kaç Bush çıkar? | " /> kaç Bush çıkar? | "/>

En Sıcak Konular

Obama’dan kaç Bush çıkar?

8 Temmuz 2008 15:28 tsi
Obama’dan kaç Bush çıkar? Minimum 1. O da yeter. Anlaşılıyor ki, ABD Başkanlık seçimleri öncesi gizli servis brifingleri başlamış. Diğer ülkelerden farklı olarak ABD’de, lider adayları göreve gelmeden önce ‘milli güvenlik’ dersleri alır. Seçim kampanyasında kendi

Milli Güvenlik dersleri kadar son bindiği uçağın “zorunlu iniş” yapmış olması Barack Obama’nın siyasi kişiliği üzerinde ne denli etkilidir bilinmez ama, beklendiği gibi Obama dönüşüyor.

Obama içinde bulunduğu uçağın “yere göre açısı”nı belirleyen mekanizmada arıza olduğu için zorunlu iniş yaptı. Bu açı önemlidir. Pilotlar, tıpkı politikada olduğu gibi “uçarken yere nasıl inileceğini” bu aygıttan görürler.

Yoksa, çakılırsınız. Tıpkı politikadaki gibi. Obama Demokrat Parti tarafından Başkan adayı olarak seçilmeyi garantiledikten sonra kimine göre ilginç kimine göre de son derece normal bir değişimden geçiyor.

Bunu en iyi anlatan örnekler seri biçimde ardı sıra dizilmeye başlamış durumda. Henüz taze, “Irak politikasını refine etme” sözü bunlardan sonuncusu.

Demokrat politikacı Irak politikasını ''rafine edeceği'' yönündeki sözlerinin, bu ülkedeki savaşı kısa sürede sona erdirme yönündeki kararlılığından vazgeçtiği anlamına gelmediğini söyledi.

Oysa başkan seçildiği takdirde ABD ordusunu 16 ay içinde Irak'tan çekme sözünü vermişti. Rafine etmekle sona erdirmek arasındaki fark ABD politikasında şu günlerde hayli tartışılıyor.

Ama bu çok basit bir örnek ve aleni olduğu için herkes tarafından fark edildi. Tersine, daha basit ama örtülü görünen duruşları daha önemli.

Örneğin göreve geldikten sonra şu an Savunma Bakanı olarak görev yapar Robert Gates’i ellemeyeceğini söyledi. Obama’nın muhakkak bir izahı vardır kendi kafasında ama ne ABD’de ne de dünya ülkeleri içinde, “neo-con” olarak bilinen bir ismin yerinde kalmasını anlayacak pek az kişi olmalı.

Keza, rakibi McCain’e hayli sert çıkan ve askeri geçmişini eleştiri konusu yapan yakın bir danışmanını da kamuoyu önünde hırpaladı Obama. Bu tutum yaşanacak seçimlerde kendisine yönelik “bel altı” vuruşların önünü kesmek politikası da olabilir elbette.

Ama başka ipuçları da var.  Bush yönetiminin başlattığı gizli telefon dinlemelere de karşı çıkıyordu Obama. Bugün ise uygulamada yer alan telefon şirketlerine yargı muafiyeti sağlayacak yasaya ses etmeyeceğini söylüyor.

Barack Obama’ya neredeyse tutucu ölçüde bağlı olan seçmen kitlesinin bu dönüşüme de ses çıkarmayacağı varsayılabilir. Ama halkın silah bulundurmasına yönelik sınırlamaları desteklemek nasıl izah edilicek o meçhul.

Çünkü Obama silah serbestisinden yana da açıklama yapmış bulunuyor. Tekrarda fayda var. Bu dramatik dönüşlerin büyük kısmı seçim süreci ile ilgili. Cumhuriyetçiler’in hakim olduğu (Bush’un seçildiği dönemde) bazı eyaletlerde şimdi McCain ve Obama başabaş görünüyor.

Obama da “açı”sını biraz buna göre ayarlıyor. Ancak Irak ve Gates gibi konular aslında her iki tarafın seçmen kitlesi tarafından da tam anlaşılmıyor.

Washington Post Gazetesi’nin tanınmış yazarı Charles Krauthammer’in, ''Obama, politikalarını gayet kolay değiştirmeye çok erkenden başladı'' diye yazmasının sebebi de bu.



Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,651 µs