En Sıcak Konular

Başbakan Erdoğan Irak'ta

10 Temmuz 2008 19:49 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti. Erdoğan şu sıralar Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüşüyor.

Erdoğan ve beraberindeki heyetin cumhurbaşkanlığı konutunda başlayan görüşmesi devam ediyor.

Başbakan Erdoğan, görüşmeden sonra Talabani'nin kendisinin onuruna vereceği yemeğe katılacak.

Erdoğan ve beraberindeki heyet, yemekten sonra yurda dönecek.
 
Erdoğan PKK konusunda teşekkür etti.
 
Bu arada Erdoğan, Talabani'den önce Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüştü, Irak merkezi yönetimi ile yerel Kürt yönetimine, PKK terörüne karşı verdikleri destek ve anlayış için teşekkür etti.
 
Erdoğan, "PKK sadece Türkiye'nin değil, Irak'ın da düşmanıdır" dedi.
 
Görüşmede terör örgütü PKK konusunu gündeme getiren Erdoğan, "PKK'yı yok etmek, iki ülkenin en önemli, en ciddi işlerinden biridir. Bu örgütün gündemden düşmesi, her iki ülkenin lehinedir, çıkarınadır" diye konuştu.
 
Başbakan Erdoğan, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu, gecikmiş bir ziyarettir. Bundan ötürü üzüntü duyuyoruz. Bizler komşu ülkeyiz, bundan öte kardeşiz" dedi.
 
Erdoğan, Irak halkının 2003 yılından bu yana yaşadığı sıkıntılara dikkati çekerek, "Bu acıların sona ermesini temenni ediyoruz. Irak'ın istikrara kavuşması için Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmak için çalışmaya hazırız" ifadesini kullandı.
 
Irak Başbakanı Nuri El Maliki de görüşmede Başbakan Erdoğan'a, ülkesini 18 yıl aradan sonra bir Türkiye Cumhuriyeti başbakanının ziyaret etmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti.
 
Irak ve Türkiye'nin yeni bir işbirliği dönemine hazır olduğunu söyleyen Maliki, iki ülkenin, terörizmle mücadelede kazanımlar sağlamakta olduğunu da belirtti.
 
Stratejik İşbirliği Yüksek Kurulu anlaşması
 
Görüşmenin sonunda Erdoğan ve Maliki, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini öngören Stratejik İşbirliği Yüksek Kurulu anlaşmasını imzaladı.
 
Anlaşma uyarınca, başbakanlar yılda bir kez, ilgili bakanlar yılda 3 kez, teknik heyetler ise yılda 4 kez bir araya gelecek.
 
Anlaşmada, Iraklı subayların ve öğretmenlerin Türkiye'de eğitim görmesine ilişkin hususlar bulunuyor. Anlaşma somut projelerden çok, bu projelerin daha kolay ortaya çıkmasını sağlayacak bir mekanizmanın oturtulmasını amaçlıyor.
 
İmza töreninden sonra iki ülke başbakanları basının sorularını yanıtladı. Bölgede ortak meydan okumalarla karşı karşıya olduklarını söyleyen Maliki, "Teröre maruz kalıyoruz" dedi.
 
Maliki, Irak'ın yeniden yapılandırılmasında, bu yeni dönemde Türkiye'nin rolü olmasını istediklerini belirtti.
 
Erdoğan: "Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz"
 
Buradaki konuşmasına "Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz" diyerek başlayan Başbakan Erdoğan ise, ikili ilişkilere bu kadar ara verilmesine üzüldüğünü söyledi.
 
Yüksek Düzelyli Stratejik İşbirliği anlaşmasından da söz eden Erdoğan, yılda bir kez en az başbakanlar, üç kez karşılıklı olarak bakanlar düzeyinde bir araya gelineceğini kaydetti.
 
İlk toplantıya Başbakan Maliki ile eşbaşkanlık yaptıklarını söyleyen Erdoğan, bu konseyin oluşmasıyla ülkelerin stratejik işbirliğinin kritik öneme sahip olacağını, bakanlıkların kendi başkanlıklarında tek bir heyet gibi çalışacağını ve ortak geleceği planlayacağını belirtti.
 
Erdoğan, bu anlaşma ile somut kazanımlara imza atılacağına inandığını kaydetti ve bugünkü ziyaretle ilişkilerin kurumsallaşarak derinleşeceği öngörüsünde bulundu.
 
Irak yönetimi ve yerel yönetime teşekkür
 
"PKK terörüne karşı başta sayın kardeşim olmak üzere Irak yönetimi ve yerel yönetimden gördüğümüz destek ve anlayışa teşekkür ediyoruz" diyen Erdoğan, "PKK sadece Türkiye'nin değil, Irak'ın da düşmanıdır" dedi.
 
Bölgesel barış ve istikrara tehdit oluşturan terörist unsurların ilişkileri zehirlemesine asla imkan verilmemesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, iki ülke arasında başta terör tehdidi olmak üzere bütün riskleri ortadan kaldıracak ortak bir güvenlik alanı, ekonomik havza ve enerii koridoru oluşturma konularında tam bir mutabakat bulunduğuna inandığını söyledi.

Erdoğan, Irak'ta barış, düzen ve istikrar sağlanmadan küresel barışı sağlamanın mümkün olmadığını kaydederek, herkesi Irak'ın yeniden inşa çabalarına destek vermeye çağırdı.

Talabani ile akşam yemeği

El Maliki'nin Erdoğan'ın onuruna vereceği öğle yemeğinden sonra beraberindeki bakanlar, Iraklı meslektaşlarıyla ikili görüşmelerde bulunacak, daha sonra Erdoğan ve beraberindeki heyet, Irak parlamento başkanı Mahmud El Meşhadani ile bir araya gelecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra Irak Devlet Başkanı Yardımcıları Adil Abdülmehdi ve Tarık El Haşimi ile görüştü.

Erdoğan ve beraberindeki heyet, akşam da Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin onuruna vereceği yemeğe katıldıktan sonra yurda dönecek.
 
Erdoğan'a kimler eşlik ediyor?

Erdoğan ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, bugün TSİ 10.35'te Bağdat Uluslararası Havaalanı'na indi.

Bağdat'a gelişinde havaalanında Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve Iraklı bakanlar tarafından törenle karşılanan Erdoğan'a ziyareti sırasında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Başbakan Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu eşlik ediyor.

Erdoğan'ı karşılayan Irak heyetinde Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani, İçişleri Bakanı Cevat El Bolani, Başbakan Yardımcısı Berham Salih, Ticaret Bakanı Abdülfelah El Sudani ve Türkmen Gençlik ve Spor Bakanı Jafim Cafer yer aldı.

Başbakan Erdoğan'ın ziyareti çerçevesinde kentte yüksek güvenlik önlemleri alındı.

cnnturk



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,506 µs