En Sıcak Konular

Dünya Sağlık Örgütü Ödülü Akdağ'ın

9 Temmuz 2008 11:32 tsi
Dünya Sağlık Örgütü, “Dünya Tütüne Hayır” Günü kapsamında Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı ödüllendirdi.

Dünya Sağlık Örgütü, “Dünya Tütüne Hayır” Günü kapsamında Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı tütün kontrolünün güçlendirilmesi sürecindeki öncülüğü ve kararlılığı nedeniyle ödüllendirdi.

Dünya Sağlık Örgütü, Swiss Otel’de düzenlenen törenle “Dünya Tütüne Hayır Günü” kapsamında Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı ulusal tütün kontrol programı geliştirilmesine yönelik çalışmaları nedeniyle ödüllendirdi. Sağlık Bakanı Akdağ, burada yaptığı konuşmada tütün ürünlerinin zararlarına karşı hükümetin sürdürdüğü mücadelenin çok büyük takdir gördüğünü söyleyerek “Mariget iltifata tabidir. Böyle bir ilgi ve takdir görmek diğer çalışmalar açısından azmimizi daha da artırıyor” dedi.

19 Mayıs’da yürürlüğü giren sigara yasağına ilişkin Bakan Akdağ geniş kapsamlı bir yasa hazırladıklarını ve tüm çalışmalar sırasında Dünya Sağlık Örgütü ile değerlendirmelerde bulunduğunu bildirdi. Bakan Akdağ şunları söyledi:


“Biz biliyoruz ki Dünya Sağlık Örgütü büyük bir tecrübeye sahip. Ortaya koyduğu prensipler ve dokümanlar büyük ipuçları veriyor. Biz de buradan kendi ülkemize uygun bir modeli ve kanunu ortaya koyduk.”

-“BAŞBAKAN BÜYÜK DESTEK VERDİ”

Bakan Akdağ, sigara yasağına ilişkin çalışmada Başbakana teşekkür ederek, “Başbakanımızın bu konudaki önderliğinin ve üstün desteğinin bugün gelinen noktada rolü büyük. Bir ülkenin Başbakanı, kabinesi böyle çalışmalara destek vermez ise başaramazsınız. İşte biz bu desteği aldık. Başbakanımıza teşekkür ediyoruz” dedi. Türk halkının uygulamaya büyük destek verdiğini ifade eden Bakan Akdağ, “Vatandaşların yüzde 90’ı uygulamayı destekliyor. Bunun ana amacı ceza vermek değil” dedi. Bakan Akdağ şunları söyledi:
“Gördük ki geçilen bir ayda insanlarımız gönüllü olarak buna katıldılar. Toplum buna çok istekli. Vatandaşlık bilinci içinde bu düzenlemeye destek verdiler. Örneğin biz, konutlarda evlerde sigarayı yasaklamadık ama sevinerek görüyoruz ki birçok anne baba evde çocuklarının ve diğer insanların yanında sigara içmiyor. Kendi evlerinde kendi yakınlarını zehirlemek istemiyorlar. İnşallah onlar da yakında bırakırlar. Hala dünyada hastalık sebebi olarak, hastalık yükünü önemli ölçüde artıran 3 önemli etken var.

 Bunlardan biri AIDS. Bizim ülkemiz için çok önemli değil. Diğer ikisi ise sigara ve şişmanlık. Bunlar ise bizim ülkemiz için de oldukça önemli. Bu hastalıklar insanları erken yaşlarda çocuklardan, sevdiklerinden ayıran yaşam biçimleri. Toplum olarak bunların ikisi ile de mücadele edeceğiz. Unutmayalım ki yaşam biçimleri toplumumuzun geleceğini şekillendiriyor.

-“HAVANIZI KORUYUN, SAĞLIKLI MUTLU KALIN”
Sağlık Bakanı Akdağ, tütüne karşı yürütülen mücadelede basının da konuya büyük bir hassasiyetle yaklaştığını söyledi. Uygulamada basının büyük desteğini aldıklarını belirten Bakan Akdağ bu konuda basına da teşekkür etti. Bakan Akdağ “Biz hükümet olarak vatandaşın sağlığını geliştirmede sağlıklı dönüşüm programı ile yola devam ediyoruz. Herkese havanızı koruyun diye seslenmek istiyorum. Havanızı koruyun, sağlıklı kalın, mutlu kalın” dedi.

-DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜNDEN BAŞBAKAN VE BAKANA ÖVGÜ
Bakan akdağ’a ödülünü veren Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Dr. Mark Danzon yaptığı konuşmada insan sağlığının tehlikeye atacak bir çok risk mevcutken bir de bunun tütünün eklendiğini söyleyerek “Bunu anlamak mümkün değil” dedi. Danzon, yapılacak en iyi şeyin gençlerin bu tehlikeden korunmasını sağlamak olduğunu ifade ederek, “sizin de yaptığınız şey bu.

Gençleri bu tehlikeden uzak tutmak. Özellikle 15 yaşın altında ve üstendekiler için, sigaraya başlama ve azaltılması ile ilgili hedeflerinizin olması çok önemli. Ancak bunun tedbirlerini almak kolay olmayabiliyor” diye konuştu. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Danzon şunları söyledi:
“Çözümün en önemli ayağını tutarlı ve kapsamlı politikalar oluşturuyor. Bunlar içinde eğitim, bilgilendirme ve kuvvetli mevzuat önemli. Sayın Başbakan ve Bakanın liderliğinde sigara yasağının uygulanmasındaki kararlılığının ciddi şekilde olduğunu görüyoruz. Böylesi durumlarda toplumu bir araya getirebilmek zor. Ama bunu başarmış durumdayız. Dünya Sağlık Örgütü olarak Bakanla birlikte kötümserliği yol açan durumları tersine çevirme gayretindeyiz”

aktifhaber.com



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,079 µs