TÜM DETAYLAR | " /> TÜM DETAYLAR | "/>

En Sıcak Konular

Saldırıyla ilgili merak ettiğiniz TÜM DETAYLAR

9 Temmuz 2008 15:28 tsi
Saldırıyla ilgili merak ettiğiniz TÜM DETAYLAR ABD Konsolosluğu'na yapılan saldırıyla ilgili olarak sabahtan beri yaşadığımız bütün gelişmelerin bütün detaylarını sizin için topladık.

Olayın kronolojisi şöyle:
11:10 - İstanbul İstinye’deki ABD Başkonsolosluğu önündeki polis kulübesine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 1 polis şehit oldu. Ölenlerden üçünün saldırgan olduğu belirtiliyor.
11:15 - Saldırıda 6 kişi yaralandı. Yaralanan 4 kişi İstinye Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
11:18 - Olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi.
11:26 - Telsiz anonslarından saldırıyı beyaz renkli Kangoo marka otomobilde bulunan 3 kişinin gerçekleştirdiği anons edildi.
11:37 - Saldırının halkın da kullandığı ana giriş yolunda meydana geldiği belirtiliyor. Saldırı 7-8 dakika sürdü
11:39 - Terörle Mücadele ve Asayiş ekipleri olay yerine geldi.
11:45 - İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul Valisi Muammer Güler olay yerine geldi.
11:48 - İstinye Devlet Hastanesi: 3 yaralı polisten 1'i şehit oldu, 1'inin durumu ağır...
11:52 - İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Çolakkadı, iki savcı ile birlikte olay yeri olan ABD Başkonsolosluğu'na gidiyor.

***

Olay yerine gelen İstanbul Valisi Muhammer Güler açıklama yaptı:
 Saat 10:30'da İstinyedeki Amerikan Büyükelçiliğimizin vize giriş kapısında bir araçla geldikleri şüphelenen 3 kişinin doğrudan saldırısıyla çatışma çıkmıştır.
Olay yerinde trafik ekibimiz de varmış.
Malesef 3 polis memurumuzu şehit verdik, bir polis memuru ve bir trafik vakfı çekicisi şöförü yaralı.
Bir polis memurumuz olay yerinde iki polis memurumuz ise İstinye devlet hastanesinde şehit oldu.
Çatışmada 3 kişi de ölü olarak ele geçirildi. Olay yerinde tabancalar ve pompalı tüfekler var.
İki savcı olaya müdahale etti. Şüpheli bir araç var, onunla ilgili araştırmalar devam ediyor. Kimlikleri ve mensup oldukları örgütle ilgili şimdi açıklama yapmayacağım...
Şehitlerimizin biri koruma görevlisi, ikisi trafik görevlisi....

***

Tam bu sıralarda Başsavcı Aykut Cengiz Engin’den bir açıklama geldi:
"3 kişi olay mahallinde öldürülmüş. 1 polis memurumuz olay yerinde şehit olmuş diğer 2 polis memurumuz da hastanede şehit olmuştur. İlk tespitlere göre tabanca ve pompalı tüfek kullanılmıştır. Çatışmada 1 polis memurumuz da hafif yaralanmış. Bir de sivilk atandaş yaralandı. Saldırganların 25-30 yaş arasında oılduğu tahmin edilmektedir.  Bu bir terörist saldırıdır"

***

Ve bir açıklama da Beşir Atalay’dan:
"Olay çok taze. Detaylarıyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Vali'nin açıklamaları oldu. 3 polis şehir 3 saldırgan öldürüldü. Savcılarımız da olay yerinde. Olay açıklığa kavuştuğunda daha fazla açıklama yapacağız. Olayın terörist bir saldırı olup olmadığı kesinlik kazanmadan bilinmiyor. Şu anda detaylarıyla, amacıyla ilgili bir açıklama yapamıyoruz. Bazı bilgiler var ama incelemeler sonuçlanınca net bir açıklama yapacağız. Görgü tanıklarının ifadeleri var ama inceleme yapılmadan birşey söyleyemiyoruz. "

***

Polise silahlı saldırıyla ilgili bilgi almak üzere Başbakan Erdoğan'ın Bakan Atalay'la görüştüğü bildirildi. Bu görüşmenin hemen ardından Başbakan Erdoğan Mit Müsteşarı Emre Taner ile görüştü.

***

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul'daki ABD Başkonsolosluğu önündeki saldırıyla ilgili bir açıklama yaptı. Gül açıklamasında ''Bu tip terör saldırılarını şiddetle telin ediyorum. Bunları organize edenler ve arkasında olan zihniyetle Türkiye, sonuna kadar mücadele edecektir'' dedi.

