En Sıcak Konular

Mühendisin virüslü kene komplosu

8 Temmuz 2008 14:45 tsi
"İstanbul'da virislü kene buldum" açıklaması yapan Ziraat Mühendisi Derya Ulaşlıoğlu'nun komplosu ortaya çıkartıldı.

'İstanbul'da iki kenede virüs buldum' açıklaması yapan ziraat mühendisi Derya Ulaşlıoğlu'nun, zirai ilaç firması Vera Pest'in sahibi olduğu ortaya çıktı. Prof. Karaer, 'Spekülatörler önce virüslü kene korkusu yayıp sonra da kendi şirketlerini adres gösteriyorlar' dedi.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Prof. Dr. Zafer Karaer, İstanbul'da virüslü kene bulunduğunu iddia eden ziraat mühendisi ve zirai ilaç firması Vera Pest'in sahibi Derya Ulaşlıoğlu'nu yalanladı. Karaer, 'Haberi büyük bir gazetenin internet sitesinde okudum. Ziraat yüksek mühendisi Derya Ulaşlıoğlu'nun, İstanbul'da bulduğu keneleri bana getirerek incelettiği, benim de ölümcül virüs tespiti yaptığım yazıyordu. Bu beyanat doğru değildir. Kendisi beni arayarak, İstanbul'da iki kene bulduğunu ve bunların türüne bakıp bakamayacağımı sordu, ben de 'Gönderin' dedim. Virüs değil, tür saptama çalışması yaptık. Bu bayan ise ulusal gazetelere adımı vererek, 'İstanbul'da virüslü kene bulduk' açıklaması yaptı. Bu çok çirkin bir davranış. Daha sonradan bu kişinin, zirai ilaç firmasının sahibi olduğunu öğrendim' dedi.
Büyüklüğü 27 milyon euroya ulaşan yıllık haşere ilacı pazarı, son kene vakalarıyla birlikte 33 milyon euroya ulaştı. Daha önce, ağırlıklı olarak hayvancılıkta kullanılan haşere ilaçları, kene vakalarıyla birlikte sprey kutularla marketlere kadar indi. Kene paniğini fırsata dönüştüren zirai ilaç firmaları ise 'korkudan' prim yapmaya başladı. Sadece ilaç satışları değil, ev ve işyerlerinde haşereye karşı ilaçlama yapan zirai firmalar da hızla büyümeye başladı. Daha önce sadece torbalarda ya da kiloluk olarak çiftlik, belediye ve köylere satışı yapılan ilaçlar, yeni kurulan firmalarla metropollere ulaşmaya başladı. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Prof. Dr. Zafer Karaer'e göre, spekülatörler önce 'virüslü kene' korkusu yayıp, çözüm için de yine kendilerini gösteriyor. Karaer, 'Ortaya çıkan panik, zirai ilaç sektörünü harekete geçirmeye yönelik spekülasyonlardır' dedi.

KENEYLE ÖRÜMCEĞİ AYIRAMAZ

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Ateşli ve Kanamalı Hastalıklar Danışmanı Prof. Dr. Ayşen Gargılı, kene ile örümceği ayıramayan bazı kişilerin, 'Virüslü kene var' açıklaması yaparak, kamuoyunda korku yaratmaya çalıştığını söyledi. Gargılı, 'Türkiye'nin tek böcek uzmanı' lafını anlamadığını belirterek, böyle bir şey söz konusu olamaz, ilaç satmak için ortaya çıkan şarlatanlara pirim verilmemeli' dedi.


Kod Adı Örümcek dedektifi

Ulaşlıoğlu 'www.verailaclama.com adlı sitede, şirket sahibi olarak görünen Ulaşlıoğlu, kendisini 'Örümcek dedektifi' olarak tanıtıyor. Ulaşlıoğlu, iddialarının, uzmanlar tarafından yalanlandığını ileten muhabirimize, 'Onlar hiçbir şey bilmiyor' cevabını verdi.

 

Yazın ilaçlama tehlikeyi artırır

Ankara Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Karaer, kenelerin aktif oldukları yaz aylarında ilaçlama yapılmasının gelecek yıl kene sayısında artışa neden olacağını bildirdi. Karaer, kenelerin aktif ömrünün yaklaşık 5 ay sürdüğünü ve bu sürenin sonunda 5-10 bin civarında yumurta verdiğini kaydetti. Kenelerin pasif dönemlerinin Ekim-Mart ayları arasında olduğunu aktaran Karaer, pasif dönemde toprak altında yaşayan ve kışı burada geçiren kenelerin yaz aylarında uyanarak, faaliyete geçtiğini söyledi. Kan emme döneminin 1 ay olduğunu belirten Karaer, "Bundan sonra sığır veya koyunda kene görülmez. Yumurtlama dönemlerinde, yerleri tespit edilmeli. İlaçlar yerine, bazı mantarlar toprağa bırakılarak kene üremesi önlenebilir veya kene yiyen canlılar toprağa bırakılabilir. Kenelerin yumurtaları topraktan dışarı çıkarılarak üremeleri için uygun ortam yok edilebilir. Bu yumurtaları kuşlar bile yer. İlaçlama yapılması zorunlu değil" dedi.

 

aktifhaber



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,967 µs