En Sıcak Konular

Büyükanıt: En büyük tehdit terörizm

8 Temmuz 2008 14:08 tsi
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, küreselleşme çağında dünya barış ve güvenliği için en büyük tehdidin terörizm olduğunu söyledi.

Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesinde bu yıl 9’uncusu düzenlenen İpekyolu 2008 General/Amiral Semineri’nin açılışında konuşan Büyükanıt, terörizmin küresel bir tehdit haline dönüşmesiyle tehdit algılamalarının da konvansiyonel ve ülke sınırlarına odaklı olmaktan çıktığını vurguladı. Büyükanıt, bu algılamaların asimetrik ve küresel bir boyut kazandığına dikkati çekti. Terörizmle artık sadece ulusal düzeyde ve ulusal politikalarla mücadele etmenin imkansız olduğunun altını çizen Orgeneral Büyükanıt, "Bu kapsamda uluslararası iş birliği, terörle mücadelenin olmazsa olmazı haline gelmiştir" dedi.

HENÜZ ORTAK BİR TANIM YOK AMA EN BÜYÜK TEHLİKE OLDUĞU KONUSUNDA HEMFİKİRİZ

Seminerin ana konusunun "Küresel Güvenlik ve Uluslararası İş Birliği’ olduğunu ifade eden Büyükanıt, "Henüz ortak bir tanımını yapamasak da terörizmin 21. yüzyılın en ciddi hastalığı olduğu konusunda sanırım hemfikiriz" diye konuştu. Terörizmin, terör örgütünün benimsediği ideoloji çerçevesinde şiddet yoluyla hedef sosyal gruba siyasal mesajlarını dayattığı bir yöntem olduğunu belirten Orgeneral Büyükanıt, "Burada ideoloji değişebilir ama şiddeti siyasal amaçla kullanma unsuru değişmez. Bu sebeple, ideolojileri ne olursa olsun, terörün hiçbir türü meşru görülemez. Hatta, terörü meşru görmeye yakın eğilimler dahi kabul edilemez" dedi.

Küreselleşme ile insanlığa sunulan teknolojik imkanların aynı zamanda terörist örgütlerce de istismar edildiğini belirten Büyükanıt, özellikle iletişim alanında meydana gelen gelişmelerin, terörist örgütlerin propaganda araçlarını çeşitlendirdiğini vurguladı.

Büyükanıt, terör örgütlerinin eleman temin etmek için küreselleşmenin ekonomik yan etkilerini kullandıklarını belirtti.

Terörizme karşı mücadelenin uzun ve sabır gerektiren uygulamalar olduğunu belirten Büyükanıt, "Örneğin PKK/Kongra-Gel terör örgütünün, Avrupa’ya kaçırılan eroinin yüzde 80’inden sorumlu olması, çeşitli Avrupa ülkelerinde zorla para toplaması, hatta Sri Lanka’daki Tamil Kaplanları adlı terör örgütüne silah satması, terör örgütlerinin faaliyetlerinin ulaştığı uluslararası boyutu göstermesi açısından anlamlıdır. Böyle bir durumda, bu yıl ABD yönetiminin PKK’yı Dünyada Uyuşturucu Kaçakçılığı Yapan Örgütler listesine sokmuş olması, terörle mücadele eden ülkelere büyük moral desteği sağlamıştır. Şüphesiz bu tür suç örgütlerini terör listelerine dahil etmek yeterli değildir. Uygulamaya yansımayan bu tür listeler, tek başına terörle mücadelede yararlı olmaz" dedi.

ULUSLARARASI KARARLAR İÇ HUKUKA YANSIMALI

Mevcut koşullarda terörizmle mücadelede işbirliğinin BM çerçevesinde gerçekleştirilebileceğine inandığını vurgulayan Büyükanıt, "Yeter ki BM ve diğer uluslararası kuruluşların terörizmle mücadele konusunda aldığı kararlar ve geliştirdiği inisiyatifler ülkelerin iç hukuk sistemlerine de yansıtılabilsin" dedi.

