En Sıcak Konular

Türkiye'ye giren petrolün 3'te 1'i kaçak

8 Temmuz 2008 15:53 tsi
Şehirlerarası otobüs işletmecilerinin Başkanı Yıldırım'dan büyük iddia

Üç yıl önce 65 yerel derneği çatısı altında toplayarak Türkiye Otobüsçüler Federasyonu'nu (TOFED) oluşturan şehirlerarası otobüs işletmecilerinin Başkanı Mustafa Yıldırım'dan büyük iddia.TOFED Başkanı Mustafa Yıldırım, Türkiye'ye giren ham petrolün üçte biri kaçak olduğunu ileri sürdü. Türkiye'nin ham petrol ithalatına verdiği paranın 22 buçuk milyar dolar civarında olduğuna işaret eden Yıldırım, “Türkiye'ye giren ham petrolün üçte biri kaçak. Otobüs firmaları bir yandan hava yolu şirketleriyle rekabet ederken, diğer yandan aşırı artan yakıt fiyatlarıyla boğuşuyor.

İşletmeler, ayakta kalabilmek için fiyatları düşürmesi de yetmeyince, açığını niteliksiz yakıtla kapatmaya çalışıyor. Yakıta zararlı olduğunu bile bile yanmış yağ da katan bazı firmaların otobüsleri her an kaza riskiyle yollara çıkıyor” dedi.

OTOGARLARDA SATILIYOR

Otobüslere doğru dürüst bakım yapılmadığını itiraf eden TOFED Başkanı, şöyle devam etti: “On numara yağ (atık veya yanık yağ) ucuz olduğu için firmalar akaryakıta atık yağ katıyor. Yakıt harcamalarını aşağı çekmek için meslektaşlarımızın birçoğu on numara dediğimiz atık yağ kullanıyor. Otogarlarda çok miktarda satışlar var. Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan ülkeyiz. Firmalar günü kurtarmanın derdinde.”

MOTORA ZARAR VERİYOR

Niteliksiz yakıtın aracın bütün aksamına, özellikle motoruna ciddi zararlar verdiğine işaret eden Yıldırım, bunun tek sebebinin çaresizlik olduğunu ileri sürdü. “Alt yapımız son yıllarda özelleşecek diye de tamamen sıkıntılı bir hale geldi” diyen Yıldırım, otobüs işletmeciliğin de kar marjları iyice sıfırlandığını, akaryakıt fiyatlarının pahalandığı için bazı meslektaşlarının zorunlu olarak niteliksiz yakıtlar kullanarak otobüslerinin yolda kalmasına sebep olduğunu ifade etti.

Bilindiği üzere, 10 nurama yağın kullanımını azaltmak için Maliye geçtiğimiz hafta, bu tip yağlarda ÖTV'yi büyük oranda artırmıştı. Yeni uygulamanın niteliksiz yağ kullanımına etkisini önümüzdeki günlerde görmeye başlayacağız. Avrupa standartlarında bakım ve kontrolün yapıldığı istasyonların Türkiye'nin birkaç ilinde olduğunu belirten Yıldırım, “Muayene istasyonları şu anda motorun çevreye verdiği zararı ölçüyorlar, birde frenleri kontrol ediyorlar. Yeni yapılan istasyonlar eskilerine göre çok daha nitelikli” dedi.



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,853 µs