En Sıcak Konular

G-8 ve D-8 Zirvesi'nde aynı uyarı

8 Temmuz 2008 13:01 tsi
Japonya'nın Toyako kentinde düzenlenen G-8 ülkeleri zirvesinde ve Gelişen Sekiz Ülke (D-8) zirvesinde dünyayı bekleyen 2 ciddi tehlike dile getirildi.

G-8 ülkeleri yayımladıkları bildiride, artan petrol ve gıda fiyatları konusundaki endişelerini dile getirerek, dünya ekonomisinin belirsizliklerle ve sürmekte olan aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğunu bildirdiler.

Japonya, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya ve ABD'den oluşan G-8 ülkeleri Japonya'nın Toyako kentinde düzenledikleri zirve toplantısının ikinci gününde bir bildiri yayımlandılar.

G-8 ülkeleri, bildiride, kendi ülkelerinin uzun dönemdeki direnci ve küresel büyümenin görünümü konusunda hala pozitif kaldıklarını ifade ederek, özellikle gelişmekte olan piyasaların güçle büyümeyi sürdürdüğünü kaydettiler.

Buna karşın, dünya ekonomisinin belirsizliklerle ve sürmekte olan aşağı yönlü risklerle karşı karşı bulunduğu vurgulanırken, özellikle dengeli küresel büyüme konusunda ciddi tehdit oluşturduğundan bu yana yüksek emtia fiyatlarının özellikle de petrol ve gıda fiyatlarının güçlü endişe kaynağı olduğuna dikkat çekildi. Bunların, küresel enflasyon baskısını artırdığı kaydedildi.

 

Yüksek petrol fiyatlarının dünya ekonomisi için bir risk oluşturduğu ifade edilen bildiride, bu nedenle, kısa dönemde üretim ve rafine etme kapasitesinin geliştirilmesi ve orta vadede de altyapı ve üst yapı yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiği üzerinde duruldu.

Öte yandan, bildiride, küresel mali dengesizlikleri azaltmaya yardımcı olması için Çin'e sıkı döviz kuru kontrolünü gevşetmesi çağrısında bulunuldu.

 

 

 

ABD kaynaklı yüksek riskli tutsat (mortgage) krizine de değinilen bildiride, mali piyasada koşulların son birkaç ayda iyileştiği, ancak hala bir takım ciddi sorunların bulunduğu kaydedildi.

 

D-8 ZİRVESİ'NDE DE AYNI KONU

 


Malezya, tüm dünyada gıda üretiminin artırılması ve fırlayan petrol fiyatlarına karşı köklü çözüm bulunması çağrısında bulunarak, bu iki sorunun dünya ekonomisine "ciddi tehdit" oluşturduğunu vurguladı.

Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi, ev sahibi olduğu Gelişen Sekiz Ülke (D-8) zirvesinde yaptığı konuşmada, "ekonomilerinin iyiliği için" bu konularda cesur önlemler almaları gerektiğini belirtti.

Gıda fiyatlarının 2000 yılından bu yana yüzde 75 oranında arttığına dikkati çeken Abdullah, zirveden "tüm dünyada gıda üretiminin artırılmasına ilişkin açık bir mesaj" çıkması gerektiğini kaydetti. Abdullah, petrol fiyatlarını sabitleyecek bir planın mutlaka geliştirilmesini de istedi.

Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono da gıda ve enerji güvenliği sorunlarının küreselleşmenin yol açtığı sorunların üstüne çıktığını, bu sorunların yoksul ülkeleri daha da zor durumda bıraktığını söyledi.

D-8 zirvesine Türkiye, Malezya, Endonezya, Pakistan, İran, Bangladeş, Mısır, Nijerya katılıyor. Zirvede Türkiye'yi Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan temsil ediyor.

Malezya, Endonezya, İran ve Nijerya petrol üreten ülkeler olmalarına rağmen, artan petrol fiyatları bu ülkelerin de ekonomilerini vurdu.

 aa



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,921 µs