Cumhuriyet mitinglerini midem kaldırmadı' | " /> Cumhuriyet mitinglerini midem kaldırmadı' | "/>

En Sıcak Konular

'Cumhuriyet mitinglerini midem kaldırmadı'

8 Temmuz 2008 21:26 tsi
'Cumhuriyet mitinglerini midem kaldırmadı' Oyunculuğu kadar düşünceleri ve aktivist yönüyle de konuşulan Lale Mansur, Balçiçek Pamir'in sorularını yanıtladı. Mansur baleyle başladığı sanat yaşamından güncel konular hakkındaki fikirlerine kadar hakkında merak edilen bütün sorulara içtenlikli cevap

Baleyi ve dansı bırakırken "İnsanların 60 yaşında ulaşabileceği mertebeye çok erken ulaştım. Ben kimim ve neyim sorgulamasını yaptım, psikiyatriste gittim ve bu işi bitirdim" demişsiniz. Nasıl bir süreçti anlatır mısınız?

Cem Mansır'la evliydim ve Cem Oxford orkestrasının başına geçiyordu, müzik direktörü olarak ve bale gelip giderek yapılacak bir iş olmadığı için "Nasıl olacaksa bitecekti erken davranayım" dedim.

Peki o süreç nasıl oldu?

Psikayatra gittim. herkes emekli olduğunda o soruyu kendine sorar. "Ne istiyorum hayattan?" diye kendimi sorguladım. Bunu çok önceden yapma şansını yakaladım. Ve çok doğru bir şey yaptığımı düşündüm. Oyuncu olmaya karar verdim.

Nasıl oldu da oyunculuk çıktı?

Ben de bilmiyorum. 4 yaşında çekilmiş bale pozlarım var. Nerden özendim hiç bilmiyorum.

Peki baleden oyunculuğa geçerken bir ilgi var mıydı oyunculuğa?

Balede daha dramatik roller ilgimi çekiyordu. Sadece birkaç kere dönmek değil de başka türlü ifade etmekten keyif alıyorum.

Sizin aslında sesiniz de güzeldi? Annenizin güzelse? O dönemi anlatır mısınız?

Hayır, annemin sesi çok güzeldi. Her türlü müzik dinlenirdi.

Evin küçük kızı olmak nasıl bir şey?

Şımarık bir şey. Bana sen bizim kardeşimiz değilsiniz, demişlerdi. O yüzden bende evlatlık edenlerin psikolojisi vardı. 15-16 sene öncesine farkına vardım. Çok şımarık bir şey olabilirdim. Ayağımın yere basması anlamında faydalı oldu.

Hep sıradışı roller...Siz mi seçiyorsunuz?

Ben mevcut olan şeylerin arasından seçiyorum. Keşke yazabilsem. Öyle bir yeteneğim yok.

Bu karakterleri oynamak zor değil mi?

Mesleklerden daha çok karakterleri oynamak önemli. Deneyim kazandıkça farklı kkarakterleri de oynuyorum.

Los Angelas'ta oyunculuk eğitimi almışsınız. Ondan sonra da diksiyon dersi almışsınız. Galiba eğitim almaktan yanasınız.

Kesinlikle. Yani ben bir disiplinden geliyorum ve bunun için yıllarımı verdim. Ağzımı kapatıp dans ediyordum. Ama şimdi iş konuşmaya gelince öğrenilecek çok şey var.

"Oyuncunun uğraşacak birkaç enstruman çalması ve spor yapması gerekir" diye bir sözünüzü hatırlıyorum.

Öyle, çünkü vücut dili çok önemli.

Oyuncu demek körü körüne o rolu oynamak değil de biraz müzik, biraz spor...bu mudur?

Tamamen kendinizi didikliyorsunuz. Gerçek bir noktadan çıkmazsa enteresan bir şey çıkmıyor. Dünyaca ünlü oyuncular deli gibi çalışıyor. Ressamın paleti gibi elimizdeki en uysal kişilikten en hırçın, yırtıcı bir yelpazenin elimizin altında olması gerekiyor.

Peki bu kadar yelpazeye sahip olmak özel hayatınızla nasıl biçimleniyor? Özel hayatınızda oynadığınız oluyor mu?

