En Sıcak Konular

ABD'den yüz yıllık özür

10 Temmuz 2008 18:58 tsi
Amerikan Tabipler Odası (AMA), siyahların odaya üye olmasını engelleyen 100 yıldan eski uygulamaları nedeniyle resmen özür diledi.

Görev süresi yeni dolan oda başkanı Dr. Ronald Davis, odanın internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, "AMA, doktor sayısının Amerikalı hastaların farklılıklarını doğru biçimde yansıtması için azınlık doktorlarıyla ilişkilerini geliştirmeye ve üyeleri arasında azınlık doktorlarının sayısını artırmaya kararlıdır" dedi.

AMA'nın resmen özür dilemesi, AMA delegelerinin eyalet ve yerel tabip odalarının kökü 1800'lere kadar giden ve siyahların odalara üye olmasını yasaklayan politikalarını kınamasının üzerinden 40 yıldan fazla bir zaman geçtikten sonra geldi.

AMA delegeleri, bundan önce onlarca yıl, ayrımcılığa ve tarihsel olarak AMA'nın politikasını belirlemekte söz sahibi olan küçük gruplara güçlü biçimde karşı çıkma isteklerine direnmişti.

Ulusal düzeyde tabip odasının siyahlara karşı açık bir politikası olmamasına rağmen, doktorların ulusal odaya üye olması için önce yerel bir odaya üye olmaları zorunluydu. Bu zorunluluk da yerel odaların bazılarının açıkça siyahları üyeliğe almaması yüzünden, siyah doktorların ulusal tabip odasına üyeliğini engelliyordu.

-SİYAH DOKTORLAR MEMNUN-

Birçok siyah doktor, AMA'nın özür dileme kararını övdü.

Amerikan Kanser Derneğinin siyahi baştabibi Dr. Otis Brawley, "Asla AMA üyesi olmadım, ama bu özür onlarla çalışma isteğimi artırdı" dedi.

Dr. Brawley, "1960'ların sonuna kadar siyahların üyeliğine karşı olan ve 1980'lere kadar siyahların kendilerini rahat hissetmemesine yol açan politikalara sahip AMA şubeleri vardı" dedi.

Sadece siyah doktorların üye olduğu Ulusal Tıp Odasının Başkanı Dr. Nelson Adams da özrün cesaret verici ve "olağanüstü önemli" olduğunu söyledi.

Adams, siyahlar ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 13'ünü oluştururken, ülkedeki yaklaşık 1 milyon doktor ve tıp öğrencisinin yüzde 3'ünden azının siyah olduğunu belirtti.

AMA'nın verilerine göre ise 2006'da, odanın üyeleri ve oy verme hakkına sahip delegelerinden yüzde 2'sinden azı siyahtı.

haber7



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,604 µs