerini kendi bünyelerine kattıkları belirtildi.

Yakalanmamak için cep telefonu ve internet kullanmayan çete, cezaevine gönderilen suç örgütlerinden sonra Türkiye genelinde geniş hareket kabiliyeti kazanmış

İzmir ve Aydın'ın da dahil olduğu 11 ilde eşzamanlı gerçekleştirilen ve kamuoyuna 'Çeteye Skorsky'li Operasyon' olarak yansıyan operasyonda, cürüm işlemek amacıyla suç örgütü kurdukları ve çeşitli eylemler gerçekleştirdikleri iddiasıyla gözaltına alınan Ahmet Tekin Baykal ile emekli albay, eski askeri savcı, emekli emniyet müdür yardımcısı, Danıştay'dan ayrılma hakimin de aralarında bulunduğu 57 kişi adliyeye sevk edildi.
BOŞLUĞU DOLDURMUŞLAR

Zanlıların, suç örgütlerine yönelik art arda gerçekleştirilen operasyonlar ve önde gelen isimlerin cezaevine girmesinin ardından oluşan boşluğu doldurmak amacıyla Türkiye genelinde bir yapılanmaya gittikleri ileri sürüldü. Güvenlik güçlerinin Ahmet Tekin Baykal'ın elebaşılığındaki gruba yönelik İzmir ve Aydın'ın yanı sıra, İstanbul, Ankara, Muğla, Balıkesir, Samsun, Mersin, Kayseri, Zonguldak ve Antalya'da 100 ev, 35 iş yerine baskın düzenleyerek gerçekleştirdiği operasyonda gözaltına alınan toplam 67 kişiden 57'si İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi.

TÜRKİYE GENELİNDE

Organize suç örgütü kurmak suçundan daha önce yakalanan ve hüküm giyen, Şartlı Salıverme Yasası'ndan faydalanarak tahliye olan, TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu raporlarında da adı geçen Ahmet Tekin Baykal'ın elebaşılığını yürüttüğü suç örgütünün, Ahmet Tekin Baykal'ın cezaevinden çıkmasının ardından tekrar yapılanmaya gittiği öğrenildi. Ege Bölgesi'ni etki altına alan grubun, suç örgütlerine yönelik art arda gerçekleştirilen operasyonlar ve önde gelen suç örgütü yöneticilerinin tutuklanarak cezaevine konulmasının ardından doğan boşluğu doldurmak amacıyla Türkiye genelinde bir yapılanma oluşturduğu ileri sürüldü.

HÜCRE TİPİ ÖRGÜTLENME

Zanlıların, cezaevlerindeki diğer suç örgütü yöneticileriyle ilişkiler kurdukları, suç örgütü üyelerinin cezaevlerinden tahliye olmalarının ardından kendi bünyelerine katılmalarını sağladıkları iddia edildi. Karıştığı suçlar nedeniyle cezaevinde uzun süre kalan Ahmet Tekin Baykal'ın edindiği tecrübe ve suç örgütü bünyesinde yer alan emniyet, ordu ve adli görevlerde bulunmuş kişiler aracılığıyla elebaşılığını yaptığı suç örgütününde titiz bir iç yapılanma sergilediği ileri sürüldü.

Suç örgütü yapılanmasından 'teşkilat', olaya gönderilen kişilere 'ekip' adları verildiği, polisin izlemesine yakalanmamak için örgüt içi görüşmelerde cep telefonu, internet gibi teknolojileri kesinlikle kullanmadıkları, bu konularla ilgili görüşmeleri yüz yüze yaptıkları, örgüt içerisinde katı kurallar konulduğu öğrenildi. Ayrıca, bazı görüşmelerde polisi yanıltmak için 'karşı istihbarat' olarak da adlandırılan yanlış bilgiler verildiği, 'hücre tipi' yapılanmalarıyla örgüt üyelerinin birbirlerinin deşifresinin önüne geçilmeye çalışıldığı ileri sürüldü.

