En Sıcak Konular

Dağıstan’da neler oluyor?

8 Temmuz 2008 18:23 tsi
Dağıstan’da neler oluyor? Kuzey Kafkasya'da karışıklıklar bitmiyor. Hemen hergün direnişçi ile polis çatışmasının yaşandığı Dağıstan da bunlardan biri.

Üç sene önce bir Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti olan Kabardey Balkar'ın başkenti Nalçik'te, yaklaşık 100 kadar Müslüman genç, silahlanıp, şehirdeki askeri kışlaları, polis karakollarını ve FSB merkezini basmıştı.

İlk bakışta sadece 'intihar' gibi gözüken bu eylemin arka planını araştıran demokrat Rus gazeteciler, İslam'ı yaşamak isteyen gençlere, çıkış yolu bırakılmadığını, polis baskısından bunalan gençlerin de Ruslara ders verme amacıyla, böylesine delice bir saldırıyı gerçekleştirdiğini ortaya çıkarmışlardı.

Hatta geçen sene, derin Rus devleti tarafından öldürülen Rusya'nın önemli gazetecilerinden Anna Politikovskaya, baskından sağ kurtulan az sayıda genç için 'Onlar gittiler… Nereye? Namazlarını daha rahat kılmak için dağlara… Ve namaz kılmak için de yeniden dönecekler…' yorumunda bulunmuştu.

Bu olay sonrası Kabardey Balkar Cumhuriyeti'nde yönetici değişikliği yaşanmış ve Ruslar cumhuriyetin başına daha hoşgörülü olan işadamı Arsen Kanakov'u getirmişlerdi.

Şimdi, aynı olay Dağıstan'da da mı yaşanacak? Yoksa Dağıstan, Çeçenistan'a mı dönüşecek? Her gün polis ve askerler ile direnişçiler arasında çatışma yaşanan Dağıstan'da, şu anda sert ve otoriter bir yönetim hüküm sürüyor ve her türlü İslami hak talebi de 'Vehhabilik' olarak adlandırılıyor.

Putin'in, uluslararası meşruiyet elde etmek için Çeçen direnişçilere karşı kullandığı 'Vehhabilik', Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinde de her türlü İslami hak talebinin bastırılmasında kullanılıyor.

Dağıstan'daki son olayların perde arkasını araştıran Rusya yanlısı gazeteci Şanobar Şermatova da, toplumun bölündüğünü doğruluyor. Şermatova, Dağıstanlıların, dağlardakiler, akrabaları, onlara karşı savaşanlar, Vehhabiler, geleneksel dini inancı taşıyanlar, mafya ve Rusçu olarak bölündüğünü yazıyor ve yakında bir iç savaş gelebileceğini ima ediyor.

dünya bülteni



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,227 µs