Şener'in partisi ne işe yarar? | " /> Şener'in partisi ne işe yarar? | "/>

En Sıcak Konular

Şener'in partisi ne işe yarar?

8 Temmuz 2008 16:09 tsi
Şener'in partisi ne işe yarar? Ak Parti'yi yıpratmaya yönelik türlü çabalar sonuç vermeyince partinin içerden çökertilmesi seçeneği de gündeme getiriliyor. Peki bu sonuç verir mi? Vermiyorsa neden yapılıyor öyleyse? Siyaset bilimci- gazeteci Mustafa Akyol sorularımızı yanıtladı.

Şimdiye değin toplumun demokratikleşme için bir araç olarak gördüğü AK Parti’yi yıpratmaya ve böylece demokratikleşmeyi engellemeye yönelik çok girişim oldu. Sistem kendisini demokratikleştirecek süreci engellemek için kendi koyduğu kurallarla çelişen kararlar almaktan imtina etmedi. Daha önce örneğin Ali Müfit Gürtuna'nın 'Turuncu' hareketi gibi bu tür 'yapay' çabalar sonuç vermeyecek olsa da, partinin içerden çökertilmesi seçeneği gündemde. Konuyu siyaset bilimci- gazeteci Mustafa Akyol'la görüştük.

Sayın Abdüllatif Şener yeni parti kuracağını açıkladı. AK Parti gerçekten içeriden bölünür mü?

Sonuç vereceğini düşünmüyorum ben…

Ara rejim süreçleri 28 şubat’ta da olmuştu. Merkez sağda aktörler bir araya geliyor. AK Parti’yi istemeyen ama CHP’ye oy vermek istemeyenler de var. Bunu düşündüğümüzde böyle bir proje tutabilir mi?

Ara rejim dönemlerinde devlet eliyle siyasi dizayn yapıldığını ve bunların tutmadığını da bilmiyoruz. Çünkü kamuoyu bunları tasvip etmiyor. Her seferinde başarısız oluyor bu tür girişimler. Tabi bunu söylemekle Sayın Abdüllatif Şener’in illa böyle bir girişimin içinde yer aldığını söylemek istemiyorum ama böyle bir ortamda bir siyasi hareket başlatmasını da çok şık bulmadığını ifade etmek istiyorum.

Neden bu başarısızlıklara rağmen bu tür çabalardan vazgeçilmiyor?

Bu Türkiye’deki siyasi gelenekten kaynaklanıyor. Bunu yapanlar başarısızlık olarak değerlendirmiyorlar, belli bir başarı elde ettiklerini düşünüyorlar. Az da olsa oy çaldıklarını düşünüyorlar. İstedikleri kadar olmasa da belli bir oranda gündemi meşgul ettiklerini, dikkat dağıttıklarını, karşı oldukları partiyi yıprattıklarını düşünüyorlar. Ama devlet destekli parti iktidara gelmiyor. 12 Eylül sonrasında askeri kanat Milliyetçi Demokrasi Partisi’ni işaret etti ama ANAP iktidara geldi. Şuanda da ara rejim dönemine giriyoruz, ya da içinden geçiyoruz şuan; dolayısıyla bir takım siyasi dizaynların olması, bunun medyanın bir kesimi tarafından desteklenmesi beklenir bir şey. Ben sayın Şener’i bu hareketlerin merkezi olarak itham etmek istemem ama bence bu hareket içine girmeseydi daha şık olurdu, diye düşünüyorum.

Ergenekon operasyonları, AK Parti’nin toplumun kendisine 22 Temmuz'da ifade ettiği demokratikleşme misyonunun farkında olduğunun ifadesi mi? Ve toplum da bunlara oy verecek mi?

Ergenekon’la nasıl bir şeyin ortaya çıktığını iddianameyle birlikte göreceğiz. Bazı başlıklar basına sızdı ama iddianame tam olarak ortaya çıkmadan bir şey söylemek mümkün değil. Ama ben Ergenekon’un önemli olduğunu düşünüyorum. İki emekli orgeneralin siyasi darbe ile ilgili tutuklanmasının Türk siyasi tarihinde önemli bir dönüm noktası olduğunu düşünüyorum. Türk seçmeninin de bunu iyi değerlendirdiğini düşünüyorum. AK Parti kapatılırsa önümüze sandık gelecek ve seçmenin iradesini ortaya koyacağını düşünüyorum. Ama AK Parti kapatılmazsa kriz belli ölçüde aşılır, Türkiye yoluna devam eder ve hayırlı olan da o…

Son süreçte yaşananlara baktığımızda sivil siyasetin kendine güveni geliyor mu? Militarizmin hegemonyası kırılıyor mu?

Bunu sadece Ergenekon’dan çıkarmak zor... Çünkü Ergenekon ordu içindeki NATO karşıtı bir kanadın tasfiyesi anladığım kadarıyla. Ergenekon tasfiye edilse bile ordunun yada bürokratik elitin siyaset üzerindeki sıkıştırma hareketleri sıkıntı yaratabilir. Ama yine de Ergenekon’un kapsamı toplum tarafından anlaşılırsa, bu bürokratik geleneğin biraz hafifletilmesi ve demokrasinin gelişmesi açısından faydalı olur. Bir de şöyle bir şey var: Ergenekon tasfiye ediliyor ama zaten AK Parti kapatılırsa ve Anayasa Mahkemesi’nin başörtüsü kararıyla darbeye gerek kalmıyor.

O zaman daha yumuşak yöntemler söz konusu şimdi?..

Tabi, Ergenekon bu işi illegal bir şekilde yapmak istiyordu belki. AK Parti kapatılırsa ve siyasi yasaklar gelirse Ergenekoncuların yapmak istedikleri daha legal yapılmış olacak ve Ergenekoncuların illegal yöntemlerine de gerek kalmamış olacak. Ama umarım hem Ergenekon’un bu illegal yöntemleri gerçekleşmez hem de Anayasa Mahkemesi demokrasiye uygun bir karar verir.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,174 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,954 µs