Operasyonda Ergenekon izi

Örgüt lideri Ahmet Tekin Baykal'ın, Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan Sami Hoştan'a, İzmir'in Çeşme İlçesi'nde yasadışı olarak kumarhane işletebilmek için yüklü miktarda para verdiği öne sürüldü. Baykal ve çete üyelerinin 2006 yılında Alsancak'taki bir kafede el bombalı saldırının ardından ölen İbrahim Çiftçi'nin adına da hareket ettikleri de iddialar arasında. İbrahim Çiftçi'nin öldüğü olayda kullanılan el bombasının da Ümraniye'de ele geçirilen el bombalarıyla aynı seriden olduğu ileri sürülmüştü. Bunun üzerine Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekerayi Öz, saldırıya ilişkin evraklarla bazı bilgi ve belgeler istemişti.


Cephanelik gibi ev

Operasyonlarda, 4'ü ruhsatlı 24 tabanca, 6 gaz tabancası, 1 el bombası, 14 av tüfeği, 1 havalı tüfek, bu silahlara ait mühimmat, gece görüş dürbünü, çelik yelek, az miktarda tarihi eser ve Hint keneviri bitkisi, çok sayıda doküman ve yüklü miktarda para ele geçirildiği bildirildi. Suç örgütü üyelerinden 2'sinin, takip sırasında karıştıkları olaylar nedeniyle yakalanarak tutuklandığı belirtildi. Operasyonda yakalananlar arasında Emekli Albay Y.Y, Emekli Askeri Savcı H.Ç., emniyet müdür yardımcılığından emekli H.E., 1 emekli polis, 2 emekli uzman çavuş, Danıştaydaki hakimlik görevinden istifa ederek avukatlık yapan R.S.U. ve 2 avukatın da bulunduğu bildirildi.

ÇETEDEN ÇETEYE

Örgütün İzmir'de 'Hilton Otelini almaya çalışan çete' olarak da kamuoyuna yansıyan ve elebaşılığını V.O.Ç'nin yaptığı ileri sürülen gruba yönelik baskı ve tehdit oluşturduğu, grup üyeleri ve yöneticilerine yönelik tehdit, gasp, zorla alıkoyma ve çek senet imzalatma eylemlerini gerçekleştirdiği öğrenildi. Ayrıca Ahmet Tekin Baykal çetesinin, yüksek faizle ve tehditle haksız kazanç elde ettiği öne sürülen V.O.Ç'nin mağdur ettiği kişileri 'kurtarma' vaadinde bulunarak, daha sonra her iki taraftan da zorla para aldığı iddia edildi.

Dava dosyasına giren fotoğraf

İbrahim Çiftçi'nin cenaze töreninde, Ahmet Tekin Baykal ile Susurluk sanığı Sami Hoştan yanyana görünüyor. Kafeye el bombasını atan İbrahim Çiftçi'nin eski şoförü Erdinç Utaş, yargılandığı son duruşmada mahkemeye bu fotoğrafı delil olarak sunmuştu.

Çiftliğe hava harekatı

Ahmet Tekin Baykal çetesine yönelik Kuşadası Kardeşköy yakınlarındaki çiftlik evine yönelik operasyonun, gerçekleştirilmesinden önce detaylarıyla görüşüldüğü öğrenildi. Çiftlik evinin 3,5 metre yükseklikte duvarlarla çevrili olması, çevresinde ve içerisinde 24 saat boyunca nöbet tutulması, arka bölümünün saklanabilmek için uygun olan geniş bir araziye açılmasının göz önünde bulundurularak 'hava harekatı'nın yapılması kararı alındığı, özel harekat timlerinin çiftliğin çevresini sarmalarının ardından, Emniyet Genel Müdürlüğüne ait Skorsky helikopterle çiftliğe havadan indirme yapıldığı bildirildi.

yeni şafak



Bu haber 3,675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,722 µs