En Sıcak Konular

Ergenekon Savcısı herşeyi anlattı

11 Temmuz 2008 08:48 tsi
Ergenekon Savcısı herşeyi anlattı
Ergenekon soruşturmasıyla bir anda Türkiye'nin en çok konuşulan ismi olan Zekeriya Öz kimdir? İşte Türkiye'nin Di Pietro'su.

Savcı Zekeriya Öz tarafından yürütülen Ergenekon operasyonu, Türkiye'nin toplumsal gündemine ilk defa Susurluk kazası ile giren "devlet içindeki devlet"in deşifre edileceği ümidini yeniden canlandırdı. Operasyon bir zamanların "dokunulmazlarına" kadar uzanınca Savcı Öz tüm dikkatleri üzerine çekti.
Yeni Aktüel, gündemin merkezinde olmasına rağmen göz önünde olmayı sevmemesi ve ketumluğu nedeniyle kamuoyunun pek tanımadığı, kimilerinin İtalya'nın "Temiz Eller" operasyonunu yürüten savcı Di Pietro'ya benzettiği Zekeriya Öz'ün sıradışı portresini çıkardı.

Kamuoyunun dikkatlerini Ümraniye soruşturması ile çekti. Bir gecekonduda 27 adet el bombasının ele geçirilmesi üzerine soruşturmaya el koymuştu. Yapılan incelemede, ele geçirilen bombalarla Danıştay saldırganı Alparslan Arslan tarafından Cumhuriyet gazetesine atılan bombaların aynı seriden olduğu ortaya çıktı. Emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin, emekli astsubay Oktay Yıldırım, emekli binbaşı Fikret Emek, emekli yüzbaşı Gazi Güder, Kuvayı Milliye Derneği Genel Başkanı Bekir Öztürk, Siyasi Ekonomik Sosyal Araştırmalar ve Strateji Geliştirme Merkezi (SESAR) Başkanı İsmail Yıldız ile Fuat Ermiş'i tutuklattı. Türkiye, Savcı Zekeriya Öz adını belki de ilk kez bu tutuklamaların ardından duydu. Alışılmadık bir iş yapmıştı; Türkiye'nin toplumsal gündemine ilk defa "Susurluk kazası" ile giren "Devlet içindeki devlet"in izine tekrar ulaşmış, elde ettiği ipuçlarıyla bugün adına Ergenekon denen asker, polis, politikacı, gazeteci ve mafya liderlerinden oluşan çok kompleks bir gizli organizasyonun deşifre edileceği ümidini yeniden canlandırmıştı.

Gözlerin üzerine çevrildiği Zekeriya Öz, 2004 yılında önce Ümraniye'ye savcı olarak atanmış, bir sonraki yıl da İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na getirilmişti. Hakkında çok şey bilinmiyordu. Yürüttüğü soruşturmanın ne kadar derinleşeceği konusunda da kimse fikir sahibi değildi. Ta ki, 21 Mart'ta emekli general Veli Küçük ile Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk ve İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek'in de aralarında olduğu 13 kişiyi gözaltına aldırana kadar. Bu gözaltı sürecinden sonra TBMM Susurluk Komisyonu'na bile ifade vermeyi reddeden emekli tuğgeneral Veli Küçük, emekli kurmay albay Mehmet Fikri Karadağ'ın da bulunduğu sekiz kişiyle birlikte tutuklanmıştı. Tutuklananlar "Ergenekon terör örgütü üyesi olmak" ve "Hükümete karşı komplo kurmak" ile suçlanıyordu. Savcı Zekeriya Öz, bu operasyondan sonra artık Türkiye'de "Ergenekon savcısı" olarak adlandırılmaya başlandı.

Savcı Öz'le makamında görüşme

Bu tutuklamalardan kısa bir süre sonra Beşiktaş Adliyesi'ndeki odasında savcı Zekeriya Öz ile konuşma imkânı buldum, kendisinin tanımıyla "malum" konuya girmemek kaydıyla. Savcı Öz, yürütülen soruşturmayla ilgili gizlilik kararı alındığına dikkat çekerek, gazetelerin bu kararı ihlal eden yayınlarıyla soruşturmayı riske soktuklarını söyledi. Aklımda pek çok soru vardı, karşımda ise ketum bir savcı.

Hayatına dair çok az şey biliniyordu. Bulgaristan göçmeni bir ailenin çocuğu. 1968 doğumlu. Dört kardeşi var. İlk, orta ve lise öğretimini Bursa'da tamamlıyor. Babası esnaf. 1986'da girdiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1991'de mezun oluyor. 1997'ye kadar Bursa Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık yapıyor.

