En Sıcak Konular

'Çok bilen kişi' yine konuşuyor

11 Temmuz 2008 11:54 tsi
Kimilerine göre o 'herşeyi bilen adam'. Krizlerde ilk görüşü alınan isimlerin başında. Sabih Kanadoğlu canlı yayında.

Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, CNN Türk'te yayınlanan Ankara Kulisi'ne konuk oluyor. Fikret Bila ve Murat Yetkin'in sorularını yanıtlıyor.

CMK'un 157. maddesine göre soruşturma gizlidir. İddianamenin mahkeme tarafından kabulüne kadar gizlidir. İddianame kabul edilmeden açıklanması hukuka aykırıdır.

Belirli medyanın klavuzluğunda bu işi götürürsesinz o işi soruşturmanın başında zedelersiniz.Komutanlar darbe teşebbüsüyle yargılanacaksa askeri suçtur. Emekli de olsa askeri yargıda yargılanması gerekir.

Sadece yargının bakacağı iş olmasına rağmen siyasi etkileri egemen olduğu bir kısım medyanın da soruşturmaya yol gösterdiği soruşturma biçimine geldi.
Örgütlü suçmarla örgütlü bir şekilde mücadele edeceksiniz. Ama yargı tarafından yapılacak bir iş olacak. Erdoğan daha yolun başında "bu işi ben emniyetle başlarım belirli evreye getirdikten sonra savcıyı işe ortak ederim" diyor.

Hem yargıyı hem yürütmeyi kutluyorsunuz. Yürütme yargının emrindedir. Soruşturmanın güvenilirliğini kuşkuya düşürdü.

Teşebbüs suçundan yargılama için icra hareketinin olması lazım. İcra hareketi ile hazırlık hareketi arasındaki ayrımı çözmek lazım. Bunu çözmek için de kanıtların ortaya çıkması lazım.

Sayın Bahçeli ve Hüsamettin Özkan'ın kulakları çınlasın. Ben bu suçların bir eşgüdüm içerisinde Yargıtay Cumhuriyet Başsvcılığı yöneteceği bilgi ve arşivi bulunan merkezi güç tarafından yönetileceğini düşünüyordum. Başta sıcak karşılandı ama sonra Türkiye Başsavcılığı istenmedi.

Çünkü yargı bağımsızlığına karşı siyasi iktidarları çekincesi vardı. Bugün olduğu gibi dün de böyleydi. Siyasi iktidarlar her zaman kendine bağımlı yargı isterler. Ama sözde demokrasi şampiyonudurlar.

Sahibinin rızası olmadan elde edilen delilin yasal olup olmadığı tartışmalıdır. 

Siz tutuklanan kişilerin eylemlerini günlüklere dayandırıyorsanız o zaman bunun araştırılması lazım. Örnek'in çağrılıp bu nedir diye ifadesinin alınması gerekirdi. Günlükler varsayalım ki yasal kanıttır. Gerçeği ifade edip etmediği de ayrı bir araştırma konusudur.

Kimin görevli olduğu gündeme gelecektir. Bu işler medyaya değil yargıya bırakılmalıydı bu işler. Soruşturmanın çivisi çıkmıştır. Eğer suçlama buraya (darbe teşebbüsü) dayanıyorsa soruşturmaya askeri yargı bakmalıydı.

135. maddede bilgisayarlardaki delillerin yedeklenmesi açık şekilde yazılı. Yedeklenemyi yapmazsanız ileride "bu yoktu eklendi" diye savunmayla karşılarsınız. Darbe teşebbüsü terör suçuna girer ve zaman aşımına uğramaz.

Erdoğan siyasi yasaklı olursa bağımsız aday olabilir Bağımsız milletvekili olma yolunda engel yoktur. Anayasa'nın 69. maddesi siyasi yasakların sonuçları ele alır. Kapatılmaya neden olan kişiler 5 yıl süreyle yönetici olamaz aday gösterilemez.

Yasaklı kişiler siyasi partiler içinde aday olamaz. Bağımsız aday olmamaları için hiçbir sebep yoktur. Başbavcı ve mahkemenin yapacağı bir şey yoktur. Son sözü YSK verir.

Bağımsız aday olan yasaklı kişi aynı dönemde vekil olamaz. Ara seçim bile olsa olmaz. Genel seçimler sonucunda milletvekili olabilir.

Zamanında veya erken genel seçimle birlikte yasaklı ilan edilen kişi öbür dönemde bağımsız aday olabilir.

internethaber



Bu haber 755 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,301 µs