Saldırının olasılıkları | " /> Saldırının olasılıkları | "/>

En Sıcak Konular

Ne anlama geliyor: Saldırının olasılıkları

9 Temmuz 2008 16:45 tsi
Ne anlama geliyor: Saldırının olasılıkları ABD Konsolosluğu’na yapılan saldırı elbette çok önemli. Ama asıl soru ‘neden’? Bu nedenlere yönelik olasılıklar, hem iç hem de dış gelişmelerle, tabii ‘zamanlama’ ile bağlantılı. Bu yüzden eylemi gerçekleştirenlerin kim olduğ

1.Olasılık: İlk akla gelen ihtimal mekanla değil zamanlama ile ilgili. Aslında Türkiye bu tür bir eylem bekliyordu. Herhangi bir bilgi veya istihbarat anlamında değil. “Ruhen” bekliyordu. Çünkü AKP’ye yönelik kapatma davası ve Ergenekon Operasyonu sürecinden doğan gerginlikten prim çıkarmaya çalışan teröristlerin eylem yapması olasılığı zaten vardı. Hele soruşturma notlarından basına yansıyan bazı iddialar, adlı adınca tarih de vererek bazı olayların gerçekleşebileceğini dillendirmişti. Zaten olaya bakanların aklına ilk gelen olasılıklardan biri de bu oldu.

2. Olasılık: Adi terör ihtimali. Yani Türkiye’de bulunan ABD karşıtı veya Türkiye’deki havadan yararlanmaya çalışan örgütlerden birinin bu eylemi yapmış olması. Kısaca “bağlantısız” olması. Bu olasılıklar içinde en düşük olanı. Elbettte bu terör eylemi her iki amacı da gütmüş bulunuyor ama kendi başına veya herhangi bir mesajı olmadan bu eylemi yapmış olma ihtimali çok ama çok düşük.

3.Olasılık: Radikal İslamcı bir örgütün gerçekleştirmiş olması. Şu ana kadar gelen bilgiler bu olasılığın mümkün olduğunu söylüyor. Eylemi gerçekleştirenlerin bir süre Afganistan’da kalmış olması, intihar saldırısı gibi ölümü göze alarak saldırıda bulunmaları bu ihtimali yükseltiyor. Bazı basın organları şimdiden örgütün adını El Kaide veya İBDA-C olarak açık biçimde de koymuş durumdalar. Doğru veya değil şu an söylemek mümkün olmadığı gibi, olayı sadece dünyadaki ABD varlıklarına bir saldırı olarak sınırlı halde tanımlamak için de şu an için erken.

4.Olasılık: Tezlerden biri de genel olarak şu an Ortadoğu’nun krize açık durumuna bakarak yapılan değerlendirme. Bunlardan ilki Afganistan ile Pakistan arasında her an çıkmaya müsait savaşın üzerine dayanıyor. Afganistan’da gerçekleşen ABD müdehalesinin ardından bugün gelinen durum pek parlak değil. El Kaide süratle güçleniyor ve ülkenin yönetimini ele geçirebileceğini ilişkin yoğun bilgiler mevcut. Bunun sorumlusu olarak Pakistan gösteriliyor. Pakistan’ın terör örgütüne karşı artık eskisi kadar sert davranmadığı, iki ülke arasındaki sınırda konuşlanmış örgüte karşı da duyarsız kaldığı dillendiriliyor. Tabii bu hal ABD için kabul edilebilir değil. Bu nedenle Pakistan’ı sıkıştırıyor. Aynı nedenle Kabil ile Kandahar’ın arası da iyice gerilmiş durumda. Türkiye ise her iki ülke ile de sağlıklı ilişkilere sahip olmakla beraber, tarihi süreçten gelen bağlarla Pakistan’a biraz daha yakın. Şimdi Afganistan gelen teröristlerin yaptığı eylem Ankara’nın bakışını yumuşatabilir!

5. Olasılık: En korkunç ihtimallerden biri bu. İran ile ABD arasında çıkacak bir savaşın bölge dengeleri açısından düzenlenmesi anlamına geliyor. Bugün yaşanan olayın ardından özellikle ABD menşeli haberler İran’a yönelik ağır itham ve hatta olası savaş ihtimalini gündeme getiren söylemler içeriyordu. İlginç bir zamanlama da Tahran’ın bugün büyük bir tatbikat yapıyor olması ve bu vesile ile “füzelerimizi ateşlemeye hazırız” mesajını açıkça vermesi. ABD yetkililerin olaydan sonra açıklamaları Türkiye ile bir bütünlük içinde ve ortak olarak teröre karşı olduklarını zikrediyor. Bu noktada saldırıdan sadece bir-iki saat önce ABD'nin Dışişleri Bakan Yardımcısı James Glassman’ın açıklamasına dikkat çekmek şart; olduğu gibi aktarıyoruz; “Türkiye'de ABD'nin popülaritesinin çok düşük olduğunun hatırlatılması üzerine Glassman, Türkiye'nin kendileri için kaybedilmiş bir ülke olduğunu anket rakamlarına dayanarak iddia etmenin yanlış olacağını kaydetti. ‘Her ne kadar insanların kalplerini ve akıllarını kazanmak, çok arzulanan bir amaç olsa da, bizim fikirler savaşı kavramımız, daha acil ve gerçekçi hedefleri içeriyor’ dedi.

Glassman, El Kaide ve benzeri terör örgütleriyle olan fikirler savaşındaki amaçlarını bir örnekle anlatarak, "ABD'nin değerlerini ve siyasi sistemini portakal suyu, El Kaide'nin şiddete dayalı aşırılığını da limonata olarak düşünün. Kısa dönemde bizim işimiz, bütün çabalarımız, insanların portakal suyu içmeleri için yoğunlaştırmak değil, insanların limonata içmemelerini sağlamak. Önceliğimiz, kendi propagandamızı yapmak değil, karşı tarafınkini çökertmek"

6. Olasılık: Provakatif olması. Bu en naif değerlendirmelerden biri çünkü, neden ne olursa olsun eylemin bu mesaji zaten var. Ancak ne için provakatif sorusu önemli. Türkiye iç dinamiklerine yönelik provakatif bir eylem mi, yoksa dış dinamiklere yönelik provakatif bir eylem mi?

7. Olasılık: Bu olasılığı da okurlarımıza bırakıyoruz. Sizlerin bulduğu ihtimalleri yorum bölümünden bize aktarabilirsiniz. Amerikalalıran dediği gibi; "boşlukları doldurunuz"!



Bu haber 2,398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,673 µs