İşbirliği şart ! | " /> İşbirliği şart ! | "/>

En Sıcak Konular

Büyükanıt: İşbirliği şart !

7 Temmuz 2008 13:39 tsi
Büyükanıt: İşbirliği şart ! İkinci Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı'na katılan Genelkurmay Başkanı , “50 yıldır şerefle giydiğim bu üniformamı artık çıkarmaya haftalar kaldı” dedi.

Bugün başlayan İkinci Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı'na katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, “50 yıldır şerefle giydiğim bu üniformamı artık çıkarmaya haftalar kaldı” dedi. İkinci Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı, Antalya'nın turizm merkezi Belek'teki 5 yıldızlı Gloria Golf Resort Otel'de başladı. Yarın sona erecek olan ve Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Makedonya Cumhuriyeti, Romanya, Sırbistan, Yunanistan ve Türkiye'nin katıldığı toplantının açılış konuşmasını Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt yaptı.

Orgeneral Büyükanıt, “Sizlerle birlikte bulunduğum bu toplantı ve bu toplantıdan hemen sonra yapılacak İpek Yolu Semineri benim aktif görevimdeki son uluslararası toplantılarım olacak. Bu nedenle, bugün bu toplantıda ortaya konulacak olan dostluk, arkadaşlık, dayanışma ve yardımlaşma görüntüsü hayatımın geri kalan bölümünde güzel bir anı olarak kalacak diye konuştu. Geçen yıl Selanik’te toplanan ilk konferans hakkında hatırlatmalarda bulunan Orgeneral Büyükanıt, şunları söyledi:

“18 Nisan 2007 tarihinde Yunanistan’da düzenlediğimiz ilk toplantı ile Balkan bölgesindeki ilişkilerin ve işbirliğinin gelişmesi açısından büyük bir önem taşıyan bir danışma ve diyalog süreci başladı. 2007 yılındaki ilk toplantıya katılan Balkan ülkelerinin askeri ilişkilerimizin ve bölgesel dayanışmanın geliştirilmesi hedefine yönelik olarak ortaya koydukları arzu beni ziyadesiyle memnun etmiştir. Bugün yapacağımız ikinci toplantı ile bu arzunun somut işbirliği projelerine dönüştürülmesi yolunda dikkate değer bir ilerleme sağlayacağına kalpten inanıyorum. Bu fırsattan istifade ederek küresel güvenlik ortamı ile bölgesel güvenlik ve istikrara ilişkin görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.”

Teröre karşı işbirliği

Balkan ülkelerinin içinde bulunduğu durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Orgeneral Büyükanıt, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Günümüzün güvenlik ortamında soğuk savaş dönemi ve öncesine nazaran tamamen farklı tehdit türleri, riskleri ve zorluklar ile karşı karşıya olduğumuzu hepimiz biliyoruz. Tehditler ve riskler asimetriktir, çok yönlüdür ve öngörülemeyecek bir karaktere sahiptir. İçinde bulunduğumuz dönemde devletler ve uluslararası kurumlar toplumların ve ülkelerin en ücra köşelerinde yaşayan vatandaşların hayatlarını klasik harplerden daha çok tehdit eden terörizmden, enerji kaynağı eksikliğinden, gıda maddeleri yetersizliğinden ve küresel ısınmadan kaynaklanan risk ve tehditlere karşı korumaya çalışıyorlar. Bu tehditlerin üstesinden gelebilmek hususunda, ülkelerin tek başına başarılı olabilme şansları son derece düşüktür. Bu nedenle topyekün bir işbirliği, bilgi alışverişi ve dayanışma her zamankinden daha fazla zorunlu hale gelmiş, silahlı kuvvetlerin bu tehditlerle etkin bir şekilde baş edebilmesi için teşkilatlandırmasını ve teçhizatlandırmasını gözden geçirme ihtiyacı ortaya çıkmıştır.”

‘Sözde değil özde dayanışma’

Orgeneral Büyükanıt, “Bu güvenlik ve istikrar için birbirine komşu olan ülkeler arasında daha kuvvetli beraberlikleri ve işbirliğini zorunlu kılmaktadır. Hiç şüphesiz bölgesel işbirliğine ilave olarak küresel bir dayanışmaya da ihtiyaç bulunmaktadır. Bu dayanışma sözde değil, özde bir dayanışma olma zorunluluğu vardır” dedi. Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları toplantılarının öneminin gelecek yıllarda daha da artacağını belirten Orgeneral Büyükanıt, bu konuda şunları söyledi:

“Balkanlar bölgesi içinde barındırdığı riskler ile özel bir önem taşımaktadır. 1990’lı yılların başından itibaren Balkanlar bölgesinde yirmiden fazla işbirliği inisiyatifi başlatılmıştır. Ekonomik ve askeri alanlarda gerçekleştirilen bu girişimlerden hemen akla gelenlerden bir kaçı Güneydoğu Avrupa İstikrar Paktı, Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları Süreci, Güneydoğu Avrupa Barış Tugayı ve 2007 yılı sonunda başlatılan Bölgesel İşbirliği Konseyi. Sanıyorum, Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları süreci bu girişimlerin en son ve en önemlilerinden birisidir ve önemi gelecek yıllarda daha da artacaktır.”

Memnun eden gelişmeler

Balkanlar'ın tarihi geçmişte zorlu rekabetlerin ve ihtilafların yaşandığı bir bölge olduğunu kaydeden Orgeneral Büyükanıt, şöyle devam etti:

“Uluslararası toplumun ve bölge ülkelerinin etkili ve yapıcı çalışmaları sayesinde bugün bu karışıklıkların bertaraf edilmesinde çok önemli adımlar atılmıştır. 2004 yılından itibaren bölge ülkelerin NATO’ya ve Avrupa Birliği’ne entegrasyonu bu gelişmelerde önemli bir rol oynamıştır. Bu olumlu rol NATO’nun Bükreş Zirvesi kararlarıyla devam etmiştir. Bosna Hersek, Karadağ ve Sırbistan’ın 2007 yılından itibaren NATO’nun Barış İçin Ortaklık Girişimi Programına katılmaları, bu yıl içinde Arnavutluk ve Hırvatistan'ın da üyeliğe davet edilmeleri hepimizi memnun eden gelişmelerdir.”

NATO’nun yanında Avrupa Birliği'nin de bölgenin güvenliği açısından büyük bir rol oynadığını kaydeden Orgeneral Büyükanıt, “Bunun en güzel örneğini, 2007 yılı başında birliğe üye olan Bulgaristan ve Romanya’daki gelişmeler oluşturmaktadır. Birliğin bölge ülkeleriyle imzaladığı ortaklık ve istikrar anlaşmaları kayda geçirilmesi gereken diğer önemli hususlardır” dedi.

Orgeneral Büyükanıt ve konuk Genelkurmay Başkanları, bugün saat 16.00'da ortak protokol imzalayacak ve gazetecilerin sorularını yanıtlayacak.

aktifhaber.com



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,855 µs