resmen bölündü | " /> resmen bölündü | "/>

En Sıcak Konular

Anglikan Kilisesi resmen bölündü

8 Temmuz 2008 18:17 tsi
Anglikan Kilisesi resmen bölündü Sidney başpiskoposu Peter Jensen "Britanya İmparatorluğu siyaseten bitti, artık dini olarak da bitmeli" dedi.

Kudüs'te Gafcon konferansında bir araya gelen muhafazakâr Anglikanlar, İngiltere Anglikan Kilisesinin otoritesine karşı çıkarak çoğunluğunu Afrikalı piskoposların oluşturduğu yeni bir kilise şekillendirme kararı aldılar.

Liberal ve muhafazakâr Anglikanlar arasında eşcinsel ilişki, eşcinsel rahip ve piskoposların atanması, ortak bir evrensel doktrin, kadın piskoposlar, diğer inançlardan insanların İncil'e çağrılması konularında derin ayrılıklar bulunuyor.

Ancak bugünkü ayrılık, eşcinsel rahiplerin atanması ve kutsanması hakkında sürüp giden tartışmaların sonucunda gerçekleşti.

Sindey Başpiskoposu Peter Jensen'a göre Britanya İmparatorluğu siyaseten bitti, artık dini olarak da bitmeli. Kudüs'te toplanan muhafazakârlar, İngiliz Anglikan Kilisesine karşı gösterdikleri çabaları, sömürge karşıtı hareketin doruk noktası olarak görüyorlar.

Muhafazakârlara göre Anglikan Hıristiyanlığını gelişmekte olan dünya'ya götüren İngiliz ve Kuzey Amerikalı misyonerlerin torunları "sahte incil'in" peşinden gidiyorlar. Böylece kutsal kitab'ın uysal ve liberal bir yorumu ortaya çıkıyor.

BBC'den Robert Pigott'a göre ayrı bir gölge komünyon'un varlığı, ağzının tadı kaçmış gelenekçilere sınır ötesinde güçlü bir ittfak ağı sağlayarak, dünya genelindeki Anglikan kiliselerini derinden etkileyecek.

77 milyonluk Anglikan Komünyonu'nun çoğunluğunu temsil ettiklerini söyleyen Gafcon grubu, Anglikan komünyonunda kalmaya devam edeceklerini söylediler ancak kendi teolojileri ve başpiskopos konsülleriyle. Bunun bir diğer anlamı kilise içinde kilise.

dünya bülteni



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,103 µs