En Sıcak Konular

Güneş ışınları yaşlanmayı hızlandırıyor

11 Temmuz 2008 18:01 tsi
Denizli Devlet Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Gökşin, güneş ışınlarının cildin daha hızlı yaşlanmasına ve kırışıklıkların artmasına neden olduğunu söyledi.

Güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Dr.Şule Gökşin, "Sıcak ve güneş ışınlarına karşı vatandaşların bilinçli olması gerekiyor" dedi. Güneş ışınlarının ciltte leke oluşumu, kırışıklık, erken yaşlanma ve deri kanserlerine neden olabileceğini, benlerin ölümcül deri kanserine dönüşmesinde güneş ışınlarının önemli bir faktör olduğunu kaydeden Gökşin, "Güneş ışınlarının etkisi ve güneş yanıkları çocuklarda daha hızlı bir seyir izler, güneşin olumsuz etkileri çocukluk döneminden itibaren alınan önlemlerle bertaraf edilebilir. Dışarı çıkarken vücudu örten, pamuklu, bol ve açık renkli kıyafetler tercih edilmeli, güneşe daha çok maruz kalan yerler ve baş geniş kenarlı şapka kullanarak korunmalıdır. Saat 10:00 ile 16:00 saatleri arasında dışarı çıkarılmamalıdır. Ayrıca koruma faktörü olan ürünler kullanılmalı, güneş kremi, güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulanmalı ve 3-4 saatte bir tekrarlanmalıdır. 3 yaşından küçük çocuklar kesinlikle güneşe çıkarılmamalı, çocuklar için güneşten korunma ürünlerini seçerken yüksek faktörlü olmasına ve yoğun miktarda UVA ve B filtrelerinin içermesine özen gösterilmelidir" dedi.

Güneş yanıklarına diş macunu, yoğurt, salça gibi maddelerle müdahale etmenin yanlış bir davranış olduğunu ifade eden Uz. Dr. Gökşin, "Güneş yanığına bilinçsizce sürülen yanıklar son derece sakıncalıdır. Yanığı iyileştireyim derken, deride başka tahribatlara neden olabiliriz. Bu nedenle güneş yanıklarından sonra kişiler yalnızca soğuk kompres yapabilirler. Ayrıca bol sıvı alınmalı. Ciddi yanıklarda ise en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" diye konuştu.

star



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,624 µs