En Sıcak Konular

‘Olay anının görüntüleri bile vardır!’

9 Temmuz 2008 13:15 tsi
‘Olay anının görüntüleri bile vardır!’ Gazeteci-yazar ve ABD konusunda yetkin çalışmalarıyla tanınan Nedret ERSANEL, saldırı ile ilgili olarak iyibilgi’nin sorularını yanıtladı. Ersanel detaylar konusunda çok ilginç ve pek dikkat edilmeyen bilgiler verdi. Bunlardan biri, ABD elçilik yetk

iyibilgi: Nereden çıktı şimdi bu?

Ersanel: Mesleğin kurallarına bağlı kalayım. Bu tür olaylardan sonra sonuca yönelik analizler yapmak yanıltır. Ancak bir durum tespiti yapabiliriz. Nereden çıktığı muhtemelen, ölü ele geçirilen teröristlerin kimlikleri belli olduktan ve görgü tanıklarının çok kendinden emin biçimde söyledikleri, kaçan araç ortaya çıktıktan sonra belli olabilir.

İyibilgi: Bir araç var mı yok mu ilk başta biraz tartışmalı oldu sanki.

Ersanel: Onu söylüyorum zaten, “gözümle gördüm” diyen tanıklar var ama ilk anda olaya karıştığı iddia edilen aracın Diablo marka bir araç olduğu söylendi. Sonra bu aracın gri renkli Ford Focus marka ve 34 plakalı bir araba olduğu söylendi. Yani dikkatli görgü tanıkları var bölgede. Az daha dikkatli olsalar tam plaka ve içindeki kişiyi de belki net tarif edeceklerdi.

İyibilgi: Olayı nasıl yorumluyorsunuz?

Ersanel: İki boyutu var. Birisi teknik boyutu. Yani adli ve polisiye tarafı. Benim inancım şu ki, eğer teröristler öldürülemeyip kaçsalardı da yakalanacaklardı. Aracın da-eğen varsa-yakalanacağını tahmin ediyorum. Çünkü İstanbul’daki ABD konsolosluğunun her tarafı kamera! Bu görüntülerin yakalanmamış olması bana göre mümkün gözükmüyor. Belki olay anının bile detaylı görüntüleri olacağını düşünüyorum. Türkiye’deki ABD temsilcilikleri fevkalade iyi korunur. Hatta abartılır. Ankara’daki elçiliğin etrafındaki sokaklar bile kapalıdır ve burada oturanlar dahi polis noktalarından geçerek her akşam evlerine giderler. Yani elçilik bir yana etrafları bile güvenlidir. Zaten bana garip gelen noktalardan biri de bu.

İyibilgi: Nasıl efendim?

Ersanel: Şöyle, bu intihar saldırısı gibi. “Kartal yuvası” namıyla maruf ABD konsolosluğuna elini kolunuzu sallayarak saldıracaksınız, sonra oradan sağ çıkacaksınız? Şaka gibi. Eğer hedef ABD konsolosluğu ise daha birinci güvenlik noktasında takıldılar. Bunun üzerine düşünmek lazım.

İyibilgi: İkinci boyut nedir?

Ersanel: O da Türkiye’nin şu an içinde bulunduğu siyasi konjonktürle ilgili. Doğal olarak bu olayın yankıları, AKP’ye yönelik kapatma davası ve Ümraniye soruşturmasıyla da beraber düşünülecektir. Şimdi bu soruyu hangi siyasi lidere veya görevliye sorsanız yorum yapmaktan imtina edecektir ama yarın gazetelere bakın, emin olun her birinde bu noktaya açık biçimde temas edilecektir. Kaldı ki bazı gazeteler Temmuz ayının bazı günlerinde çeşitli şehirlerde olaylar olacağına ilişkin bazı bilgiler yayınlamıştı anımsarsanız. İlgilidir değildir, akla geliyor işte.  

İyibilgi: Yani bir mesaj mı var diyorsunuz?

Ersanel: Her terör olayı bir mesaj içerir. Yapılmasının gerekçesi zaten budur. Ne mesaj var onun üzerinde konuşmak için erken. Yine de bu saldırının provakatif tarafı olduğu aşikardır.

İyibilgi: Olay şu an sıcak olmasına rağmen nasıl geliştiği ile ilgili detaylar ortaya çıktı sanırız.

Ersanel: Herhalde fiziki gelişimini söylüyorsunuz. Bu olayın arkası daha çok konuşulur ve araştırılır. Ama bana ilginç gelen bir noktayı daha söyleyeyim. ABD elçiliği konuşuyor! Bu bana hakikaten ilginç geldi. ABD elçiliği, hatta dünyadaki elçilikler bu konularda pek, hatta hiç konuşmazlar. Ama bu sefer olayın üzerinden bir saat bile geçmeden konuştular. Konuşmaya da devam ediyorlar. ABD elçilik yetkilileri benim takip edebildiğim kadarı ile en az iki TV kanalına canlı olarak bağlandılar. Demek bir politika değişiklikleri var. Bir de ilk anlarda bu olayı ABD konsolosluğuna yönelik olarak almak istemedikleri gibi bir intiba oluştu bende. Bu saldırı ABD tarafından "kendine yönelik" olarak algılanacaktır. En azından güvenlik açısından. Şu an bırakın ABD resmi temsilciliklerini, Türkiye'de bulunan ABD ile ilgili özel kurumların santrallerine bile ulaşamazsınız.

İyibilgi: Evet, polis noktası ile konsolosluk arasında hangisinin saldırıya uğradığına ilişkin bir tartışma var gibiydi.

Ersanel: Olur mu öyle şey. Teröristler bir polis noktasına saldıracak olsalar bu kadar güvenlikli yeri mi seçerler. Bu olayın ABD Konsolosluğu’ndan müstesna olduğunu söylemek ayrı bir dünyada yaşıyor olmak demek. Bu polis noktası orada niye duruyor?  Zaten öyle olmasa CNN İnternational iki saattir “İstanbul’daki konsolosluğa saldırı” diye haber vermez.

İyibilgi: O zaman ABD’ye yönelik ise ABD’ye de bir mesaj mı var?

Ersanel: Bu da sizin yorumunuz olsun!

 09.07.2008

(Bu söyleşi, ABD Konsolosluğuna yönelik terör saldırısından yaklaşık 1 saat sonra yapılmıştır.)

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,997 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,662 µs