Büyükanıt, 21. yüzyılda ortaya çıkan bir güvenlik tehdidinin de enerji güvenliği olduğunu belirterek, küresel enerji talebinin 2004’ten 2030’a kadar yaklaşık yüzde 50 artacağının tahmin edildiğini vurguladı.

NATO'NUN EN ÖNEMLİ FİKİR PLATFORMU

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Antalya'nın Serik ilçesinde bu yıl 9'uncusu düzenlenen İpekyolu 2008 General/Amiral Semineriyle ilgili, ''Geleneksel hale gelen bu toplantı, NATO'nun en önemli fikir platformlarından biri olmuştur, katılanların seviyesi de çok yükselmiştir'' dedi.

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Gloria Golf Resort Otel'de bu yıl 9'uncusu düzenlenen İpekyolu 2008 General/Amiral Semineri çerçevesinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Grampoalo Di Paola ve Avrupa Birliği Askeri Komite Başkanı Orgeneral Henri Bentegeat basın toplantısı düzenledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, İpekyou Semineri'nin NATO bağlamında önemli bir fikir platformuna dönüştüğünü söyledi. Ankara'da düzenlenen ilk seminere 54 kişinin katıldığını belirten Orgeneral Büyükanıt, ''Geleneksel hale gelen bu toplantı, NATO'nun en önemli fikir platformlarından biri olmuştur, katılanların da seviyesi de çok yükselmiştir'' diye konuştu.

NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Giampaolo Di Paola da seminerde, globalleşen dünyada karşı karşıya kalınan temel zorluk alanları ve problemlerin ele alındığını söyledi.

Oramiral Paola, ''Globalleşen dünyada karşı karşıya kaldığımız bu problemler, NATO başta olmak üzere AB ve BM gibi diğer uluslararası örgütlerin de aynı şekilde global bir bakış açısıyla sorunları ele almalarını gerektiriyor. Bu gerçek anlamda iş birliği gerektiriyor. Özellikle kurumlar arası iş birliğine ihtiyaç var'' dedi.

NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Giampaolo Di Paola, sorunların çözümünde özellikle stratejik ortaklığa ve stratejik iletişime ihtiyaç olduğunu vurguladı.

-ORGENERAL BENTEGEAT'IN KONUŞMASI-

Avrupa Birliği Askeri Komite Başkanı Orgeneral Henri Bentegeat da İpekyolu seminerine ilk kez geçen yıl katıldığını belirterek, ele alınan konuların önemi ve güncelliği açısından bu seminerin büyük önem taşığıdığını söyledi. Orgeneral Bentegeat, ''Bu toplantı, dünyada hem BM hem NATO ve hem de AB'nin askeri organlarının temsilcilerini aynı platformda bir araya getiren tek toplantı'' dedi.

Seminerde, güncel sorunların ele alındığına dikkati çeken Orgeneral Bentegeat, ''Bugünün sorunları güçlü bir iş birliği olmadan çözülecek sorunlar değil. Bizim için hem NATO hem BM'nin bulunduğu platformlardaki tartışmaların içinde olmak önemli'' diye konuştu.

Bir gazetecinin ''NATO Genel Sekreteri, Avrupa Birliğine, Türkiye ile savunma alanındaki bağları güçlendirmesi ve bu amaçla Türkiye'yi Avrupa Sanayi Ajansı'na davet etmesi yönünde çağrıda bulundu. Bu konudaki değerlendirmenizi öğrenmek istiyorum'' sorusu üzerine Orgeneral Bentegeat, AB'yi temsil ettiğini ve ancak AB adına 27 ülke adına konuşabileceğini söyledi.

