En Sıcak Konular

Mecliste enerji gerginliği

8 Temmuz 2008 23:02 tsi
TBMM Genel Kurulunda, Elektrik Piyasası Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa tasarısı görüşmelerinde CHP ve MHP'li vekillerden sert eleştiriler geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin enerjide ciddi sorunlar yaşandığı yönündeki eleştirilere karşılık, ''Elektriği olmayan bir ülke, başkasına nasıl verir? Madem Türkiye, ekonomik durum bu kadar kötü, güvensiz ortam var; niye millet enerji yatırımını birbirini ezerek, çiğneyerek yapıyor?'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Elektrik Piyasası Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa tasarısı üzerinde CHP grubu adına konuşan Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, düzenlemenin, Hükümetin enerjide ülkeyi ne hale getirdiğini yansıttığını savunarak, Türkiye'nin enerji arzında ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu ifade etti. ''Ortada ciddi bir tablo var'' diyen Öztrak, AK Parti Hükümetinin son 5,5 yılda enerjideki yanlış politikaları nedeniyle elektrik arzı sıkıntısı yarattığını ileri sürdü.

Enerjiyi özel sektöre devretmenin hedef olamayacağını, sektörün tümüyle piyasa kurallarıyla işleyemeyebileceğini belirten Öztrak, ancak Hükümetin konuyla ilgili tavrının, özel sektörü bu alanda yatırım yapmada ürküttüğünü söyledi. Öztrak, ''Başbakan, sürekli olarak taşı taş üstüne koyanlar ve koymayanlar söylemini kullanmaktadır. Ama ne yazık ki AKP hükümetleri enerjide taşı taş üstüne koymamıştır'' dedi.

Enerjide yaşanan sorunun, ne uluslararası piyasalar ne de AK Parti'ye açılan kapatma davasıyla ilgisi olduğunu anlatan Öztrak, ''AK Parti'nin izlediği politika ciddi risk birikimine yol açmıştır. Bu, cari açık ve enerji darboğazına yansıyacak. Bugün Başbakan'ın grup konuşmasını izledim; 'Türkiye yukarıdan aşağıya doğru değil, aşağıdan yukarıya doğru bir değişim yaşamaktadır' gibi felsefi konuları konuşuyordu. Bu, Bizans'ın son günlerinde meleklerin cinsiyetinin tartışılmasına benziyor'' diye konuştu.

-''ENERJİYİ YÜZDE 62 DAHA PAHALIYA KULLANIYORUZ''-

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da tasarı üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, enerji arz güvenliği ve açığı sorunu olduğunu söyledi. AK Parti'nin Acil Eylem Planı ve daha sonra Meclisten çıkarılan 9. Kalkınma Planı'nda enerjiyle ilgili taahhüt ve hedeflerine yaklaşamadığını savunan Vural, şöyle konuştu:

''AKP, enerjide gerekli yatırımları yapmamıştır. Kendisinden önceki dönemlerde yapılan yatırımlarla kurulu güçten vatandaşa elektrik veren hükümet, şimdi artık bunun yeterli olmadığının farkındadır. Hükümet, olmayan elektriği yurt dışına satma anlaşmaları bile yapıyor. Enerjide ciddi yatırımların yapılması gerekmektedir. Ancak bu düzenlemenin enerjide gerekli yatırımların yapılmasını sağlayacağına dair ciddi şüpheler vardır. Enerjideki fiyat artışı da Türkiye'ye çok kötü bir dönemde yakalamıştır. Beceriksiz, kötü yönetimlerin, sonunda yaptığı şok zamlardır. Yüzde 44 zamla, vatandaşın bütçesine büyük bir darbe vuruldu.''

Vural, Türk insanının enerjiye yüzde 62 daha pahalıya kullanabildiğini savundu.

-''KRİZ ÇIKMASINA SEVİNEBİLECEK İNSANLAR...''-

AK Parti grubu adına konuşan Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, muhalefet milletvekillerinin konuşmasıyla ilgili olarak, ''Kriz çıkmasına sevinebilecek insanlar olduğunu görüyorum. Üstelik daha hiç böyle bir olgu yokken...'' dedi. 

Kamunun enerji yatırımlarından çekilmesinin özellikle istenen bir durum olduğunu belirten Yıldız, bu boşluğun özel sektör tarafından ikame edilmesi gereğini savunduklarını anlattı. Özel söktürün hem dünya hem de yurt içindeki şartlar nedeniyle daha geç yatırım yapma kararı aldığını kaydeden Yıldız, bunun doğal olduğunu vurguladı.

Arz güvenliğiyle ilgili eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Yıldız, düzenlemenin yatırımcının önününü açma amacı taşıdığına işaret etti.

-''AÇTIĞIMIZ TESİSLERİ GÖRMÜYORLAR MI?''-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, tasarıyla ilgili getirilen eleştirileri yanıtlarken, göreve geldiklerinde Türkiye'nin elektrik ihtiyacının bir kısmının Bulgaristan'dan temin edildiğini, bunun yetmediğini belirterek, yerel kaynaklara ağırlık vererek bunu durdurduklarını söyledi. Irak, Suriye, şimdi ise Yunanistan'ın zor durumlarında Türkiye'nin yardımcı olmayı görev bildiğini kaydeden Güler, ''Elektrik olmayan bir ülke başkasına nasıl verir?'' diye sordu.

