dilleri’ istiyor? | " /> dilleri’ istiyor? | "/>

En Sıcak Konular

CIA neden bu ‘dilleri’ istiyor?

9 Temmuz 2008 11:30 tsi
CIA neden bu ‘dilleri’ istiyor? Ne demişler; Bir dil bir insan, bu kadar dil CIA! Efsanevi istihbarat servisi bir ilan verdi. 10 önemli dilde eleman arıyor. Maaş da fena değil. Gariplik ne? Bu 10 dil ABD’nin hem şimdi hem de kısa vadeli gelecekte, hangi coğrafyada faal olacağını g

Ara sıra gazetelerimize yansıyan benzer haberler gibi, bu yeni “iş ilanı” da çok şaşırtıcı değil aslında. Hele CIA’in bir isminin de “şirket” olduğu anımsandığında, ilan vermesinin garipsenecek bir yanı yok.

Yine de özetini verelim. CIA çok izlenen bir iş arama ve eleman bulma sitesine ilan verdi. Meraklısı için söyleyelim: Monster.com.

Maaş, kategori, asgari tecrübe, eğitim seviyesi, tüm detaylar yazılı. Şirket ismi, Central Intelligence Agency (CIA). “Şirketin merkezi”:  Washington, DC 20001. (Adresin havasına bakar mısınız?) Maaş dahat rahat geçindirir. Yılda 54 bin 525 - 75 bin 669 dolar arası. Meslek, güvenlik istihbaratı ve analizi. Deneyimli olmak gerekiyor. Asgari eğitim seviyesi ise üniversite.

Şimdi işin ciddi tarafına gelelim. Şartlar arasında en ilginç bölüm ise üstün yabancı dil bilgisi kısmı. Burada teker teker, CIA için hangi dillerin önemli olduğu bilgisi veriliyor ve bu 10 dil arasında Türkçe de sayılıyor.

Diğer diller ise şunlar: Arapça, Çince, Darice (Afganistan’da konuşulan Farsça), Endonezyaca, Korece, Peştunca (Afganistan’ın resmi dili), Farsça, Rusça ve Urduca (Pakistan’ın resmi dili).

İlan da teknik başka detaylar da mevcut ama onları artık almıyoruz. Şimdi bu diller coğrafyasına bir bakmak gerekiyor. Bu dillerin konuşulduğu ülkeleri topladığımızda ortaya çıkan tablo şu; Ortadoğu, Uzak Asya ve Rusya.

Şimdi denebilir ki “bu normal” değil mi? Bir istihbarat servisinin bu dilleri bilen personel aramasında şaşılacak bir şey yok kuşkusuz. Kuşkulu olan, bu ülkelere ve coğrafyaya bakıldığında hepsinin şu an ciddi sorunlar yaşayan ülkeler olması veya ABD’nin rakipleri olması.

Hatta şu da söylenebilir. Afganistan ve Irak’da ABD fiilen bulunuyor. Bunun için Peştunca ve Arapça aranması normal karşılanabilir. Ama Arapça aynı zamanda, neredeyse tüm Ortadoğu ülkelerini ve hepsi riskli-krizli ülkeler, farsça İran demek.

Urduca Pakistan demek. Diğer diller ile kullanıldıkları ülkeler birleştirildiğinde açık biçimde özel bir coğrafya ortaya çıkıyor. Bu coğrafya hem birbirine yakın ülkelerden oluşuyor hem ABD’nin özel ilgisine mazhar olan ülkelerden oluşuyor ve hem de riskt taşıyan ülkelerden oluşuyor.

Ya da bunları bırakıp şöyle soralım. Neden aslında hararetle aranması gereken, Afrika dilleri yok. CIA’in tüm personali Ugandaca mı biliyor. Onu da geçtik. Fransızca, Almanca, İtalyanca niye yok?
Bu ilan elbette ABD’nin temel ilgi alanları ve içine girmek istediği, içinde olduğu ülkelerin listesini, geleceğe yönelik olarak da veriyor. Bunu söylemek için doe CIA de çalışmak gerekmiyor.



Bu haber 1,399 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,612 µs