ilk savcı oydu! | " /> ilk savcı oydu! | "/>

En Sıcak Konular

Darbe karşıtı ilk savcı oydu!

8 Temmuz 2008 13:08 tsi
Darbe karşıtı ilk savcı oydu! Türkiye'de darbecilere karşı ilk iddianameyi hazırlayan, ancak havada parçalanıp meslekten ihraç edilen Sacid Kayasu, Ergenekon savcısını yorumladı.

Adana Cumhuriyet Savcısı iken 12 Eylül askeri darbesini gerçekleştiren Kenan Evren ile 4 kuvvet komutanının yargılanması için 28 Mart 2000 tarihinde iddianame hazırlayan ve ardından da meslekten ihraç edilen Sacid Kayasu, son gelişmelerden umutlu olduğunu söyledi. Kayasu, Ergenekon soruşturması ile 12 Eylül’ü yapan eski generallerin de yargılanabileceği ümidini taşıdığını söyledi.

Eski Adana Savcısı Sacid Kayasu, Ergenekon soruşturması ile ilgili gelişmeleri ANKA’ya değerlendirdi. Darbe yapmanın veya darbeye teşebbüs etmenin büyük suç olduğunu ifade eden Kayasu, “Türkiye’de darbe yapan kahraman, yapmayan ise vatan haini. Talat Aydemir’ler bunun örneği. Bu Türkiye’nin çifte standardı. Bu süreç beni ümitlendiriyor. 12 Eylül darbesini gerçekleştirenler de bu süre içinde eğer gerekli toplumsal baskı oluşursa haklarında dava açılabilir yargılanabilirler. Bunu ben başaramadım. Ferhat Sarıkaya başaramadı ama Savcı Öz başardı. Artık dokunulmayanlara dokunulduğuna, askerlere dokunulduğuna göre, bu bir milattır. Dolayısıyla bu süreçten çok umutluyum” diye konuştu.

-ZAMAN AŞIMININ ÖNÜ KESİLDİ

Kayasu, kendisinin 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin zaman aşımına yaklaştığı sürede iddianame hazırladığını hatırlattı ve hazırladığı bu iddianame ile zaman aşımının önünü kestiğini söyledi. Kayasu, şunları söyledi :
“İddianame hazırladım ve bu reddedildi. Ancak yasaya göre, zaman aşımından önce açılan dava zaman aşımını yarı oranında artırır. Dolayısıyla 12 Eylül’ü gerçekleştirenler hakkındaki 20 yıllık zaman aşımı süresi 30 yıla çıktı. Bu da 2010 yılına tekabül eder. Önümüzde bir yıldan uzun bir süre var. Şimdi yaşadığımız süreç çok önemli. Ortaya çıkan darbe planları çok önemli. Özellikle Şener Eruygur Paşa’nın Fenerbahçe Ordevi’ndeki odasında ortaya çıkan plan. Bunu reddedemez. Ceza alır. Ancak ağır bir ceza almaz, çünkü fiil gerçekleşmemiş, darbeye teşebbüs… Gelişmelere bakıyorum, asker tutuklanır mı? Türkiye’de askere dokunuldu. Bu bir milattır. Hiçbir savcı veya hakim önemli bir delil olmadığı sürece hiç kimseyi tutuklamaz veya gözaltına almaz. Burada da çok kuvvetli deliller var. Omuzunda apolet bulunanlar yargılanamaz gözaltına alınamaz diye bir hukuk yoktur. Dolayısıyla Savcı Öz önemli bir iş başarmıştır.

-DARBEYE TEŞEBBÜS EDENLER İÇERDE, YAPANLAR DIŞARDA OLMAZ

Şimdi herhangi bir savcı bu iş yoğunluğunda 12 Eylül darbesini yapanlarla ilgili dava açamaz. Ancak toplumsal bir baskı, sivil toplum örgütlerinin bu konuyu gündeme getirmesi ile darbeye teşebbüs edenlerle birlikte, darbeyi yapanlar da ayrıca yargılanabilir. Bu süreç beni bu açıdan çok ümitlendirdi. Sonuçta, darbeye teşebbüs edenler içerde ama darbeyi yapanlar dışarıda olursa bu toplumun vicdanında adalet yerini bulmaz.”
12 Eylül darbesini yapanların tutuklanıp cezaevine atılmasının önemli olmadığını, önemli olanın ardında yüzbinlerce mağdur bırakmış olan bu darbenin de yargılanması gerektiğini belirten eski Savcı Kayasu, “Bizim savcı olarak görevimiz suçu kim işlerse işlesin bunun karşısında kayıtsız kalmamaktır. Bu dava AKP’nin kapatılması ile ilişkilendiriliyor. Son derece yanlıştır. Ergenekon soruşturması bir yıl önce başladı. Ortada dava yoktu. Şimdi çıktı. Bununla onu ilişkilendirmek son derece yanlış ve akıldışıdır. Türkiye Cumhuriyeti Savcıları siyasilerin emir eri değildir” diye konuştu

aktifhaber.com



Bu haber 830 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,639 µs