En Sıcak Konular

Rusya ve Ukrayna Sivastopol için savaşacak

10 Temmuz 2008 12:13 tsi
Rusya ve Ukrayna Sivastopol için savaşacak
Pentagon için yapılan bir analizde, Kırım yarımadası için Rusya ile Ukrayna karşı karşıya gelecek ama savaşı Ruslar kazanacak.

Dünyaca ünlü analiz kuruluşu RAND Corporation, şayet Rusya Kırım'ı Ukrayna'dan almak isterse, savaşın galibinin kesinlikle Rusya olacağını dünyaya duyurdu.

RAND Corporation uzmanlarına göre, Kırım için yapılan savaşın senaryosu şu şekilde olacak:

Rusya Sivastopol'u ve Tuela adasını işgal edecek. Bu onlara Kerçesnkiy körfezini de kontrol altında tutma imkanı verecek. Bu sayede de Kuban'dan başlayarak Ukrayna topraklarına rahatça taarruz edebilecekler. Novorosisiysk şehrinden, Kırım'a özel komondo timleri intikal ettirilerek, Sivastopol'a yerleşen Rusya filosu da savunulmuş olacak. Sivastopol'un ele geçirilmesi de o kadar da zor olmayacak; çünkü şehir halkının bir kısmı Rus ve Ruslara karşı sempati duydukları da bilinen bir gerçek.

-Sivastopol'de Rusların Karadeniz filosu bulunuyor ve Rusya ile Ukrayna arasında yapılan bir anlaşma ile bu filo 2017'ye kadar da burada kalacak-

Ukrayna ordusunun karşı savunması ise nasıl olacak?

Rand Corporation analistlerine göre, Ukrayna ordusu, Rus özel birliklerini, sahil boyu bloke etmeye çalışacak. Ukrayna'nın Kerçenskiy mekanize alayı ve Simferopol alayı, Rus ordusuna karşı koymaya çalışırken, Kırım'a Dnepropetrovsk ve Nikolayev'den hava taarruz timleri, Kirovograd ve Ocakova'da yerleşen ordu birlikleri intikal ettirilecek. Bunun haricinde başka özel operasyonlar için hazırlanmış deniz ve kara piyade birlikleri de bölgeye getirilecek. Ve yarımadada bulunan Kırım Tatarlarından ibaret savunma birlikleri de oluşturulmaya çalışılacak.

Amerikalı uzmanların görüşlerine göre çatışmanın sonucu önceden belli ve kesin: Ukrayna müthiş bir yenilgiye uğrayacak, yardım için de Batı'ya yönelmek zorunda kalacak.
Ancak ister Batılı isterse de Doğulu uzmanların ortak görüşlerine göre, Ukrayna'da savaşan her iki tarafı da destekleyen gönüllü birlikler oluşabilir. Neticede ise ülke bir iç çatışmanın eşiğine gelebilir.

RAND uzmanları, Almanya'nın, muhtemel bir savaşa girmek istemeyeceğini ve Ukrayna'da Ukraynalıların ağırlıkta olduğu yeni Ukrayna'yı tanımayı teklif edeceğini düşünüyor. Almanya'nın bu görüşü, Avrupa Birliği ve NATO üyesi olan ülkelerin çoğunluğu tarafından desteklenecek. Washington, Londra ve Ankara ise Ukrayna'ya mutlaka yardım edilmesi gerektiğini öne sürecek. Bu başkentlere, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Baltık cumhuriyetleri destek verebilir.

Şöyle bir soru ise ortada kalıyor: Şayet, ABD böyle bir durumla karşı karşıya kalırsa Ukrayna'nın bağımsızlığını tek başına savunmak ve onlara destek olmak için asker göndermeyi göze alacak mı?

Washington'un, kendi vatandaşlarına, böyle bir adımın milli çıkarları doğrultusunda atılmasının gerekliliği konusunda açıklama yapması ve onları ikna etmesi oldukça zor. Savaşın muhtemel senaryosu böyle olursa, Beyaz Saray ile Kremlin'in bizzat karşı karşıya gelmesi, aynı zamanda nükleer bir savaş riski de taşıyacağı için, ABD, bundan kaçınacak.

