Tek alternatif, birleşik Kıbrıs! | " /> Tek alternatif, birleşik Kıbrıs! | "/>

En Sıcak Konular

Talat: Tek alternatif, birleşik Kıbrıs!

11 Temmuz 2008 20:49 tsi
Talat: Tek alternatif, birleşik Kıbrıs! Kıbrıs'ın küçük bir ada olduğunu hatırlatan Talat, "Birleşik Kıbrıs dışında geçerli bir alternatif yok'' dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile 1 Temmuz görüşmesinde, ''esneklik göstererek sürecin durmamasını sağladıklarını'' söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Genç TV ve Ses TV'nin ortak canlı yayınında yaptığı açıklamada, Hristofyas ile 23 Mart'taki görüşmelerinde, iki toplumlu, iki kesimli, siyasi eşitliğe dayalı federal çözümün hedeflendiğinin açıklandığını, bunun Rum tarafında tepkilere neden olduğunu anlattı.

Hristofyas'ın, ''bu tepkilerin etkisini azaltmak'' için İngiltere ile ortak deklarasyon imzaladığını ve bunun da 23 Mart mutabakatını ortadan kaldırdığını kaydeden Talat, Hristofyas'ın bunun ardından da ''tek egemenlik tek vatandaşlık'' diye konuşmaya başladığını belirtti.

1 Temmuz görüşmesinin gündeminin çalışma grupları ile teknik komitelerin faaliyetlerini gözden geçirmek ve kapsamlı müzakerelerin başlamasını ilan etmek olduğunu, ancak tek egemenlik, tek vatandaşlık konusunun da gündeme geldiğini anlatan Talat, ''Fakat gördüm ki bunu eğer kabul etmezsem, o iş orada çökecek, bu ilan edilecek ve görüşmelere başlanamayacak'' dedi.

''Biz bir esneklik göstererek sürecin durmamasını sağladık'' diyen Talat, ''eğer tam teşekküllü müzakereler başlatılmazsa birçok sıkıntıyla karşılaşılacağını; Kıbrıs sorununun çözümünde gecikmeler olacağını ve Türkiye'nin 2009'da Avrupa Birliği sürecinde sınanacağını'' kaydetti. Tüm bunların Rum tarafının işine geldiğini ifade eden Talat, bu esnekliği göstermekle Rumun oyununu bozduklarını söyledi.

Talat, 1 Temmuz görüşmesinde tek egemenlik ve tek vatandaşlığı prensip olarak kabul etmekle, Rumlara da, 25 Temmuz'da yapılacak görüşmede çalışma grupları ile teknik komitelerin çalışmalarını son kez değerlendirilmesini kabul ettirdiklerini kaydetti.

BİRLEŞİK KIBRIS

Kıbrıs'ın küçük bir ada olduğuna değinen Talat, ''birleşik Kıbrıs dışında geçerli bir alternatif olmadığını'' söyledi. Bunun dışındaki seçeneklerin mantıklı olmadığını ifade eden Talat, birleşik Kıbrıs seçeneğini bir kez daha denemek durumunda olduklarını, ''bu kez şartların farklı olduğunu'' dile getirdi.

Ortak devlette cumhurbaşkanlığının dönüşümlü olacağını anlatan Talat, nüfus oranı nedeniyle Türk ve Rum cumhurbaşkanının görev sürelerinin eşit olmayabileceğini söyledi.

En büyük destekçilerinin Türkiye olduğunu vurgulayan Talat, ''Türkiye bizi desteklemezse, burada boğuluruz, başta Rumlar tarafından'' ifadesini kullandı.

Türkiye'den gelerek adaya yerleşen nüfus konusunun da müzakerelerde ele alınacak konulardan biri olduğunu, bu konuyu ciddi bir sorun olarak görmediğini belirten Talat, ''Yıllardır, 30 yıldır KKTC'de yaşayan vatandaşlarımızın rahatsız edilmemesini istiyorum'' dedi.

ajanslar

 



Bu haber 330 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,563 µs