Bazen oynadığım karakterler beni etkiliyor. Tiyatroda ilk oynadığım oyunda çok sert bir kadını oynadım. Hiç öyle değilim ama o oyun hiç değilse "Hayır" diyebilmemi sağladı.

Peki tiyatro bunun içinde nasıl biçimlendi? Haluk Bilginer'in bir lafını hatırlıyorum: Sinemada bir ayıyı oynatabilirsiniz ama tiyatroda olmuyor...

Çok doğru. Tiyatro tabi esas alan orası. Tiyatroda bir karakteri en ince noktasına kadar düşünmek, tahlil etmek gerekir.

Sizin herhalde ilk hayaliniz tiyatro?

Oyunculuk olarak hayal ettim. Sinema, tiyatro, televizyon diye ayırt etmedim.

Dizilerde de oynadınız. Çoğu oyuncunun söylediği ortak bir söz var. "Dizileri para için yapıyoruz" dediler. Bu mudur hakikaten?

Para kazanılan yer diziler. Doğru ama sevmediğim işleri yapmadım bugüne kadar.

Size bir bankanın reklamında oynama teklifi gelmiş ama kabul etmemişsiniz..

O sıralar çok bankalar batıyordu. Berbat bir dönemdi. "Yapmam" dedim. Çünkü ben her bankadan girdiğimde Aldatılıyorum hissini yaşıyorum. Batar, çıkar bir şey olur bulaşmayayım dedim. Makarna reklamında oynarım, kimseye zararı olmaz.

Oyunculuk çok iyi gidiyor. Bir taraftan da tarafını belli eden siyasi görüşünü ne istediğini neyin hayalini kurduğunu söyleyen ender sanatçılardan birisiniz. Gerçekten de kimse o tarafı pek belli etmek istemiyor.

Allaha şükür var birkaç kişi daha.

Birkaç kişi ama..

Bilmiyorum kaç kişiyiz...

"Asıl tehdit laikperestlerdir" dediniz ortalık ayağa kalktı. Kimdir bu laikperestler?

"Canım bu laikler de" derim...Peki ben neyim. Eskiden komünizmle korkutuluyordu. Şimdi şeriat devleti ile korkutuluyor gerçek değil. Araştırmaları okuyorum laik kısmın, başı kapalı olanların hepsinin birden aynı kefeye konması mantığa aykırı. Böyle bir tehlike yok.

Peki böyle bir tehditten korkusu olanları anlayabiliyor musunuz?

Anlayabiliyorum. Ama şunu anlayamıyorum. Geçenlerde bir şey okudum. Nişantaşı'nda 10 tane başı kapalı görünce "Artık bizim mahallemize geldiler" Yani Anadolu'ya hiç gitmiyor mu bu insanlar? Anadolu'nun ne kadarının başı kapalı. Bu bir siyasi tercih, evet. Dolayısaıyla üniversitelerde olması gereken bir şey. 18 yaşından sonra bunu göstetebilmeli. Başı açık insanların ilerde bu hakları elinden alınma ihtimali olabilir diye saçını kapamak isteyen birinin eğitim hakkının elinden alınmasını ben içime sindiremiyorum.

Bütün bunları söylediğiniz ondan sonra da hükümetin reform kanadında durduğunu ve "Keşke o reformalar devam etseydi ki biz de onları savunmaya bir anlamda devam edebilirdik"

Hiçbir zaman AKP'ye oy vermedim ve hiçbir zaman da vereceğim yok. Baskın Oran çıktı ve bu zorluktan kurtardı bizi geçen sene.

Siz CHP'yi de çok sıkı eleştirdiniz.

Hiçbir zaman günahımı bile vermem. Bu kadar anti demokratik, yani sosyal demokrat mı? Hiç alakası yok.

Türkiye'de şimdi zor bir dönemden geçiyor. Bu kutuplaşmalar, Ergenekon..benim içim sıkılıyor, eminim ki herkesin içi sıkılıyordur. Bir taraftan da çok kötü bir kutuplaşma var. O kutuplaşma sadece tepede değil. Peki bu nasıl çözülecek?