Türkiye'de 80 yılda üretilen elektriğin üzerine yüzde 58 daha kattıklarını belirten Güler, enerjide verimliliğe ağırlık verdiklerini kaydetti. Güler, kendi dönemlerinde yatırım yapılmadığı eleştirilerine karşılık şunları söyledi:

''Ben şaşıyorum, hiç yatırım yapılmadığını nasıl söyleyebiliyorlar? Açtığımız tesisleri görmüyorlar mı? 30 milyar dolar civarında yatırımı devlete bir kuruş yük olmadan başlattık. Eğer eski usul gitseydik, Türkiye'nin bütün yatırımları 6 ayda bitirirdik. Türkiye'yi yatırıma boğardık. Ama çocuklarımız, torunlarımız bu alım garantilerinde sıkıntıya girerdi. Geçen dönem Meclisten çıkarılan yasalarda, kamunun yatırım yapması öngörülmüyor. Kamu yatırım yapmayacak, özel sektör yapacak. Biz hiçbir şekilde kamuya yük olmadan bunu karşılayabiliyoruz. Şu anda bu yatıramları yapmak üzere peş peşe müracaatlarını yapıyorlar. Madem Türkiye bu kadar kötü, ekonomik durumu bu kadar kötü, güvensiz ortam varken niye millet enerji yatırımı yapmak için birbirini ezerek, çiğneyerek bunu yapıyor? Petrolün fiyatı yüzde 700 artı. Aldığımız doğalgaz da bu parametrelerle alınıyor.''

Güler, elektriğe 5,5 yıl zam yapmadıklarını belirterek, ''IMF'nin bu dönemde verdiği para, kredi olarak 6,4 milyar dolardır. Bizim enerjide halkımıza aktarığımız avantaj, 20 milyar dolardır. O zaman basında 'elektrik fiyatları artmalı' denildiğinde hiç sesiniz çıkmadı? Doğalgazı 9 ilden 59'a çıkarmaya para buluyoruz da santral yapmaya mı bulamayacağız?'' diye konuştu.

Termik santrallerinin kapasite kullanımının yüzde 35'ten yüzde 74'e çıkarıldığını anlatan Güler, ''Herkes sanki zevkle bekliyor, kriz çıkacak diye. Ben bu kadar mazoşist bir duyguyla acı çekmeyi isteyen... Böyle bir şey göremiyorum. Ben bakan olarak sizi battaniyelerde oturtmadım. İran, 34 gün doğalgazı vermeyince sizi üşütmedik. Şu anda hem doğalgaz hem de elektriği en ucuza kullanan ülkelerden biriyiz. Buna memnun olmanız lazım'' dedi.

''SORUMLULUĞU ÜZERİME ALIYORUM''-

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Güler, Türkiye Taşkömürü Kurumunca (TTK) 2005-2006 yıllarında gerçekleştirilen kömür alım ihalelerinde usulsüzlükler yapıldığı iddiaları üzerine, bu konunun Teftiş Kurulunca incelediğini söyledi. ''Kamunun aslında zarara uğramadığını'' ifade eden Güler, herhangi bir suç varsa adli mercilerin gereğini yapacağını söyledi. Güler, ''Ben o arkadaşların hepsinin arkasındayım. Zonguldak gibi bir yerde, kader birliği yaptık bu arkadaşlarımızla. Ben sorumluyum. Sorumluluğu üzerime alıyorum'' diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında, AK Parti iktidarı döneminde bir çok ihale yapıldığını, 400 firmaya yasak konulduğunu anlatan Güler, bunlar içindeki bir kaç yanlışa da müdahale ettiklerini belirtti. Güler, ''Enerji Bakanlığında daha önce başka şeyler tartışılırdı, şimdi projeler tartışılıyor'' dedi.

Güler, tarımsal sulama yapanların elektrik borçlarının af edilmesinin gündemlerinde olmadığını belirterek, ''Herkes borcunu ödeyecek'' diye konuştu.

Doğalgazda formül değişikliğiyle Türkiye'nin 10 milyar dolar zarara uğratıldığı iddiasının yanlış olduğunu ifade eden Güler, bu olaydan Türkiye'nin 1,5 milyar dolar karı olduğunu kaydetti.

-''SİZ AKIL VERİN''-

Termik santrallerde ithal mi yoksa yerli mi kömür kullanılacağına ilişkin soruyu yanıtlarken Güler, termik santral müracaatına göre iki türlü yatırım olduğunu söyledi. Güler, Hema Endüstri A.Ş'nin, Amasra'da termik santral kurmak için yaptığı müracaatta ithal kömürü tercih ettiğini, yatırımcıların tercihe karışamayacaklarını belirtti.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal'ın, ''yerli kömür kullanılmamasına'' tepki göstermesi üzerine Güler, ''Siz, o zaman karışın, akıl verin. İş adamlarının akla ihtiyacı yoktur aslında... Siz, akıl verin, anlatın. Belki tercihini değiştirebilir'' diye konuştu. Güler, kendisinin de bu santrallerde yerli kömür kullanılmasından yana olduğunu söyledi.

Soru sormak için söz alan Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, tasarı üzerindeki çalışmalarına ilişkin evrakın sıra gözünden alındığını iddia etti.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, maddelerine geçilmesi kabul edildikten sonra TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, yarın saat 13.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

aa



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,337 µs