En Sıcak Konular

Güvenlik Tecavüzü

11 Temmuz 2008 11:53 tsi
İzmir Tire B Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutuklu ve hükümlü ailelerinin hapishane girişinde çırılçıplak arandığı ortaya çıktı.

Olay, hapishanede tutuklu bulunan Mehmet Desde’nin kızı Derya Desde’nin babasını ziyarete gittiği gün meydana geldi. İddialar, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı’na bildirildi. Derya Desde’nin avukatı Çetin Bingölbalı olayı ilişkin şunları söyledi$ “Burası yüksek güvenlikli hapishane değil, ki onlarda da böyle bir uygulama olmaz” dedi. Avukat Bingölbalı’nın dikkat çektiği bir diğer nokta ise şöyle; “Olay günü hapishanede infaz koruma memuru yerine Emniyet’ten polis personeli çalıştırılmış olması.”
4 Temmuz 2008’de İzmir Tire B Tipi Kapalı Hapishanesi’nde yatmakta olan babasını ziyarete giden Derya Desde, hapishanede görevlendirilen polis memuru tarafından insan onurunu zedeleyici bir şekilde ‘çırılçıplak soyundurularak’ aramaya tabi tutulduğunu iddia etti. 

İÇ ÇAMAŞIRLARI BİLE ÇIKARILIYOR
Tutuklu baba Mehmet Desde kızının kendisine anlattıklarını yazdığı faksta şunları anlattı; “4 Temmuz’da kızım ziyaretime geldi. Nizamiye kapısında bayan polis memurunun, arama adı altında yaptığı uygulamayı anlatınca, dehşete kapıldı. Bayan polis memuru, sırayla kadınları bir odaya alıyor. İç çamaşırlarda dahil olmak üzere, tüm giysiler çıkartılıyor. Giysilerin çıkarılması yeterli görülmediği için cinsel organlara bakılıyor ve çömelip kalkmaları söyleniyor. Bir kadının araması tam yarım saat sürüyor. Bu uygulamaya sadece kızım değil, diğer mahkumların eşleri ve 60-70 yaşlarındaki annelerde maruz kalıyor.”
Haftalık Düşünce Özgürlüğü Bülteni ise, hapishanelerdeki eziyet ve onur kırıcı muamelenin sadece tutuklu ve hükümlüler ile sınırlı olmadığını için geçerli olmadığını açıkladı. İnsan hakları savunucusu Şanar Yurdataban’ın yöneticiliğini yaptığı kuruluş açıklamasında şu ifadelere yer verildi; “onur kırıcı aramalar ziyarete gelen yakınları da kapsıyor. Bu konudaki şikâyetler, üst yetkililerin olumlu mesajlarına, cezaevi yönetimleriyle dış güvenlikte sorumlu jandarmanın topu birbirine atıp durmasına rağmen sürüp gidiyor.”

***
Hemşirelere üst araması yaptırılıyor
Ebe ve hemşirelere, Sağlık Bakanlığı"nın yasaklamasına rağmen, cezaevlerinde üst araması yaptırılıyor. Son olarak Kayseri Sarız Kaymakamlığı 24 sağlık çalışanını üst araması yapmakla görevlendirdi. Bazı ilçelerde personel sıkıntısını gerekçe gösteren kaymakamlıklar, ebe, hemşire ve sağlık memurlarını üst araması yapmakla görevlendirebiliyorlar. Sarız Kaymakamı Osman Güven"in imzasıyla ilçe sağlık grup başkanlığına gönderilen yazıda, “İlçemizde mevcut K1 tipi cezaevinde yapılacak görüşmelerde üst araması yapacak bayan personel bulunmadığından, ilçemizde çalışan bayan personellerin, cezaevinde üst araması yapmak üzere görevlendirildiklerine ilişkin çizelge ekte gönderilmiştir. Listedeki görevlilere yazının tebliğ edilerek aksaklığa meydan verilmeden hizmetin yürütülmesi hususunda, gereğini rica ederim” denildi.

Birgün

 



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,022 µs