Savcı Öz'e tekrar sorular yöneltip yanıtlar almayı umuyordum. Öz hem temkinli hem de rahat. Fakat cevapsız sorularıma hakkında çıkan birtakım olumsuz iddiaları eklediğimde konuşmaya bir kapı da aralanmış oldu.

Haksızlığa uğrayan bir ruhun engelleyemediği bir refleksle Veli Küçük tutuklandıktan tam dört gün sonra Deniz Baykal'ın partisinin Meclis'teki grup toplantısında yaptığı konuşmaya işaret etti: "Ümraniye'deki olayı ortaya çıkaran Savcı Zekeriya Öz, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na atandı. Ergenekon çalışmasına başladı. 2008 Ocak ayından itibaren, Ergenekon soruşturması ile ilgili savcılık düzeyinde yapılan yazışmalarda 'Ergenekon terör örgütü' tanımı kullanılmaya başlandı. Ümraniye ile tüm çeteler arasında bağ kurulup, bütün çeteler Ümraniye dosyasına bağlandı." Baykal'ın bu konuşmasıyla kendisine yönelik siyasi bir karalama kampanyasının başlayacağından endişe duyuyordu

Can Dündar'ın 29 Ocak 2008 tarihli Milliyet gazetesindeki köşesinde "9 Temmuz günü Abdullah Gül, birlikte yemek yediği bir grup gazeteciye yazılmamak kaydıyla 'Ümraniye soruşturmasına dikkat edin. O iş çok büyüyecek' dedi. Ertesi gün, Zekeriya Öz, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na atandı ve 'Ergenekon' soruşturmasına başladı" sözleri Savcı Öz'ü rahatsız etmişti.

İnsan haklarına duyarlı savcı

Zekeriya Öz, 1997'de Hakim ve Savcılar Sınavı'nı kazandıktan sonra Bursa Barosu'ndaki kaydını sildirip savcı oldu. İlk görev yeri Bitlis'in Mutki ilçesiydi. Burada iki yıl görev yapan Öz, daha sonra Balıkesir Bigadiç'e atandı. Kariyerinde onu diğer pek çok savcıdan ayıran bir özellik belki de, Bigadiç Cumhuriyet Savcısı olduğu dönemde "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarında Adil Karar Adil Yargılanma Hakkı" adlı bir çalışmaya imza atmış olması. Öz, bu çalışmada, AB'ye uyum yasaları adı altında çıkarılan yasaların insan haklarını korumada yeterli güvence sağlamadığını vurguladı. Öz, aynı yazısında meslektaşlarına da sitem ederek "Yasaları uygulamak zorunda olan adalet mensuplarının da hassasiyetleri iyice kavrayıp yargılamalarda ve devletin yaptığı tüm işlemlerde kanunlara uygun, kişilerin haklarını zayi etmeyecek şekilde eşit ve adil uygulama içinde olmaları zarurettir" diye yazdı.

"Yetkilerimi sonuna kadar kllanırım"

Savcı Öz, hakkında basında çıkan "AKP'li, dinci" iddialarını şöyle değerlendiriyordu: "İktidar geçicidir, kalıcı olan ise Türkiye'dir, toplum olarak gerçeğimizdir. Ne şu partiden tarafım ve ne de başka partiden yanayım. Kimsenin, siz gazetecilerin de taraf olmasını istemem." Hükümetin siyasi iradesi ya da askerin onayı olmadan Veli Küçük'ü nasıl gözaltına alabildiğini sordum, "Yetkim dahilindeki bütün imkânları kullanırım" diyerek yanıt verdi Öz.

Soruşturmanın Veli Küçük'ten daha üst rütbelere uzanıp uzanmayacağı soruma "Bilmiyorum" dese de, edindiğim bilgilere göre, ikisi orgeneral olmak üzere 23 kişinin gözaltına alındığı son büyük operasyonun hazırlığına daha o zaman başlamıştı. Ve Öz, soruşturma süresince edindiği tecrübeyle "Yetkim dahilinde" diye ifade ettiği kapsamda soruşturmayla ilgili Genelkurmay'ın ilgili birimlerini bilgilendirerek askerin nabzını da kontrol etti..

Hariri suikastını araştırdı

Kimilerinin İtalya'nın "Temiz Eller" operasyonunu yürüten Savcı Antonio Di Pietro'ya benzeterek tanımaya çalıştığı Savcı Zekeriya Öz'ün bugüne kadar baktığı davalar içinde en dikkat çekeni El Kaide davası oldu. Öz, İstanbul'daki HSBC, İngiliz Başkonsolosluğu ve sinagogları bombalayan teröristler Azad Ekinci ve Abdülkadir Karakuş'un Suriye'deki El Kaide liderlerinden El Sakka'nın yanına gittiğini belirledi.

 



Bu haber 1,203 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,903 µs