RAND, Rusya ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin giderek bozulduğunu, iki ülke arasında bir askeri çatışma ihtimalinin ise giderek güçlendiğini düşünüyor.

Peki, Ukrayna, kaybedeceğini bile bile Ruslarla ilişkisini niye geriyor? Ukrayna Yüksek Rada'sı –meclisi- yasa çıkartarak, 2017 yılından sonra Kırım topraklarında, Ukrayna askeri birlikleri de dahil olmak üzere, herhangi bir ülkenin askerlerinin bulundurulmasını yasakladı.

Çıkan kanuna göre, bölgede sadece sınır birlikleri görev yapabilecek. Ukraynalı siyasi liderler, Sivastopol'u silahsız bölge ilan etmeye çalışıyor. Kiev medyasının haberlerinde ise, buna karşı çıkmaya çalışabilecek Sivastopol halkı, NATO askeri üsleri ile korkutulabilir.

Rus yetkililer ise Kırım'ı elde etmek için sadece Moskova ve Kiev'in savaşmayacağını, Kırım'ın asıl sahibi Tatarların da devreye gireceğini belirtiyorlar.

Rusya yanlısı 'Prorıv'ın -Kırım Gençler Birliği- lideri Aleksey Dobıçin'in iddiasına göre, bugün Kırım'da "Kosova senaryosu" hazırlanıyor ve büyük bir Vehhabi grubu bulunmakta.

–Putin'in uluslar arası meşruiyet kazanmak için önce Çeçen direnişçiler için söylediği Vehhabilik, şimdi, bir şeyler talep eden ya da direnen ya da İslam'ı yaşamak isteyen herkes için kullanılıyor. Rusların, kendi siyasi taleplerine uymayan her Müslüman için iddiası hazır: Bunlar vehhabi-

Dobiçin'e göre, Kırım'a dönen Müslüman gruplar, ciddi manada silahlandılar ve şehir şartlarında savaşmak için de askeri tatbikat yapıyorlar. Yine Dobiçin, Kırım polisinin, dağlarda saklanmış silah depoları bulduğunu da iddia ediyor.

Rusya yanlısı Proriv, Kırım'a dönen Tatarları şöyle anlatıyor: Silahlı Müslümanlar, Kırım Meclisi'nin kurumsal yapısında ve onun desteğiyle oluşturuldu. Bu teşkilatların esasını genç Tatarlar oluşturuyor. Onlar, son dört, beş yıl içerisinde ciddi manada ideolojik eğitim ve hazırlıktan geçtiler. Genç Kırım Tatarları, açık bir şekilde, Kırım'ın onların toprakları olduğunu ve geride kalanların tamamını yarımadadan kovacaklarını ilan ediyorlar. Evlerine dönen yaşlı Kırımlılar ise bu tür açıklamalara katılmıyorlar. Ancak kendi güvenliklerinden endişe duydukları için de genç neslin karşısına çıkamıyorlar.

Dobıçın'a göre, "Kosova'dan farklı olarak Kırım'ı bir Meclis kararı ile ayırmak mümkün olmaz, Kırım Tatarları bunu başaramazlar. Dolayısıyla, muhtemelen güç kullanarak yönetime el koyacaklar. Sonra ise Kırım Yüksek Sovyet'i, Ukrayna'dan ayrılmanın hukuki esasını kullanacak. Bundan sonra da NATO, Kırım'a barış askerlerini yerleştirecek. Kiev'in ise mevcut duruma rıza göstermekten başka çaresi kalmayacak."

Dobıçin'in öngörüsüne göre, dünya kamuoyu Kosova'da yaşayan Arnavutlara yaptıkları gibi, Kırım Tatarlarını da zulme ve aşağılanmaya maruz kalmış halk ilan edecek ve her türlü desteği sağlayacaktır. Dobiçin, "Kırım Tatarlarına bunu yapmak çok daha kolay olacaktır. Çünkü onlar gerçekten de bölgenin köklü yerel halkıdır" diye konuşuyor.

Dobiçin, NATO ve AB'nin Ukrayna'daki kontrolü kesin olarak kaybettiklerini anladıkları anda, bu kozu ileri süreceklerini belirtti.

Kaynak: Noveya Gazeta

dünya bülteni



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,635 µs