***

ABD Başkonsolosluğu'na yapılan saldırı nedeniyle dünyanın gözü Türkiye'ye çevrildi:
İngiliz BBC "son dakika" olarak duyurduğu çatışma haberinde, İstanbul'daki Amerikan Konsolosluğu'na saldırı yapıldığını duyurdu.
En az üç polis memurunun hayatını kaybettiğini ifade eden BBC, olayın konsolosluğun hemen yakınında geliştiğini ve polise ateş açılarak meydana geldiğini yazdı.
BBC internet sitesinden verdiği haberde, İstanbul'da olayın meydana geldiği bölgede bulunanlardan da bir bilgileri varsa BBC'ye ulaştırmalarını istedi.
CNN International'ın da yaşanan çatışmayı "son dakika" gelişmesi olarak duyurdu. CNN internet sitesinden verdiği haberde, ikisi polis olmak üzere dört kişinin Amerika Konsolosluğu yakınında yaşanan çatışmada öldüğünü yazdı.
Haberde, polise ateş açıldığı polisin de karşılık verdiği ifade edilirken şu anda yerde de üç ceset yattığı belirtildi.
-ABD KONSOLOSLUĞU'NDA SALDIRI-
Dünya'nın en çko takip edilen haber ajanları da Amerika Konsolosluğu dışındaki çatışmayı son dakika olarak abonelerine geçti.
Associated Press haberinde, "Silahlı saldırganlar İstanbul'daki Amerika Konsolosluğu önünde polise ateş açtılar ve polis de karşılık verdi. Doktordan alınan açıklamaya göre en az iki polis memuru hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı.
AP'nin haberine göre hayatını kaybeden iki polisi İstinya Hastanesi'ndeki doktorlardan Ercan Ozgul açıkladı.
-3 POLİS ÖLDÜ-
Reuters de "son dakika" olarak geçtiği haberde, "İstandul'da Amerikan Konsolosluğu yanında yaşanan çatışmada, polise ateş açıldı ve polis de karşılık verdi. Üç polis memuru hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı.
Reuters, Ankara'daki Amerika Konsolosluğu ile görüştüklerini ve Ankara'nın durumdan haberi olduğunu ancak bir açıklama yapmadığını ifade etti.

***

ABD Büyükelçisi Ross Wilson saldırıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Wilson, "bu saldırı Ölen polisler için başsağlığı dileklerini ve üzüntülerini ifade eden Büyükelçi saldırı hakkında bilgi verdikten sonra "Bu saldırı tanım itibariyle bir terör eylemidir. Ülkelerimiz uluslararası terörizme birlikte hareket edeceklerdir. Çalışmalarımız devam ediyor" dedi...
Saldırının ABD konsolosluğuna yapıldığını belirten Wilson, Türk vatandaşlarının ölmesinden büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Wilson, bu saldırının Türk-Amerikan ilişkilerine zarar vermeyeceğini sözlerine ekledi.
"Etkin müdahaleden dolayı polise minnettarız" diyen Büyükelçi, "tehdit almadık" dedi.
Saldırganların kim olduklarına dair spekülasyon yapamayacağını ifade eden Büyükelçi, Türk polisi ile ABD görevlilerin birlikte çalıştığını sözlerine ekledi.
Son gelişmelerle saldırı arasında bir bağlantı kurmak için bilgi olmadığını söyleyen Wilson, saldırı sonrasında İstanbul'da ve diğer konsolosluklarda güvenlik önlemlerinin artırıldığını ifade etti.
Sahip olduğumuz tüm bilgileri Türk yetkililer için paylaşacağız. Bu karşılıklı olacak diye düşünüyorum.

***

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, İstanbul'daki ABD Başkonsolosluğu önündeki saldırıyla ilgili bir açıklama yaptı:
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, İstanbul'daki ABD Başkonsolosluğu önündeki saldırıyla ilgili, "Polisimize yapılan bu hain saldırıyı Türk Silahlı Kuvvetleri olarak nefret ve şiddetle kınıyoruz" dedi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, İstanbul'daki ABD Başkonsolosluğu önündeki saldırıda üç emniyet görevlisinin şehit olması nedeniyle bir mesaj yayınladı. Büyükanıt mesajında şunları kaydetti: "9 Temmuz 2008 tarihinde (bugün), İstanbul'da menfur bir saldırı sonucu üç emniyet görevlimizin şehit, iki emniyet görevlimizin yaralı olduğunu derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Polisimize yapılan bu hain saldırıyı Türk Silahlı Kuvvetleri olarak nefret ve şiddetle kınıyoruz. Şahsım ve Türk Silahlı Kuvvetleri adına, saldırıda hayatlarını kaybeden polislerimize Tanrıdan rahmet, kederli aileleri ve Türk Emniyet camiasına başsağlığı, ayrıca yaralı polislerimize acil şifalar diliyorum."

***

İstinye'de bulunan Amerikan Konsolosluğu binası önünde meydana gelen silahlı çatışmanın görgü tanıkları saldırı esnasında olanları anlattı... 
İstinye'de bulunan Amerikan Konsolosluğu binası önünde meydana gelen silahlı çatışmanın görgü tanıkları olayın dehşetini anlattı. Olayı duyan yaralı yakınları hastaneye geldi.
3 polisin şehit olduğu 3 saldırganın öldürüldüğü olayın görgü tanıkları, İstinye Devlet Hastanesi'ne geldi. Burada yaşadıkları olayın boyutlarını anlatan bir görgü tanığı, "Olay yerindeydim. Olayın gerçekleştiği sırada, Amerikalı görevliler kendi kulübelerine kaçtı. Bizim polisimiz ateşlerine karşılık verdi. Karşılık sonucu saldırganlardan biri öldü. Yaralı polis memuruna ilk müdahaleyi biz yaptık. 4 tane yaralı geldi buraya. Saldırganlarda pompalı tüfek vardı" dedi.

***

3 polisi şehit eden saldırganlardan bir tanesinin kimliği açıklandı:
Saldırgan katillerden birinin kimliğinin 1982 Bitlis Ahlat doğumlu Erhan Kırgız olduğu açıklandı

***

İstanbul polisi, ABD Başkonsolosluğu'na saldıran teröristlerle bağlantılı olduğu tespit edilen 5 ayrı adres belirledi.

***

ABD Başkonsolosluğu'na saldıranların El Kaide ile bağlantıları oldukları tespit edildi.



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,133 µs