En Sıcak Konular

Otomotiv'de ÖTV tartışması

7 Temmuz 2008 15:30 tsi
ODD Genel Koordinatörü Dikmen, araç satışlarında ÖTV hesaplanmasına ilişkin düzenleme konusunda, "tereddüt yaratan durumların otomotiv pazarına müspet yansıması olmaz" dedi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Işık Dikmen,  yaptığı açıklamada, araç satışlarında ÖTV hesaplanmasıyla ilgili yasal bir değişiklik yapıldığını hatırlatarak, ancak bunun uygulamasının nasıl olacağına dair bir belirsizlik bulunduğunu söyledi.

Bayiler ya da distribütörlerin, hangi esaslara göre indirim yapacakları gibi bazı hususların net olmadığının altını çizen Dikmen, "Maliye Bakanlığı tarafından bununla ilgili bir tebliğ hazırlanacağı ifade ediliyor. Ama şu ana kadar tebliğ bize intikal etmedi. ODD, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) ve Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) olarak konuyu takip ediyoruz" dedi.

Bu uygulamanın tüketiciye karşı perakendeci durumunda olan bayilerde bir tereddüt yarattığını anlatan Dikmen, şunları kaydetti:

"Hazırlanacak tebliğde bir takım uygulama esaslarının izah edileceği belirtilmişken şu ana kadar böyle bir şey olmaması nedeniyle bayiler tereddütlü bir bekleme sürecine girdiler. Bu bakımdan tabiatıyla tüketici açısından da önem taşıyan bir uygulama. Hem tüketiciler, hem perakendeciler hem de distribütörler şimdi sabırlı bir bekleme sürecinin içindeler. Bunun da pazara negatif yansımaları oluyor. Firma bazında bize intikal eden şey, herkesin beklediği yönünde.

Diyorlar ki yüzde 10'dan daha fazla tüketiciye indirim sağlanırsa, yüzde 10'u aşan kısımla ilgi ÖTV matrahının satıcı tarafından karşılanması gerekiyor. Olay bu, ama hangi indirimden bahsediliyor? Bir bayi kendiliğinden otomobil satarken yapacağı bir indirim mi bu, yoksa distribütör tarafından bayiye yapılan bir indirimin müşteriye yansıtılması sonucu meydana gelen indirim mi?"

Bayilerin ellerinde stoklar bulunduğunu ve 1 Temmuz 2008 tarihinden önce gelen araçlar için nasıl bir uygulama yapılacağının da belirsiz olduğunu ifade eden Dikmen, tereddüt yaratan durumların açıklığa kavuşması için girişimlerde bulunduklarını, şimdi bekleme sürecinde olduklarını söyledi.

Dikmen, "tereddüt yaratan durumların sektöre müspet yansıması olmaz. Sektör bugün böyle bir süreci yaşıyor. Sanıyor ve umuyorum ki ilgili tebliğ bugün yarın çıkar" dedi.

Durumun kamu maliyesi açısından da sıkıntı yarattığına dikkat çeken Dikmen, ne kadar az araç satılırsa devletin o derece vergi kaybı olacağını söyledi.


-TEBLİĞ GELİYOR...-


OYDER Başkanı Tarık Taşar da konu hakkında ilgili kurumlarla görüştüğünü, tebliğin en kısa zamanda yayımlanacağını öğrendiklerini aktardı.

Yapılan değişiklikle birlikte satışlarda çok belirgin bir oynama olmadığını ifade eden Taşar, otomobil fiyatlarında herhangi bir artış olmadığını, düzenlemenin tüketiciye yansımadığını aktardı.

(aa)

 



Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,244 µs