En Sıcak Konular

Almanya, Çin'e verdiği hibeyi kesti

11 Temmuz 2008 17:08 tsi
Almanya, Ekonomi Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ile yaptığı ortak çalışma kapsamında Çin'e her yıl yarım milyar dolara yakın yardım ediyor. Ancak Tibet'te yaşanan olayların ardından Almanya yardımı kesti.

Çin'in Tibet'e karşı tutumunu değiştirmesi halinde Almanya yeniden masaya oturmayı planlıyor.  
 
Almanya'nın ihracattaki en büyük rakibi Çin'e her yıl milyonlarca dolar hibe ettiği ortaya çıktı. OECD ile yapılan işbirliği çerçevesinde verilen yardım Tibet nedeniyle kesintiye uğradı. Almanya'nın Çin'e yaptığı yardımın tutarı yıllık 441 milyon dolar (280 milyon Euro). Çin'e en fazla yardım 1,53 milyar dolar ile Japonya tarafından yapılıyor. Almanya Japonya'nın ardından ikinci sırada yer alırken, 186 milyon dolar ile Fransa uzak ara mesafe ile üçüncü sırada. Almanya Çin'e yapacağı yardımı Tibet'le olan ilişkilerini düzeltmesi şartına bağladı. Almanya adına görüşmeleri Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) Heidemarie Wieczorek-Zeul sürdürecek. Heidemarie Wieczorek-Zeul aşırı solcu görüşleri ile biliniyor. Almanya Çin'e doğaya ve iklime zarar vermemesi, eğitim desteği, insani destek gibi vesilelerle yardım ediyor. SPD'li Carsten Schneider Çin'e yapılan yardım nedenini şöyle açıkladı: "Yardım ile birlikte Çin üzerinde politik etkimiz artıyor. Oradaki Alman şirketlerinin işini kolaylaştırıyoruz . Diğer amaç ise iklimi korumak"

Almanya'nın Çin'e verdiği hibeye muhalefetten tepki

Almanya'nın Çin'e yaptığı para yardımına ise muhalefetten eleştiri geldi. Özgür Demokratlardan (FDP) politikacı Otto Fricke, Cihan'a yaptığı açıklamada eleştirisini şu şekilde dile getirdi: "Eğer amaç Alman ekonomisinin Çin ile olan ilişkilerini güçlendirmek ise, bu paranın ekonomi bakanlığına ait olması gerekir. Yok eğer amaç gelişim yardımı ise, buna Çin'in ihtiyacı yok. Yardım Afrika ülkelerine yapılmalı. Çin'e yapılan yardımı saçmalık olarak görüyorum. Çin, bizim ekonomik olarak büyümemizi engelleyen ve ekonomideki en büyük rakibimiz olan ülke. Burada büyük bir tehlike görüyorum. Çin'deki köylülere elektrik götüreceğiz diye Afrika'da sıtma hastalığına karşı vereceğimiz savaşa para kalmayacak. Ben 'gelişim yardımını' hep güçlü ülkelerin zayıf ülkelere olan desteği olarak gördüm, güçlülerin diğer güçlüleri zayıflar üzerinden desteklemesi olarak değil."
 
zaman



Bu haber 889 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,597 µs