Bir kere hukuk diye bir şey var. Mesela Nokta Darbe Günlükleri'ni yayınladı. Sonra kapatıldı, Alper Durmuş mahkemeye verildi, ardından beraat etti. O günlükler o kişininmiş. Ne oldu? Alper Görmüş beraat ettirildi, peki sonraki adım nerede? İnanılmaz bir iktidar savaşı var şu anda. Her zaman bürokrasi, CHP, ordu bütün ipleri elinde tutumuş. Ben yargıçlara oy verdiğimi  hatırlamıyorum.

Böyle sancılı mı gitmesi lazım, demokrasiye geçiş anlamında? Belki de doğrusu bu.

Evet. Bakalım ne olacak mahkemeler?

Peki sizin ağabeyiniz değil mi, "Darbedir 1980" deyip vatandaşlıktan çıkarılan?

Onu dedi diye atıldı. 10 sene sonra herkes yazıyordu. Bunlarla yüzleşmedik.

"Laikler de" dedim sonra da "Peki ben neyim?" dediniz. Bir taraftan da mahalle baskısı yaşıyorsunuzdur. Belki ters taraftan bir mahalle baskısı.

Kendi dost çevremde çok azlar. Birkaç kişi tanıyorum. Onlarla da kıyasıya tartışma halindeyim.

Cumhuriyet mitingleri ile ilgili konuşmuştunuz. Çok hassas bir konu. Mesela Darbe Günlüklerinin yayınlanmasından bir süre sonra mitingler gerçekleşti.

Bu insanlar Nokta dergisini okumadı mı? Onu çok merak ediyorum. Çünkü adım adım..ve bunun planlayan insan ADD Başkanı olarak Anklara'daki mitingi düzenleyen kişi.

Ama o mitinge gidenler o yüzden gitmediler.

Bence kullanıldılar.

Siz o mitinglerin gerçekten de darbe planının bir parçası olduğuna mı inanıyorsunuz?

Kesinlikle. Provakasyon. "Durduk yerde darbe yapamayız, mitingler yapmalı, basından destek almalı"

Çok insan oraya gerçekten de Atatürkçü oldukları için gitti. Siz de "Midem kaldırmıyor, seyretmeye dediniz, ortalık ayağa kalktı" Siz de duruyorsunuz sonra öyle bir şey söylüyorsunuz ki...

Şimdi arıyorlar "Bizkaçkişiyiz" Türkiye'de bundan daha kötü ne yapılabilir ki. İyice germek ortamı. Beni öyle zannediyorlar. Ben demokrasiden, hukuk devletinden yanayım. Ben böyle ceberrut bir devlet istemiyorum. Benim paramla benim kafama bomba atacak bir devlet istemiyorum ben.

Hiç endişelenmiyor musunuz, böyle açık seçik konuşduğunuz içi? Siz sonuçta oyunculuk yapıyorsunuz. Medyayı da ağır eleştiriyorsunuz. Medya da sizin kullandığınız malzemelerden bir tanesi. İnsan korkar değil mi?

Fenerbahçeli mi, Beşiktaşlı mı olduğunu söylemeyen oyuncu tanıyorum. Beni sevmesinler benim gibi düşünenler beni sevebilirler. Hiç kimse beni sevmesin ne yapayım? Bu yaşıma geldim çenemi tutamıyorum. Duramıyorum artık bir noktadan sonra.

Duramadığınız bir nokta daha var. "Müslüman değilim, iyi bir insan olmaya çalışıyorum" dediniz.

Evet. Zaman geçtikçe daha iyi bir insan olmaya çalışıyorum. İnanmıyorum, o yüzden değilim.

Cümlenizin devamını hatırlıyorum: Belli gerekleri vardır, müslüman olmanın, bunları yapmıyorlar. her önüne gelen müslüman.

Bize öyle öğrettiler valla, bilemeyeceğim. Namaz, oruç.. din dersinde öğrendik. Eee, bunları yapmayan bir sürü insan "Ben müslümanım" diye...Nerden müslüman oluyorsun, anlamadım.

haberturk



Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    24,500 µs