En Sıcak Konular

Baykal Erdoğan'ı eleştiriyor

8 Temmuz 2008 14:05 tsi
CHP lideri Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında gündemi değerlendiriyor. İşte Baykal'ın gündeme ilişkin değerlendirmesi;

Kamuoyunun yakın ilgisi eleştirisi uyarısı çok önemlidir. Organlar toplumun bu uyarılarını dikkate alıyor. Bizde bu görevimizi yerine getiriyoruz. Bu değerlendirmeleri sizlerle paylaşacağım.

Fakat ilginç bir tablo var. Türkiye tüm dikkatini buraya yöneltincü, ülkemizin çok temel sorunları sanki gözden kaçırılıyormuş gibi geliyor. Bu yargılama konusu özellikle İstanbul'daki bazı şeylerin kılıfı olmasın.

Kısa süre önce yapılan zamlarla başlayan fiyat artışı ekonomimizi çok derinden yaralamaktadır. Bu kısır döngü, zamla başlayan kısır döngü Türkiye'de tekrar vizyona girmiştir.

Yılbaşında beş litrelik bitkisel yağı, iki katına almak zorunda kalmıştır vatandaşımız. Demir öyledir, elektirikteki yüzde 45 oranında zam hemen diğer ürünlere de yansımaya başlamıştır. Resmi rakamlara baktığınızda tüketici fiyatlarıyla ilgili enflasyon yüzde 11 civarında maliyet hesabında ise yüzde 17'dir. Bu çok ciddi bir yükselişi göstermektedir.

Emekli, dul ve yetimler yaşanan ekonomik sıkıntıları en ağır yaşayan kesimdir. Bu kesimde herkesin dikkatini buraya çekmek zorundayız. Ergenekon, Ergenekon, Ergenekon derken herkesin gözünden kaçan bu ekonomik bunalıma dikkat çekmek zorundayız.

Köylerde dolaşan herkes görüyorki, burnundan soluyor ağzından alev çıkıyor çiftçinin. Değerli arkadaşlarım bu tablo karşısında çok acı bir gerçek var, Türk çiftçininin en önemli üretim oknusu olan hububatta bu tarih itibariyle TMO bir alım fiyatı vermemiştir. TMO devreden çıkmıştır, hububatta bir taban fiyat açıklamamıştır. TMO bir denge unsuru olanarak henüz alım yapmaya başlamamıştır. Bu ilk kez yaşanan bir olaydır. Anlaşılıyorki TMO bu kez tamamen piyasanının altında tutulacaktır. Bu gösteriyor ki Türk çiftçisi, tüccarın insafına bırakılacaktır.

Her yıl yaşanan manzara bu yıl daha ağır yaşanacaktır. Buğday çiftçinin elindeyken fiyatlar düşecek, sattıktan sonra fiyatlar katlanmaya başlayacaktır. Bu çok üzüntü verici, bir kez daha sesleniyorum bu hükümete çiftçiyi perişan ettiniz en azından kırk yıllık kurum olan TMO'yu piyasanın dışına itmeyin. Yazık edersiniz!

Değerli arkadaşlarım, geride bıraktığımız hafta iki önemli yasal düzenleme yapıldı. Yapılan düzenlemelerden birisi, İslam Kalkınma Bankasına bağlı olarak bir İslam Gençlik Örgütü kurulması ve bu yöneticilerin çeşitli imtiyazlara sahip olması. Böyle bir düzenleme çok incidir, onur kırıcıdır. Uluslararası bir anlaşmaya bağlı olarak yapılmıştır. Arkadaşlarım bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi için gerekli çalışmaları yapmaktadır.

Yine bu düzenlemeden bir diğeri ise AK Parti ile yakın ilişkiyle çalışan yardım kuruluşlarına yüzde yüz vergi muafiyeti yapılmıştır. Bu tozlu dumanlı ortamda, böyle yaşamsal böyle gelecçekte ağır sıkıntılar dogrucak düzenlemeler sessizce geçirilmektedir.

Gökçeada ve Bozcaada'nın konumunun Türkiye'nin egemenlik anlayışının dışına doğru, farklı bir statüteye doğru çekilmesi yönündeki öneriler yine bu iktidarın temsilcileri tarafındanh desteklenmiştir. Böyle bir şey olabilir mi arkadaşlar? Türkiye'ye en ağır gelen uygulamaları bir çırpıda yapabilmektedirler. Bu da kabul edilemez. Uluslararası ilişkilerde bir ülkede iktidarın sıkıntıya girdiği dönemler en büyük fırsat dönemleri olarak algılanır.

Geride bıraktığımız hafta Ergenekon ile meşgul olduk. Gündemden Anayasa Mahkemesi'nde görülen dava düştü ve İstanbul'da görülen davaya yöneldi. Neden düştü bu dava gündemimizden?

Değerli arkadaşlarım;

Anayasa Mahkemesi'nde gerekli çalışma yapılmaktadır, dava açılmış ve yetkili kuruma teslim edilmiştir; herşey usulüne uygun biçimde götürülmektedir. Bir takım denetlemeler, baskılar yapılmaya başlamış ve olay kendi dinamiklerinde ilerlemektedir. Ama diğer tarafından İstanbul'daki dava her gün manşetleri süslemektedir. Geride bırıktığımız günlerde, bazı şeyler netleşmiştir. İstanbul'daki dava büyük ölçüde siyasi nitelik taşıyarn zamanlamasıyla kapsamıyla gelişmesiyle siyasi lyönlenmenin olağanüstü olduğu ortaya çıkmıştır.

Ayrıca bu davanın, şu ana kadar ki yürütülüş biçimide kamuoyumuzu da derinden etkilemiştir. Bir defa, Türkiye'de çok ilgi çeken bir dava olmuştur; ama ortada iddianame yoktur, 13 aydır yoktur. Bir yılı aşkın süre geçtiği halde ortada kamuyunu tatmin edecek bir iddianamenin bir hukuki belgenin hala ortaya konulamamasıdır. Çok vahim bir konudu ve Türkiye'de ilktir.

Bir garabet var. Sanıkları biliyorlarda, suçu bilmiyorlar, Kimlerin sanık olması gerektiği biliniyor; ancak suçlamalar bilinmiyor. Böyle bir dava skandaldır, gözaltına alacaksınız ama onları neyle suçladığınızı açıkça söylemeyeceksiniz,. Sanıkların avukatları neyle suçlandıklarını bilmiyorlar. Sanıkların avukatları, suçlamaları bilmedikleri için de dosyaları alamıyorlar. Böyle bir şey olabilir mi?

inetrnethaber



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,048 µs