Orgeneral Bentegeat, ''AB'nin Türkiye ile ilişkilerinin bu ajansla güçlendirilmesi önemli. AB kurulları bunu çeşitli vesilelerle zaten ifade etti'' dedi. Türkiye'nin AB açısından önemine dikkati çeken Orgeneral Bentegeat, şunları söyledi:

''Türkiye'nin AB'nin çeşitli operasyonlarının parçası olması da AB için çok önemli ki Bosna'da bunun somut bir örneğini görüyoruz. AB açısından Türkiye ile açık ve şeffaf bir ilişki sürdürüyor olmak çok önemli ve gerekli. Bunun da 3 sebebi var. Birincisi Türkiye'nin bir ülke olarak arz ettiği önem, ikincisi Türkiye'nin AB aday ülke olması, üçüncüsü de AB ülkelerinin Türkiye'ye farklı seviyelerde çok geriye, tarihe dayanan yoğun sıkı ilişkileri olması nedeniyle.''

Türkiye ile AB arasında hala sonuçlandırılmamış bazı konuların var olduğunu ve Türkiye'nin Avrupa Sanayi Ajansıyla olan ilişkisinin de bunun bir örneği olduğunu dile getiren Orgeneral Bentegeat, ''Ama netice itibariyle biz Brüksel'de bu sorunu çözmek için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz ve çalışmalar yapıyoruz'' dedi.


-TERÖRLE MÜCADELE-


Bir gazetecinin Türkiye'nin terörle mücadelede AB ile tam bir iş birliği sağlayamadığını belirterek, ''Bir terör örgütü televizyon yayını yapabiliyor, bağış toplayabiliyor. Ne zaman tam bir iş birliği yapılacak? Danimarka'daki Roj TV'nin yayının sonlandırılması için bir telkininiz olacak mı?'' diye sorması üzerine Orgeneral Bentegeat, ''Bu cevap vermesi zor bir soru. Ben askeri konulardan sorumluyum'' dedi.

Terörizm, topyekun şekilde ele alınması gereken bir konu olduğunu, askeri konuların ise bunun bir parçası olduğunu belirten Orgeneral Bentegeat, ''AB terörle mücadele konusunda kapsamlı bir yaklaşım ele alma çabası içinde'' diye konuştu.

Orgeneral Bentegeat, sözlerine şöyle devam etti:

''AB olarak bu konudaki her türlü eylemi mümkün olduğunca ele almaya çalışıyoruz. Terör örgütlerinin elindeki temel araç olan internet kullanımı konusunda da AB'nin aldığı bir takım tedbirler var. Fakat oldukça karmaşık bir konu. Çünkü AB her şeyden önce askeri bir ittifak değil. Siyasi, artı ekonomik niteliği olan bir ittifak. 27 üye ülkenin de terörizm ve benzeri bir takım konulardaki hassasiyetleri zaman zaman değişkenlik gösterebiliyor. O yüzden AB için çok kolay bir konu değil. Bir taraftan ifade özgürlüğünün kontrol altına alınması söz konusu olduğunda AB bu konuda hem adım adım tedrici yaklaşımlar hem de çok ihtiyatlı olma ihtiyacında. Ama AB'de genel trend terörle ilgili bağlantılar -terör örgütlerinin sözünü ettiğiniz örnekteki gibi- farklı teröre ilişkin ifade biçimlerini ele alacak şekilde biraz daha AB içinde kontrolün arttırılması yönündedir. Biraz daha zamana ihtiyaç var. AB, kısa süre içinde Türkiye aleyhine olan bu tür tehditler de dahil olmak üzere bütün bölgedeki tehditlerin hepsini ele alacak topyekun bir çerçeve çizecektir.''

Bu arada basın toplantısında sunuş konuşmasını yapan Orgeneral Yaşar Büyükanıt, platformdan inerek, salonun arkasında bulunan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç'ın yanına gitti. Gazetecilerin görüntü alması üzerine Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile birlikte öne geçerek, basın toplantısını ön sıralardan takip etti.

haber7.com



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,658 µs